Çocuğunuzun bir ayağı diğerinden büyükse dikkat

Hastalığın genellikle ergenlik dönemi başlangıcında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Gölbaşı, "Genelde bir ayağın diğerinden büyük olduğu fark edilir. Farklı ayakkabı numaraları gündeme gelir, yapılan muayenede lenfödem tespit edilir.

Haberler 21.10.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. lhan Gölba, lenf dolamnn derin ve yüzeysel olmak üzere iki çeit olduunu, derin olanlarn toplardamarlara elik ettiini, yüzeysel olanlarn ise cilt altnda bulunduklarn söyledi. Gölba, Lenf damarlarnn içinde tpk toplardamarlarda olduu gibi lenf svsnn geri akn engelleyen kapakçklar bulunur. Lenf düümleri, lenf damarlarn birletiren fasulye eklinde yaplardr. Lenf düümlerinde lenf svsnn giriini ve çkn salayan damar bölümleri vardr. Lenf svs içeren küçük lenf damarlar, göüs kafesi bölgesinde birleerek, büyük lenfatik kanallar oluturup, toplardamar sistemine dökülürler diye konutu.

Prof. Dr. Gölba, lenfödemin, lenf sistemdeki bozukluktan dolay lenf svsnn tanamamas sonucu dokularda toplanmas nedeniyle ilgili vücut ksmlarnn imesi eklinde görüldüüne dikkat çekti. Gölba, lenfödemin ikiye ayrldn belirterek, Birincisi, genetik yapsal lenf bozukluklarna bal primer lenfödem. kincisi ise daha önceden salam olan; ancak cerrahi veya radyoterapi gibi nedenlere bal sekonder lenfödemdir dedi.

GÖRÜLME SIKLII

Ortalama 20 ya altnda olmak üzere primer lenfödem görülme orannn yüz binde 1.15 olduunu söyleyen Prof. Dr. Gölba, Primer lenfödem, doumu takiben, ergenlik çanda veya geç dönemde orta ya grubunda geliebilir. Sklkla ergenlik dönemi balangcnda görülür. Genellikle bir ayan dierinden büyük olduu fark edilir. Farkl ayakkab numaralar gündeme gelir ve bu çocuklara yaplan muayenede lenfödem olduu görülür. ilik ayaktan ve elden balar, yukar ilerler. Ar, uyuukluk, karncalanma, basnç veya sklk duyusu, enfeksiyona yatknlk artar. Deri bozulur diye konutu.

BACAKTA EN AZ 3 SANTM çAP ARTII OLUR

Lenfödem hastalnn genel olarak 3 evreye ayrldn belirten Gölba, Lenfödem gelien bacakta, salam bacaa göre 3 santim ve daha fazla çap art varsa hafif, 3-5 santim arasnda çap art varsa orta, 5 santim ve daha fazla çap art varsa ciddi lenfödemden bahsedildii bilinmelidir dedi.

LENFÖMADA TANI VE TEDAV

Lenfödem hastalnn tan aracnn sintigrafi (nükleer tp) olduunu söyleyen Prof. Dr. Gölba, öyle konutu:

Fizyoterapistler tarafndan profesyonel olarak manuel lenfatik drenaj teknii uygulanarak lenf akn kolaylatrmak ve doku sertliini azaltmak amaçlanr. Bu teknik lenfatik sistemin anatomik ve fizyolojik alt yapsna göre gelitirilmi son derece lml, yava ve ritmik yaplan özel bir drenaj tekniidir. Buna bal ödem kontrol altna alnr ve eklemlerin hareket kabiliyeti artrlr. Fizyoterapi ile kozmetik problemler azaltlr ve psikolojik olarak iyilik hali salanr.

Ana Sayfaya Git