Çocuğunuzu doktora götürmek için hastalanmasını beklemeyin

Çocuklarda hastalıkların ve kalıcı sakatlıkların önlenmesi için doğumdan itibaren yapılan rutin kontroller büyük önem taşıyor. Büyüme ve gelişmenin izlenmesi, belirli hastalıklar açısından kapsamlı bir değerlendirme yapılması ve aşı uygulamaları çocukların kaliteli bir yaşam sürmesini sağlıyor.

Haberler 05.04.2017 - 08:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uz. Dr. Sami Akbua, çocuklarda rutin salk kontrollerinin önemi hakknda bilgi verdi.

1 yana kadar aylk kontroller ihmal edilmemeli

Yetikinlik dönemindeki salkllk durumunun devamnn temeli çocukluk döneminde atlmaktadr. Bu nedenle aileler özellikle ilk yalarda çocuklarn düzenli aralklarla doktora götürerek, büyüme ve gelimelerinin yakndan izlenmesine özen göstermelidir. çocuklar hasta olmadan önce kontrole getirilirse, hastalklarn tedavi aamasna gelmeden daha en bata önlenmesi ve kalc hasarlarn önüne geçilmesi mümkün olabilmektedir. Bebeklerin ve çocuklarn rutin salk kontrolleri aslnda kiiye göre belirlenmektedir. Bununla birlikte genel kabul ilk 6 ayda, mümkünse ilk 1 yl içinde, aylk kontroller, 1-2 ya aralnda üç ayda bir kontrol, 2-6 ya aralnda alt ayda bir kontrol ve alt ya sonrasnda yllk kontroller eklinde bir izlem program uygulanmasdr.

çocuklarda rutin salk kontrolleri kapsamnda yaplan taramalar:

Hemogram: Tam kan saym

TT: Tam idrar tahlili

Açlk kan ekeri

Üre: Böbrek fonksiyon testi

SGOT-SGPT: Karacier fonksiyon testleri

HBsAg-Anti HBsAg: Hepatit B taramas

Dk mikroskopisi: Dkda parazit yumurtas için yaplr.

PA akcier grafisi: Göüs ve akcier hastalklarnn taramas için yaplr.

Batn ultrasonu: Karn içi organlarnn deerlendirmesi için yaplr.

çocuunuzun kalp kontrolünden erken yata geçmesi önemli

çocuklarda salk kontrollerinde yaplan genel taramalarn yan sra kardiyolojik muayene de önemli bir yere sahiptir. Kontrol srasnda kalp hastalklar açsndan bulgusu olan çocuklar çocuk kardiyoloji muayenesine yönlendirilmektedir. Bunun haricinde hiçbir salk sorunu ya da anormal bir sorunu olamayan ama aktif bir spora balayacak olan tüm çocuklarn da kardiyolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. leride ciddi bir kalp hastal riski olumamas açsndan tüm çocuklarn yaamlarnn ilk yllarnda kardiyolojik kontrollerinin yaptrlmas önemlidir.

Göz muayenesi 3 yandan sonraya kalmamal

çocuklarn rutin salk kontrolleri srasnda göz ve di muayeneleri de atlanmamaldr. Rutin di ve göz kontrolleri 3 yatan sonraya braklmamaldr. Rutin kontroller srasnda kilo fazlalklarnn tespit edilmesi ve erken önlem alnmas da mümkün olmaktadr. Rutin izlemler srasnda boy kilo oranlar kilo lehine deien bebek ve çocuklar yakndan izlenmekte, gerekirse tetkik edilmekte ve salkl büyüme ve obezite ile mücadele açsndan uygun beslenme ve egzersiz önerileri verilmektedir. Ayrca okula balamadan önce tüm çocuklarn salk taramasndan geçmeleri; genel salk parametreleri, görme deerlendirmesi, olas youn spor aktiviteleri açsndan önem tamaktadr.

Ana Sayfaya Git