Çocuğunuzu Kalp Kontrolünden Sonra Spora Başlatın

Okulların açılma döneminde çocuklar anne babaları ve öğretmenleri tarafından spor aktivitelerine yönlendiriliyor. Spor yaparken yaşanabilen sakatlanmaların ötesinde gerekli sağlık kontrollerini yaptırmayan çocuk ve gençlerde, ciddi kalp sorunları ortaya çıkabiliyor.

Haberler 20.09.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Kardiyolojisi Bölümünden Prof. Dr. Naci Öner, çocuk ve gençlerde spor yaparken ortaya çkabilecek kalp sorunlar ve alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

çocuunuzu doru spora yönlendirin

Obezite bu yüzyln en önemli salk sorunlarndan biri haline geldi. Obezite ile mücadelede doru beslenmenin yan sra uygun spora yönlendirilme de olumlu sonuçlar dourmaktadr. Ancak çocuk ve gençler spora balarken daha önce fark edilmeyen kalp rahatszlklarna kar önlem alnmaldr. çocuk ve gençlerde çok sk gözükebilen; kalpte delik, darlk, kapak problemleri, kalp kas ve kalbin iç yüzeyini etkileyen edinsel kalp hastalklar gibi rahatszlklara kar yaplacak kontroller hayati önem tamaktadr. Yaplan kontrollerin ardndan çocuun hangi spora uygun olup olmad veya spor yapp yapamayaca belirlenebilmektedir.

Bu belirtiler tehlikenin habercisi olabilir

çocuklarda ani kardiyak ölümlerin oran yüz binde 2-8 arasnda deiirken bu ölümlerin 4te 1i egzersiz srasnda yaanmaktadr. Son yllarda hzla artan bu tür kayplar bilinçsizce yaplan sporun kalp üzerindeki olumsuz etkisini ortaya koymaktadr.

çocukta eforla birlikte;

Göüs ars

Açklanamayan baygnlk

Efor sonras zorlu solunum

Ar yorgunluk

Kan basnc deiiklikleri mutlaka sorgulanmaldr.

çocuunuzun kalbini koruyun

çocuk ve gençler spora balamadan önce ilk olarak ailede ani kardiyak ölümlerin olup olmad sorgulanmaldr. Spor srasnda sorun yaratabilecek kalp hastalklarnn bazlar fizik muayene ile saptanabilmektedir. Fizik muayene ile belirlenemeyen kalp rahatszlklar için farkl tetkiklerin yaplmas gerekmektedir.

EKG: Elektrokardiyografi basit bir yöntem olarak görülse de deerlendirilmesi büyük önem tar.

Ekokardiyografi: çocuun kalbinin morfolojik olarak salkl olup olmadnn ultrasonografik olarak deerlendirilmesidir. Ekokardiyografi ile çocuk ve ergenlerde en sk ani kardiyak ölüme yol açan hipertrofik kardiyomiyopati gibi hastalklar kolayca belirlenebilmektedir.

Efor testi: Kalp hastalklarnn tehisinde egzersiz yani efor testi önemli rol oynamaktadr. Vücut hareket halindeyken kalbin atm hacmi çoalr. Egzersizle oksijen tüketimi, kalp hz ve kan basnc arttndan birçok hastalk görünür hale gelir. Spor srasnda olan deiimleri gözlemlemek için efor testi yaptrlmas gerekmektedir. Katekolaminerjik polimorfik ventriküler taikardi gibi ani kardiyak ölüme yol açan hastalklar sadece efor testiyle tehis edilebilir. Ritim bozukluklar ve doumsal kalp hastalklarnn baz tipleri de bu test srasnda kötüleme gösterebilir.

Testlerin ardndan kardiyovasküler risk analizi yaplarak egzersiz miktar, younluu ve ekline karar verilmelidir.

çocuunuz hastaysa spora ara verdirin

Ar grip olan ve ilaç kullanan çocuklarn hasta olduu günlerde spora ara vermesi gerekmektedir. çünkü ilaçlar ve gribal enfeksiyonun kendisi kalp ritmini dorudan etkileyebilmektedir.

Ana Sayfaya Git