Çocuğunuz yemek yemiyorsa alternatif sunmayın

Aile içi iletişimin güçlendiği yemek sırasında ortamda varsa televizyonun kapalı olması ve çocukların teknolojiden uzak kalmalarının sağlanması gerektiğini belirten Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, çocukların rol modellerinin ebeveynleri olduğunu hatırlattı.

Haberler 12.07.2021 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok anne-baba, çocuklarnn az yemesinden ya da belirli eyleri yememesinden yaknyor. Diyetisyeni Gültaç Day çamr, anne-babalarn bu konuda çocuklara rol model olmas ve yemek için seçim hakk tannmas gerektiini söyledi. Diyetisyen Gültaç Day, akam yemei için sebze yaparken sence spanak m, semizotu mu yapalm diye sorarak kendisini daha özel hissetmesi ve kendine olan güveninin artmasna yardmc olunmas gerektiini belirtti. çocuklar evde olan yemei yemiyorsa alternatif sunulmamas ve çocuun ackmasnn beklenmesi gerektiini de söyleyen Diyetisyen Gültaç Day, Ebeveynlerin çocuk aç kalacak, o acksa da söylemez düüncesiyle çocuun ackmasna frsat vermeden sürekli bir eyler yemesi için uramas yaplan en büyük yanllardandr. çocuunuz yemek yemei reddediyorsa srarc olmayn. Aç kalmasn diye çocuunuza baka alternatifler sunmayn. Bu tabaktakilerin hepsi bitecek demeyin. çocuunuzun taban iyice doldurmayn, aksine küçük porsiyonlar halinde besleyin. Yana göre besinlerin dengeli dalmn salayarak tek tip beslenmemesine dikkat edin. çocuun neyi ne zaman nerede yiyeceine ebeveyni, ne kadar yiyeceine ise kendisi karar vermelidir ifadesini kulland.

Ebeveynlerin çocuklarna rol model olmas gerektiini de söyleyen Gültaç Day çamr, Meyve yemeyen bir babann ya da yemek içinden sebzeleri ayklayan bir annenin bulunduu bir ailede çocuun önüne koyulan her eyi yiyip bitirmesini beklemek doru olmaz. çocuklarn bu anlamda tercih hakkn kullanabilmesi, özgürlüklerinin kstlanmamas gerekir dedi.

YEMEK çN ÖDÜL VERMEYN

çocuklarn sevmedii yiyecekleri ebeveynlerin farkl ekilde hazrlamas gerektiini söyleyen Diyetisyen Gültaç Day çamr, çocuun bir yiyecei yemeyince o anda srarc olunmamas ancak hemen de pes edilmemesi gerektiini söyledi. Diyetisyen Gültaç Day çamr öyle devam etti:

Örnein sevmedii sebzeleri belirli aralklarla farkl ekillerde hazrlayarak, houna gidecei sunumlarla masaya getirin. çocuunuzu yemek yemesi için ödüllendirmeyin. Yemeini bitirirsen, sana ödül vereceim cümleleri ksa süreli çözüm olsa da uzun bir süreçte daha büyük problemlere yol açacaktr. çünkü çocuunuz, ödüllendirilmeye alarak yapmas zorunlu olan eyleri de ödül karlnda yapmak isteyecektir. çocuum yemek yemiyor diyerek panikleyen, yiyince ödüllendiren, yemesi için televizyon karsna oturtan anne babalar çocuklarn salkl beslenme alkanl edinmesine engel olmaktadr.

Ana Sayfaya Git