"Çocuğunuzu fastfood ile ödüllendirmeyin"

Prof. Dr. Halil Coşkun "Çocuğa verilecek olan beslenme bilgilerinin aile tarafından da uygulanması lazım. Eğer anne-baba bunu uygulamıyorsa çocuğa uygulatması mümkün değil." dedi.

Haberler 21.09.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Halil Cokun çocua verilecek olan beslenme bilgilerinin aile tarafndan da uygulanmas lazm. Eer anne-baba bunu uygulamyorsa çocua uygulatmas mümkün deil. dedi.

Cokun çocuun geliimi açsndan ailenin beslenme konusunda bilgi sahibi olmas gerektiini vurgulad.

Beslenmenin aile tarafndan alandn, çocua verilecek beslenme bilgilerinin aile tarafndan da uygulanmas gerektiini ifade eden çokun, Eer anne-baba bunu uygulamyorsa çocua uygulatmas mümkün deil. Evin içinde yüksek kalorili diyetleri ön plana koyar ama çocua yasak getirirseniz bu çok zor bir ey. Bir eyi yedirmemenin, çocuuna aldrmamann en önemli faktörü evin içine de aldrmamak. Ailenin bilgilendirilmesi çok önemli dolaysyla anne-babann da bunu uygulamas çok önemli. Anne-baba kilolu, kendisiyle ilgili hiçbir derdi yok ama çocuum kilo almasn telanda. Dolaysyla çocuk o alkanlklar evin içinde görerek ona göre hareket ediyor. Dolaysyla bu konuya dikkat etmek lazm. diye konutu.

Cokun, teknolojinin gelimesiyle çocuklarn oyun alkanlklarnn da deitiini vurgulayarak, telefon, bilgisayar ve televizyonun hareketsizlii arttrdn söyledi.

çocuklarn artk sokak oyunlar oynamadn belirten Cokun, unlar kaydetti:

Hareketsiz yaam artt. Yüksek kalorili diyet bütün dünyada maalesef çok ön planda. Bunun içinde tatl gruplar var, yüksek yal gdalar yer alyor. Lezzetleri çok yüksek. Bir kere çocua bunu verdiiniz zaman çocuk bunu devaml ister hale geliyor. Stres faktörü çok artm. Evde anne-baba stresli olunca, çocuk da bir taraftan stres yaratnca bazen o problem olmasn diye çocua onu mutlu edebilecek eyler verilebiliyor. Bunlarn saylar arttnda maalesef çocuk da kilo almaya yatkn hale geliyor. Anne-babann kilolu olma durumu da çok etkili. Anne-babadan birisi kilolu olursa çocuun ilerde genetik olma ihtimali en az yüzde 30-40 artyor, ikisi birden kiloluysa bu oran yüzde 70-80leri buluyor. Bu çocuu genetik olarak deitirmek zor, zaten hayata 1-0 yenik balam, bir de üstüne gda sektörüyle çocuumu mutlu edeyim diye hareket edilirse çocuklar o yüzden kilolu oluyor. Maalesef çocukluk obezitesinde de art var.

Cokun, Türkiyede her 3 kiiden birinin obez olduunu anmsatarak, obezite ile Tip 2 diyabet, uyku apnesi, tansiyon, karacier yalanmas, kolestrol gibi hastalklarn görülme sklnn arttn, salksz bir toplum haline gelindiini söyledi.

Toplumda zayf çocuklarn salksz olduuna dair bir kan bulunduunu anlatan Cokun, Eskiden bu normaldi. 40-50 yl önce, gda sektörü bu kadar gelimemiti, gerçekten o zaman beslenme sorun olabilir ama artk bitti o dönemler. Bugün artk ar beslenme sorun. Bugün artk aç ülkelerden çok fazla bahsetmiyoruz, hep obeziteden bahsediyoruz. Obezite açlk snrndaki nüfusun çok üzerinde. Açlk da bir problem, buna karlk çok fazla beslenme de bir problem, bu sefer vücut kendi kendini imha etmeye balyor. O dengeyi kurmamz gerekiyor. diye konutu.

Okuldaki beslenmenin kontrol altna alnabileceini, bununla ilgili çalmalar da yapldn belirten Cokun, Bana göre asl sorun eve geldikten sonra. Aileye büyük görev düüyor. Evde ev yemei ve salkl yemek ön planda olmal. Dar çkldnda ise fastfooddan kaçmak zor olabilir ama bunu ciddi anlamda kontrollü bir ekilde vermek lazm. çocuunuz obeziteye yatknsa o zaman çok daha fazla dikkat etmek lazm. dedi.

- Yemei ödül olmaktan çkaralm

Bezmialem Vakf Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Prof. Dr. Erturul Taan ise toplum olarak ödüllendirmenin yanl yapldn ifade ederek, u görüleri paylat:

Kendimizi ödüllendirirken bile bir baar olduunda yemee çkyoruz, bir toplant yaplacak, yemekli düzenleniyor. Ormanda yürüyüe çkmyoruz, bisiklet turu yapmyoruz. Bisiklet saysnn artmas obezitenin azalmas, egzersizin artmas demek. Anne-babann önce kendisinden balamas lazm çünkü çocua rol model oluturuyor. Anne ve babann önce kendisine çeki düzen vermesi lazm, önce yediine içtiine bakmas lazm, spor yapmas lazm. Spor bizde çok eksik. çünkü spor bir ödüllendirme olarak görülmüyor, yorgunluk olarak alglanyor. Okullar balad, çocuklarmzn baarlarn fastfood ile ödüllendirmeyelim. çocuklarmza bisiklet alalm, havuza gitsin, hafta sonu birlikte yürüyü yapalm. Elenmek her zaman yemek yemek deildir, elenmek bir sosyal faaliyettir, bir harekettir. Fiziksel aktivite çok önemli, kas dokusunun çaltrlmas hem metabolizmamz hzlandryor hem de insülin direncini kryor. nsülin direnci hem obezitenin hem de Tip 2 diyabetin temelinde yatyor. Yemei bir ödül olmaktan çkarabilirsek obetize ile mücadelede çok önemli bir adm atm oluruz.

Taan, çocuklarn telefonla bilgisayarla oynayarak sosyal anlamda izole olduunu belirterek, çocuk sanal bir ortamda elenmeye balyor, zaten hareketsiz, bunu yaparken de bir eyler attryor. Bu tür yemek yeme davran fazla yemenize sebep olur. Yemek yerken televizyon seyretmeyin, telefonla ilgilenmeyin, kendinizi yemee konsantre edin, yava yava yiyin. tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git