Çocuğunuzdaki işitme kaybını anlamanın 7 altın kuralı

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 32 milyon, ülkemizde de 2 milyon 200 bin çocukta işitme kaybı meydana geliyor. Her hastalıkta olduğu gibi çocuklarda gelişen işitme kaybında da erken teşhis çok önemli rol oynuyor.

Haberler 01.03.2018 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerahisi Prof. Dr. Mustafa Asm afak, 3 Mart Dünya Kulak ve itme Günü nedeniyle bilgiler verdi.

Kulak kiri iitme kaybna neden olabilir

Kulak yaps d, orta ve iç kulak olarak balca üç bölümden oluur. ç kulakta iitme organ olarak salyangoz ve iitme siniri dnda, denge sensörleri ve denge sinirleri bulunur. Bu yaplanmaya göre d veya orta kulak, ya da kulak salyonguzu ve sinirlerine ait hastalklar nedeniyle iitme kayplar ortaya çkabilmektedir. Bu yaplardaki çeitli yapsal bozukluklar ve hastalklar iitme ikayetlerine neden olur. Böylece kulak kiri probleminden, beyin sap tümörlerine kadar geni bir yelpazedeki hastalklar nedeniyle geçici ya da kalc iitme kayplar oluabilmektedir.

itme kayb olan çocuklar içine kapanyor

itme engeli; kiinin geliim, uyum, özellikle iletiimdeki görevlerini yerine getirmesinde en büyük engeli oluturur. itme duyusunun kayb, özellikle bebeklik döneminde konumann örenilmesi açsndan ciddi bir sorun tekil eder ve bu bireyler iletiim açsndan ciddi problemler yaarlar. itme kayb olan çocuklar; okul döneminde baarszlk, psikolojik olarak toplumdan uzaklama, içine kapanklk ve sosyal yönden baarszlk gösterebilirler. Bunun sonucunda çocuklar eitim ve sosyal hayatnda akranlarndan geri kalabilir ve psikolojik sorunlar olan, uyumsuz bir bireylere dönüebilirler.

Akraba evlilikleri risk oluturuyor

Akraba evlilikleri genetik hastalklarn sk görülmesine neden olmaktadr. Eler arasndaki kan uyumazlklar da çocuklarn ve hatta annenin sal için son derece önemlidir. Gebelik süresinde geçirilen baz enfeksiyonlar ciddi oranlarda iitme salna etki eder. Ayrca doumlarn ideal artlarda yaplmas çok önemlidir. Uzam doum eylemi, çocuklarn uzun süre oksijensiz kalp mor renkli domalar, yenidoan youn bakm ünitelerinin eksiklii sadece iitme sal için deil pek çok nörolojik hastalklar için de son derece önemlidir.

Kulak ars ile birlikte seyreden hastalklara dikkat!

Erken çocukluk çalarnda geniz eti büyümelerinin özellikle kulaklar üzerindeki etkileri yakndan takip edilmeli, muhtemel kalc hasarlar açsndan önlemler alnmaldr. Her türlü üst solunum yolu tkanklklar kulak sal açsndan zararldr. Özellikle kulak ars ile birlikte seyreden hastalklarda en ksa sürede gerekli tedavilerin planlanmas çok önemlidir. Özellikle baz ar kesiciler ve belirli antibiyotikler olmak üzere pek çok ilacn iç kulaklar üzerinde toksik etkileri olabilecei unutulmamal, hekimin tedavi planna uyulmaldr.

Gürültülü ortamlardan uzak durun

Yüksek gürültülü ortamlarda bulunmak iç kulaklar için son derece zararldr. Hatta bu ortamlarda çalmak zorunda olan bireylerin mutlaka kulak korumas yapmas kanuni bir zorunluktur. Ayrca yüksek sesle müzik dinlememeye, özellikle alkollü iken gürültülü ortamlardan kaçnmaya da kulak sal için dikkat edilmelidir.

çocuunuz televizyonun sesini normalden fazla açyorsa

Yenidoan bebekler ve çocuklarda iitme kaybnn olup olmadnn anlalmas zor olabilmektedir. Hastane ortamnda doan tüm bebeklerin taburcu olmadan önce iitme fonksiyonlarnn ölçülmesi kanuni zorunluluktur. Hastane dnda doum yapan ailelerin bebeklerinin iitme fonksiyonlarn uygun merkezlerde test ettirmeleri gerekir. Ayrca büyüme çandaki çocuklarn iitmeleri yine aileleri tarafndan kontrol edilmelidir. çocuklarda görülen dalgnlk durumlar, televizyon gibi cihazlarn seslerini normalden çok açma eilimleri, konumalarnda baz sesleri çkarmadaki güçlükleri, konumalarnn zor anlalmasna neden olacak ekilde kelimeleri yuvarlayarak kullanmalar duyma kayb yaadklarna iaret edebilir.

itme fonksiyonu geri kazandrlabiliyor

itme fonksiyonu tamamen kaybolmu bir ekilde dünyaya gelen bebeklerde dahi gerek kulak içine, gerek beyin sapna uygulanan biyonik kulak cihazlarnn yerletirilmesiyle iitme fonksiyonu geri kazandrlabilmektedir. Sonradan oluan iitme kayplar için tedavi plan, iitme kaybna neden olan duruma göre planlamaldr. Kayba neden olan duruma göre hastaya medikal veya cerrahi tedavi uygulanr. Yalanmaya bal iitme kayplarnda genellikle iitme cihaz ile rehabilitasyon yöntemlerine bavurulur.

itme kayb olup olmadn anlamak için 7 altn kural;

Yumuak bir sesin geldii yöne ilk çarta bakmyorsa

çevredeki seslere kar tepki göstermiyorsa

lk çarya cevap vermiyorsa

Sesin nereden geldiini bulamyorsa

Kendi yatlarna göre konumas geri kalmsa

Televizyonu normal sesle dinlemiyorsa ve sürekli televizyonun yaknna gidiyorsa

Anlamada ve kelime kullanmada sürekli bir geliim göstermiyorsa

Ana Sayfaya Git