Çocuğunuzdan gelen sesi dinleyin

Özellikle 2 yaş altı çocuklarda akciğerlerden kaynaklı ıslık sesine benzeyen ses çıkması, doğumsal sorunlardan astıma kadar altında birçok farklı sorunu gizleyebiliyor. Hastalıktan daha çok, önemli bir belirtili sayılan bu durum “Hışıltılı Çocuk” olarak tanımlanıyor.

Haberler 21.07.2018 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Alerjisi Uzman Prof. Dr. Feyzullah çetinkaya, hastalklara iaret eden bu önemli belirtinin son yllarda küçük çocuklarda alerji sklnn artmasna bal olarak hltnn da artna dikkat çekiyor.

Hlt veya bilimsel adyla vizing, akcierlere balanan orta ve küçük soluk borularnn daralmasna bal olarak ortaya çkan bir durum. Bu darlk, soluk borusuna yabanc bir cisim kaçmasndan kaynaklanabilecei gibi, broniyolitde olduu gibi solunum yollar duvarnn yaygn bir ekilde imesi sonucu da geliebiliyor. Astmda ise, soluk borularnn duvarlarnda yaygn bir biçimde ime ve büzülme görülüyor.

Alerji ile yakn ilikisi olduu bilinen bu durumun son yllarda özellikle küçük çocuklarda alerjik hastalklarn yaygnlna bal olarak artt görülüyor. Ayrca, insanlarn giderek daha çok kalabalk ehirlerde ve kapal ortamlarda yaamas çocuklarda daha çok ve uzun süren solunum yolu enfeksiyonlarna dolaysyla hltl solunuma yol açabiliyor. çocuk Alerjisi Uzman Prof. Dr. Feyzullah çetinkaya, okul çana girmi çocuklarda çocuklarn üçte birini yaamlarnn ilk be ylnda, en az bir kere hlt yaadn belirtiyor. Özellikle de 624 ay aras çocuklarda sklk artyor.

Hltnn balama ya sorunun kaynan gösteriyor

Sorunun hangi yata çkt, hem sebebi hem de hltnn ne kadar devam edecei konusunda fikir vermesi açsndan önem tayor. Örnein, yaamn ilk üç aynda ortaya çkan bir hlt sklkla, baklk sistemi bozukluklar, kalp delikleri, gastroözefagial reflü ve kistik fibrozis gibi doumsal bir soruna ya da solunum borusunda darlk, delik gibi sorunlara iaret ediyor. 624 aylar arasnda görülen hlt ise broniyolit, zatürre, tüberküloz gibi mikrobik veya alerjik bir problemden kaynanrken, 24 aylktan büyük çocuklarda en önemli sebep astm oluyor. Bu nedenle 210 ya aras çocuklarda souk algnl, sigara duman ya da toza maruz kalma ve koup oynama sonras öksürük ve hlt ortaya çkyorsa mutlaka astm düünmek gerekiyor. çocuklarn annebabasnda astm veya saman nezlesi olmas, çocuun kendinde de egzama (atopik dermatit) veya yumurta alerjisi bulunmas astm olasln artyor.

Ayrc tanda belirtiler önemli

Prof. Dr. Feyzullah çetinkaya, belirtilerin seyrinin de aynen ortaya çkmasndaki gibi altta yatan sebebe bal olduunu belirterek, Larinomalazi, trakeomalazi ve bronkomalazi gibi solunum yolunun kkrdandaki yumuaklkta hlt doumdan hemen sonra ortaya çkyor ve bir kaç yl içinde kayboluncaya kadar aralksz devam ediyor. Buna karlk astmda enfeksiyon veya sigara duman, ya da ilkbaharyaz aylarnda polenler gibi tetikleyicilerden sonra artar, zamanla tamamen veya ksmen kaybolur diyor.

Tedavi altta yatan soruna göre yaplyor

Hltl çocuk durumunda altta yatan nedeni saptamak tedavinin gidiatn belirledii için ayrntl hikayeyi almak çok önem tayor. Beraberinde görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar testleriyle tan kesinletiriliyor. Temeldeki nedene göre tedavinin de farkllatn söyleyen Prof. Dr. Feyzullah çetinkaya unlar anlatyor: Hlt, doutan gelen bir sorundan kaynaklanyorsa önce cerrahi tedavi gündeme geliyor. Astm ye de baklk sistemine bal problemlerde de uygun tedavi planlamas yaplyor. Elbette bu srada, hlty artran sigara, kirli hava, evde toz olmas, gastroözefagial reflü gibi sebepleri de azaltmaya veya tamamen yok etmeye gayret ediyoruz.

Dolaysyla altta yatan nedene göre hlt tamamen düzeliyor. Buna karlk astm, ciddi baklk yetmezlii veya kistik fibrozis gibi bir durum söz konusu ise hastalarn ve ailelerinin ömür boyu bu hastalklarla birlikte yaamay örenmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git