Çocuğunuz sürekli ağlama nöbeti yaşıyorsa

Bebeklerle küçük çocuklarda uzun süren ve sık görülen ağlama krizleri, onun yaramazlığına değil çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kaldığına işaret edebilir. Sürekli ağlayan çocuklarda altta yatan bir hastalığın olup olmadığı mutlaka belirlenmeli, kişisel çareler aramak yerine ilk olarak mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

Haberler 31.10.2017 - 08:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Memnune Alada, sk alayan çocuklara doru yaklam konusunda önemli bilgiler verdi.

çocuunuz nefesi kesilene kadar alyorsa bunlar dikkate aln

çocuklarn nefesleri kesilinceye kadar alamalar, çou annenin büyük bir tela ve merakla karladklar bir durumdur. Oysa çocuun aç olmas, altnn slak olmas, sevgi ve ilgi gereksinimi duymas ve ar hissediyor olmas gibi tüm duygu ve ihtiyaçlar bebekler ve küçük çocuklar tarafndan alama yolu ile ifade edilir. Ancak çocuklarda ciddi rahatszlklar da onlarn hiç durmadan alamalarna neden olabilir. Nedenin belirlenerek doru tedavi uygulanmas için doktorun önerileri dna çklmamal, düzenli takipler aksatlmamaldr.

lk hafta daha sk emzirmek alamasn azaltabilir

Alama krizlerinin nedenleri çocuun yana göre deiiklik gösterir. lk bir haftada bebekler kriz eklinde alyor ise bu durumun sebebi açlk olabilir. Bu dönemde genellikle gaz var zannedilir ve sürekli gaz çkarma için masajlar uygulanr. Halbuki anne sütü ilk 3 gün az üretildii için bebek çounlukla açlktan ya da annesini istedii için alar. Sk sk emzirmek hem süt üretimini artrr hem de huzursuz olan bebein alama krizinin sonlanmasn salar. Bazen bebekler aç olmasa da alar ve annesinin kucana gittiinde susarlar. Anne karnnda alm olduu ve ona kendini güvende hissettiren anne kokusu onlara huzur verir. Her zaman olduu gibi bu dönemde bebeiniz aladnda onu kucanza alp emzirmeniz, onunla sakin bir ses tonu ile sevgi dolu konumanz kesinlikle ie yarar.

çok alayan bebek kolik olabilir

lk üç ay alama krizlerinin en önemli nedeni, gaz sancsdr. Her üç bebekten birinde görülen haftada üç gün, üç saatten fazla süren alama olarak tarif edilen kolik sancs, fizyolojik bir durumdur ve çounlukla 3. ya da 4. ayda kendiliinden sonlanr. Koliin nedeni bilinmediinden tedavisi de yoktur, ilaçlar bu sanclar sonlandrmaz. Ebeveynlerin sakin olmas, bebein termal konforunun salanmas gerekir. Bebee düzenli kolik masaj yaplmas, gaz yapan besinlerden annenin uzak durmasnn salanmas, karnna lk havlu koyulmas bebei rahatlatr. Gevek bir battaniye ile kalça eklemi rahat hareket edecek ekilde sarp sarmalanmas, ba ve boyun desteklenerek küçük ritmik hareketlerle bebei sarsmadan sallanmas ie yarayan dier davranlardr. Bebek arsndan dolay anneyi sk emmek ister, çok emzirmenin sakncas yoktur, elini veya emzii de emebilir, bunlar da bebei rahatlatr.

çocuunuzu isteklerini konuarak anlatmas için cesaretlendirin

0-2 ya döneminde alamasna hemen ilgi gösterilmesi ve yanna gidilmesi gerekir. Bu davran kalc güven duygusunun gelimesine alt yap salar. 2 yatan sonra ise her aladnda istediklerini yapmak yerine, bu davran sonlandrdnda yanna gidip ilgilenilmeli, istediini alayarak deil, konuarak anlatmas için çocuk cesaretlendirilmelidir. Sürekli alayan çocuklarn altta yatan bir hastalnn olup olmadnn belirlenmesi için mutlaka çocuk doktoruna bavurulmal, gerekli muayene ve tetkikleri yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git