Çocuğunuzun horlamasını hafife almayın

Çocuğunuzun horlamasını hafife almayın Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Haksever, ebeveynleri çocukların horlamalarını veya ağızlarının açık olarak uyumasını hafife almamaları hususunda uyardı

Haberler 04.09.2020 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Doç. Dr. Mehmet Haksever, ebeveynleri çocuklarn horlamalarn veya azlarnn açk olarak uyumasn hafife almamalar hususunda uyard.

Aralk ayndan itibaren dünyada yaylmaya balayan korona virüs salgnnn salk alannda birçok alkanlklar deitirdiini belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Kulak Burun Boaz Uzman Doç. Dr. Mehmet Haksever, lk zamanlar çok ciddi tedirginlik olmas sebebiyle hastanelerimiz bir süre normal hasta kabul etmedi. Daha sonra tedbirleri alarak Salk Bakanlnn kurallar çerçevesinde hasta kabulüne baladk. Yalnz bu süreçte bizlerin dikkatini çeken baz eyler oldu. En önemlisi vatandalarmzn tedirginliinden dolay hastanelere geç bavurmas, dolaysyla baz hastalklar ileri evrede tespit ettiimizi fark ettik. Ba boyun tümörlerinde ileri safhalarda tümörler tespit etmeye baladk. 40 ya üstünde bir kii, ba boyun bölgesinde bir kitle tespit edildiinde, yani boyunda sertlik, yumru, beze tespit edildii zaman gerekli tedbirleri de alarak maske mesafe kullarna uyarak bir an önce hastaneye gitmelidir. Bir dier önemli konu ise, çocuklarn takibidir. Ebeveynler çocuklarn dikkatli gözlemlesinler. Eer çocuun geceleri horlamas, az açk uyumas varsa özellikle de bizim apne dediimiz nefes durmas varsa yine temizlik maske mesafe kurallarna uyarak hekimleriyle görüsünler ve salklarn ihmal etmesinler dedi.

Geç kalnm bir durumda neler olabileceini sralayan Doç. Dr. Haksever, Birinci durum yani ba boyun kitlelerinde doktora geç bavurulmas durumunda büyük skntlar yaanyor. Bilindii gibi tümörde ileri safhada hem baar oran düüyor, hem de organ kaybna sebebiyet veriyor. Daha büyük cerrahiler yapmak zorunda kalyoruz. çocuklarda ise burun solunumu çok önemli. Burundan nefes almayan çocuklarn kanndaki oksijen miktar gece düüyor. Bu durum çocuun entelektüel geliimini etkiliyor. Gece alt slatma sorunlarna yol açmann yan sra, di yapsn da bozuyor. Geniz eti olan çocuklarda duyma sorunlar ba gösteriyor. Duyma sknts olanlarda hem entelektüel geliim, hem de dil bozukluu oluyor. Dolaysyla bu ihmale gelebilecek bir durum deildir. çocuun geleceini etkileyecek bir sorundur. Bu nedenle çocuumuzda bu tür ikayetler görüldüünde tedbirlerimizi alarak doktora bavurmal ve tedavinin bir an önce yaplmasn salamamz gerekir diye uyard.

Ana Sayfaya Git