“Çocuk baskısı” psikolojik sorunlara yol açıyor

Aile kurma ve sonrasında çocuk sahibi olma toplumun geniş bir kesiminde “olması gereken bir zorunluluk” olarak kabul ediliyor. Özellikle çocuk sahibi olamayan çiftler başta yakınları olmak üzere çevredekilerden baskı görebiliyor.

Haberler 05.01.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Yldz Burkovik, 7.Ulusal Üreme Endokrinolojisi ve nfertilite Kongresinde yapt sunumda kendi tercihleri ile ya da baka nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerin toplumun genelinde youn olarak çevre basksna maruz kaldn belirterek bu durumun ilikiyi ypratc, kadn ve erkek üzerinde olumsuz pek çok etki oluturduunu söyledi.

Bebek sahibi olma karar beraber alnmaldr

Uluda Üniversitesi Tp Fakültesi Aile Hekimlii Anabilim Dalndan Prof. Dr. Yeim Afar Uncunun da aralarnda bulunduu çok sayda akademisyenin yer ald kongrede aile olmann temelinde karlkl güven, doru iletiim, sevgi ve sayg bulunduunu belirten Yldz Burkovik, çocuk sahibi olmaya giden süreçte de her iki tarafn beraber karar vermesi gerektiine dikkat çekti.

Burkovik, Eer çiftler ebeveyn olma yolunda iseler istenen ya da istenmeyen hamilelik- duygular ve düünceler masaya yatrlmaldr. çünkü ebeveyn olmak önemli bir dönüm noktasdr. Her iki taraf için de arzulanan ve beklenen bir durum ise salkl bir sürecin ilerlemesi için daha net bir planlama yaplr ve iki birey de birbirini destekler. çocuk gelecee yönelik planlama yapmay, bir arada olmay salar. Yürümeyen evliliklerde de aile büyükleri ya da özellikle kadnlar tarafndan, ilikiyi düzeltici olarak çocuk düünülmektedir. Birçok evlilik sadece bu nedenle çocuk sahibi olup, çocuklar etkilenmesin diye ayrlmayan sürekli büyümeleri, yetimeleri beklenen çocuklar olan salksz çiftlerden oluarak devam etmektedir. Birçounda sayg ve sevgi kalmamtr. Oysa bir ilikinin olmazsa olmaz sayg ve sevgidir diye konutu.

Dlanm ve etikenlenmi hissedebilirler

Kendi isteiyle ya da baka nedenlerle çocuk sahibi olmayan çiftlerin yakn çevreleri bata olmak üzere toplumun geneli tarafndan yarglanabildiklerini belirten Burkovik, bunun çiftler üzerinde çok önemli etkileri olduunu söyledi. Burkovik, u deerlendirmelerde bulundu:

Bu çiftlerde dlanm hissetme oluabilir. Özellikle airet ve büyük ailelerin olduu durumlarda sadece çocuk sahibi olamamak deil, erkek çocuk dünyaya getirmemek de aalayc bir durumdur. Ksr kadn ya da ksr erkek olarak etiketlenme daha youn üzüntüye sebep olabilir. Özellikle çocuu olmayan kadnlar duygularn zorlayc taraflarndan etkilenir, kimi zaman baz duygular ar gelir. Kyaslanmak; bakalar tarafndan ve kendisi tarafndan zorlayc olur. çocuk sahibi olamama, kimi kiide çocukluktan itibaren gelien hayallerin birden sonlanmas anlamna gelebilir. Yerine konacak bir ey olmad takdirde psikolojik rahatszlklarn (öfke, huzursuzluk, hrçnlk, kayg, depresyon vb.) belirmesi ve kendini bu duygularn içinde hapsetmesi anlamna gelir. Öfke, kontrolü kaybetme, alama nöbetleri, çocuklar olanlar kskanmak gibi durumlar olabilecei gibi cezalandrldn düünme tarzl düünceler de görülebilir. Bu durum youn strese neden olur. Eer kiinin yaants s ise bu durumdan çok fazla etkilenir. Stres ile ba etme önemlidir yoksa zamanla bir yas tepkisi haline gelir ve kimi zaman uzam yas etkisini oluturur ve tedavi edilmezse de olumsuz sonuçlar görülür.

Güçlü ego varsa telafi mekanizmas devreye sokulmal!

Kadn ve erkein güçlü bir egoya sahip olmalar durumunda telafi mekanizmasn devreye sokabildiini belirten Yldz Burkovik, Bu kiiler kendine acmak, kendini deersizletirmek, eksik olmak duygular yerine yapc birçok ey koyabilir. Evlat edinme, öretmenlik, teyze veya hala, day ya da amca rolünün daha yakn olmas gibi. Eer telafi mekanizmas çalmyorsa intihar giriimi ve yaamn sonlanmasna kadar gidebilir. Öyle ki çocuu olduu halde menopoza girenlerde dahi bir daha çocuk sahibi olamayacana dair benzer duygular oluabilmektedir diye konutu.

çocuk ne zaman? sorusu bask oluturuyor

Toplumun çok geni bir kesiminde kiilerin kendi hayatlarna ilikin çok önemli kararlar bakalarnn beklentileri dorultusunda aldna dikkat çeken Burkovik, Kimi zaman bakalarnn beklentilerine göre yaanr, ne zaman, kiminle evlenilecei, ne zaman çocuk sahibi olmasnn iyi olacana genç çiftler deil en yaknndakiler karar verebilir. Kiiler evlenir, Ne zaman çocuk sahibi olacaksnz? sorusu neredeyse nikhta el skrken dahi sorulmaya balanr. Kimileri bunu vazife addeder. Bazen evli çiftler ziyaretlere gitmekten çekinirler, genelde ilk soru çocuk ne zaman? sorusu olur. Burada önemli olan çiftlerin beraber karar vermesi ve ortak düüncede olmasdr dedi.

Ana Sayfaya Git