Çocuğunuzla Sağlıklı Bir Yaz Tatili İçin 10 Altın Kural

Yaz tatilinin gelmesi ve ısınan havalar ile birlikte, çocuklar parklarda, bahçelerde ve sahillerde daha çok vakit geçirmeye başlıyor. Fakat açık havada geçirilen keyifli vakitler, çocukları bu mevsime özgü hastalıklarla karşı karşıya bırakabiliyor.

Haberler 04.07.2017 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneli geçen günlerde bol miktarda tüketilen dondurma, açk büfeli akam yemekleri ve uzun süre susuz kalnmas, çocuklarda baz önemli salk sorunlarna yol açabiliyor.

çocuk Sal ve Hastalklar Bölümünden Uz. Dr. Erkan Uçlar, salkl bir yaz tatili için ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenleri anlatt.

silii önlemek için çocuunuza bol su içirin

çevre ss arttkça, deriden ter salglanmas da fazlalar ve su kayb sonucu susama hissi doar. Su alm ile vücudun normal scakl koruma altnda tutulmaya çallr. Bu dengeyi bozan ar scaklk hallerinde, ter bezleri kanallar tkanr ve halk arasnda isilik ad verilen boyun, omuzlarda daha sk olmak üzere vücudun daha fazla terleyen bölgelerinde küçük krmz ve kantl cilt lezyonlar belirir. Bunu önlemek için çocua düzenli lk suyla banyo yaptrlmas önerilir.

çocuunuz açk tenli ve renkli gözlü ise dikkat!

Sarn, renkli gözlü ve beyaz tenli çocuklar, güne nlarndan çok daha fazla etkilendikleri için ailelerin daha dikkatli olmas gerekir. Güne yan eer sadece deride kzarklk ve ar hissi ile kendisini gösteriyorsa bu birinci derece bir yanktr. 24-48 saat kadar ar, deride gerilme, yanma hissi devam eder. Tedavide deriyi nemli tutacak kremler ve ary kesecek uruplar kullanlabilir. Deride kabarma ve içi su dolu kesecikler varsa artk ikinci derece yank söz konusudur. Bu durumda bir doktora bavurulmas ve özel yank pansumanlarnn yaplmas gerekir.

Sebze ve meyveleri bol ve temiz su ile ykayn

Yaz aylarnda su ve besin hijyeni, en çok üzerinde durulmas gereken konulardan biridir. Piknikte ya da plajda kayna bilinmeyen açk sularn ve bunlarla yaplm buzlarn kullanlmas, bu sularla ykanan sebze, meyvelerin tüketilmesi; kusma, ishal ve sv kayb ile seyreden hastalklara neden olabilir. Eer çocukta bu ikayetler varsa gda zehirlenmesi düünülerek yenilen yiyeceklerin sorgulanmas ve gerekli tetkiklerin yaplmas önerilir.

çocuunuz için havuz yerine deniz daha salkl bir seçenektir

Hijyen tedbirleri alnsa da havuzlardan hepatit A, cilt mantar, üriner enfeksiyon, d kulak yolu enfeksiyonu, konjonktivit gibi hastalklarn bulamas mümkün olabilmektedir. Bu nedenle deniz çocuklar için daha salkldr. Deniz ya da havuzdan çktktan sonra çocuklarn mutlaka du almas, havuza girmeden önce ayaklarnn mantara kar özel solüsyonlu sularla ykanmas, yüzücü gözlüü ve kulak tpas kullanmas önemlidir.

Salkl bir yaz tatili için bunlara dikkat edin;

Güne çarpmalarndan korunmak için; güne nlarnn dik geldii 10.00- 16.00 saatleri arasnda çocuunuzu açk havaya mümkün olduunca çkarmayn

nce, pamuklu, bol ve açk renkli giysiler tercih edin

çocuunuzun bol sv tüketmesini salayn

çocuunuz için en az 30 koruma faktörlü, koruyucu güne kremi kullann

Güne kremini günee çkmadan en az 20 dk önce sürün ve 2 saate bir yenileyin

Güne kremini sadece havuz ve deniz etkinliklerinde deil, açk hava oyunlarnda da kullanmasn salayn

çme sular ve tüketilen baz besinler gerekli hijyenik koullar salanmadnda mide ve barsak enfeksiyonlarna neden olabilir. Bu yüzden içme suyunun ve yiyeceklerin ykand sularn temiz kaynaklardan elde edilmi olmasna özen gösterin

çocuunuza darda bekletilen yiyeceklerin satn alnmamas ve ambalajl ürünlerin tercih edilmesi gerektiini tembihleyin

çocuunuza açkta satlan dondurma yedirmeyin

Özellikle sütlü, kremal, mayonezli ve etli yiyecekler, uzun süre açkta brakldnda scan etkisiyle çoalan bakterilerin neden olduu gda zehirlenmelerine neden olabilecei için; tam pansiyon otellerde açk büfelerde sunulan yiyecekleri dikkatli tüketmeye

Ana Sayfaya Git