Çocuğunuzun kalp sağlığı için bu 10 belirtiye dikkat!

Kalp hastalıkları genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinse de, gençler ve çocuklarda azımsanmayacak kadar fazla görülüyor. Yenidoğan bebeklerde doğumsal kalp hastalıkları ön plandayken, daha büyük çocuklarda enfeksiyonlar ve genetik yolla geçen rahatsızlıklar, kalp hastalıklarına yol açabiliyor.

Haberler 05.04.2018 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Kardiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Naci Öner, çocuklarda kalp hastalklarnn belirtileri hakknda bilgi verdi.

Kalp hastal çocuu her yata yakalayabilir

çocukluk ya grubu 0-18 ya arasnda yer alr ve her ya grubunda kalple ilgili sorunlar yaanabilmektedir. Yenidoan bebeklerde doumsal kalp hastalklar daha ön plana çkmaktadr. Yan ilerlemesiyle birlikte sonradan kazanlm enfeksiyon ve genetik yolla geçen rahatszlklar kalp hastalklarna neden olabilmektedir. çocuklarn ebeveynler tarafndan iyi gözlenmesi ve belirli aralklarla rutin kontroller kalp hastalklarnn erken tehisinde hayati önem tamaktadr.

Bu 10 belirtiyi gözünüzden kaçrmayn

1 - Hzl ve zorlu soluk alp verme: Zatürre veya ate gibi bir rahatszlar olmadan yaa göre hzl soluk alp verme, burun kanad solunumu, yardmc solunum kaslarnn kullanlmasna bal kaburga aralarnn içe doru yer deitirmesi çocuklarda kalp hastalnn önemli göstergesidir.

Dakika solunum says

Yenidoan döneminde 60

Süt çocukluunda 40

Büyük çocukta 30

Gençlerde 20nin üzerindeyse ve beraberinde ate, akcier hastalklar yoksa çocuk doktoru araclyla çocuk kardiyolojisi doktoruna bavurmak gerekebilir.

2 - Morarma (Siyanoz): çocuklar heyecanlandnda, soukta veya banyo srasnda özellikle az çevresi, parmak uçlarnda morarma olabilmektedir. Ancak morarma dilde, az mukozasnda, devamlysa ve egzersizle artyorsa kalp hastal bakamndan önemlidir.

3 - çarpnt: Kalp atmnn çocuk tarafndan fazlaca hissedilmesi ve rahatszlk vermesidir. çarpnt, ritm bozukluu belirtisi olabilecei gibi kanszlk, tiroid hormon düzensizlii, kalp hastalklar, enfeksiyon hastalklarnda da görülmektedir. Devaml çarpnt hissinde mutlaka çocuk kardiyolou tarafndan deerlendirilmelidir.

4 - Kalp atmnn ar hzl, ar yava veya düzensiz olmas: çocuklarda göüs duvar ince olduundan kalp atmlar ebeveynlerce hissedilebilmektedir. Ya küçüldükçe kalp daha hzl atar. Özellikle uykuda kalbin hzl atmas kalp hastal veya ritm bozukluunu gösterebilmektedir. Ayn zamanda yenidoan döneminde dakikada 80, dier ya gruplarnda dakikada 60 altndaki kalp atm, atmlarn düzensiz olmas mutlaka deerlendirilmelidir.

5 - Kalpte üfürüm duymas: çocukluk ya grubunun herhangi bir döneminde her 2 çocuktan birinde kalpte üfürüm duyulabilmektedir. Ebeveynlerin bu üfürüm sesini duymalar mümkün olmayabilmektedir. Rutin kontroller srasnda kalpte normalden farkl bir ses duyulmas çocuk kardiyolojisi uzman tarafndan mutlaka deerlendirilmelidir. Yaplan ekokardiyografiye göre kalpte ya da ilikili damarlardaki morfolojik bozukluklar olabilecei gibi, üfürümün hiçbir sebebi de olmayabilmektedir. Bu üfürümlere masum üfürümler denir.

6 - Göüs ars: çocuun göüs sol ksmnda ar-skklk hissi bazen kalple ilgili ciddi hastalklara iaret edebilmektedir. Kalp damarlarndaki iskemi, kalbin çevresinde sv birikmesi, kapak problemleri göüs ars yapabildii gibi, kaburgalar, göüs duvar ile ilgili basit hastalklar da ayn yaknmaya yol açabilmektedir.

7 - Uzam ate: Be günden fazla süren ve antibiyotiklere cevap vermeyen ate, ülkemizde de sk görülen Kawasaki hastal ile ilgili olabilmektedir. Hastaln tehisi çok önemlidir. çünkü kalbi besleyen koroner damarlarda hasar yaparak, bütün yaam etkileyebilir.

8 - Büyüme gelime gerilii, çabuk yorulma, ar halsizlik: Kalp yetersizlii olan çocuklar soluk, halsiz ve arkadalarna göre daha çabuk yorulmaktadr. Enerji ihtiyaçlarn kalp yetersizlii ile savaarak tükettiklerinden özellikle kilo alm geri kalmaktadr.

9 - Eklem ars ve ilii: Kalp kapaklarn tutarak, hasar veren akut romatizmal ate ilk olarak eklem ars ve iliiyle kendini gösterebilmektedir. Kalp kapaklar, kas, d zarn etkileyen akut romatizmal ate, tüm yaam etkileyen bir rahatszlktr.

10 - Göüs grafisinde kalbin büyük olmas, kalbin ve ana damarlarn biçimlenmesinde ve yerleimindeki anormallikler: Bu belirtileri anne babalarn bilmelerine imkan yoktur. Ancak çocuklarn rutin kontrollerini aksatmamak birçok kalp hastaln daha balangç aamasnda ortaya çkmasna olanak vermektedir. çocuk doktoru veya aile hekimi tarafndan tespit edilen göüs grafisi bozukluklarnn mutlaka ekokardiyografi ile deerlendirilmesi gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git