“Çocuk isteyen egzersiz yapsın ve aç kalsın”

Erkeklerde sperm sayıları sağlıksız beslenme, sigara kullanımı ve kronik stres gibi faktörlere bağlı olarak her geçen yıl azalıyor.

Haberler 24.07.2019 - 23:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Salk Örgütünün verilerine göre yetikin bir erkein çocuk sahibi olabilmesi için sperm analizinde mililitrede en az 60 milyon sperm hücresi olmas gerekiyor. Oysa artk bu rakam 15 milyonlara dümü durumda. Buna paralel olarak tüp bebek tedavileri de giderek geliiyor, baar oranlar ise giderek artyor. Ancak yaam ve beslenme tarz da çok önemli. Özellikle yüksek younluklu egzersizlerin erkee bal ksrlk tedavisini olumlu yönde etkilediini vurgulayan Embriyoloji Uzman Dr. Murat Baar, Ksrlk tedavisi gören erkekler üzerinde yaplan aratrmalara göre haftada 3 kez crossfit yapmak üremeyi olumlu etkiliyor. Ayrca belirli periyotlarla aç kalmak da çocuk sahibi olmay kolaylatryor dedi.

Ksrlk tedavisi gören 443 erkek üzerinde yaplan aratrmaya göre erkeklerin 2 gruba ayrlarak (218i egzersiz yapan ve 215i egzersiz yapmayan) 7 gün, 30 gün, 12 hafta ve 24 haftalk periyotlarda seminal svda inflamasyon ve oksidatif stres, semen parametreleri, sperm DNA fragmentasyonu ve hamilelik oranlar yönünden incelendiini belirten Anadolu Salk Merkezi Tüp Bebek Laboratuvar Sorumlusu, Embriyoloji Uzman Dr. Murat Baar, Crossfit tarz egzersiz yapan grupta yapmayan gruba göre seminal svda inflamatuar ve oksidatif stres belirleyicileri anlaml ekilde düük bulunmu, gebelik oranlarnda art olduu görülmü açklamasnda bulundu.

Aç kalmak üremeyi olumlu etkiliyor

Yüksek younluklu bir egzersiz programnn, erkek faktörü ksrlk tedavisine yardmc bir yaam tarz yaklam olarak önerilebileceini vurgulayan Dr. Murat Baar, Egzersizin yan sra beslenmeden de mümkün olduunca ilenmi gdalar çkarlarak doal ürünler tüketilmeli ve sigaradan uzak kalnmal önerisinde bulundu. Egzersizlerin yan sra belirli süre aralklarnda aç kalmann da üremeyi olumlu yönde etkilediine ilikin aratrmalarn yapldn söyleyen Dr. Murat Baar, Belirli periyotlarda erkekler için 16-18, kadnlar için 12-14 saat aç kalmak üremeyi olumlu yönde etkiliyor. Fareler üzerinde yaptmz bir çalmada aralkl oruç uygulamann farelerin sperm hücreleri üzerinde yalanmay hzlandran genlerin basklandn gördük eklinde konutu.

Salkl sperm için 8 öneri

Ayrca beslenmeye eklenecek baz takviyelerin üreme saln ve dolaysyla sperm hareketliliini ve kalitesini olumlu olarak etkilediini aktaran Embriyoloji Uzman Dr. Murat Baar, salkl sperm için ipuçlar verdi.

Aminoasitler: Sperm hareketliliini ve ilevsellii için çok önemli (karnitin, arginin vb.).

çinko: Erkek üreme sisteminin normal ilev görebilmesi için gerekli olan eser bir elementtir. Vücudumuzda birçok mekanizma çinkoya ihtiyaç duyar. çinko eksiklii azalm erkeklik hormonu (testosteron) seviyesi ve azalm sperm saysyla ilikilidir.

Antioksidanlar: Spermler, oksidatif hasara çok duyarldr. Bu zarar önlemek için antioksidanlar çok önemli bir rol oynar.

C vitamini: Spermlerin içinde bulunduu seminal plazmadaki C vitamini seviyesi diyetle ne kadar alnd ile dorudan ilikilidir ve düük seviyelerde spermin genetik materyalinin hasar görmesi olasl artar.

E vitamini: çok iyi bilinen bir antioksidandr ve hücreleri serbest radikal hasarlarndan korur. Yaplan bir çalmaya göre E vitamini alan erkeklerde sperm ilevi korunarak yumurta dölleme oran da artar.

Glutatyon/Selenyum: Glutatyon sperm antioksidan savunmas için hayatidir ve sperm hareketliliine olumlu etkileri olduu birçok çalma ile gösteriliyor.

Koenzim Q-10: Koenzim Q-10 sperm de enerji üretiminin olduu orta bölümde youn bir ekilde bulunur. Ayn zamanda antioksidandr. Sperm hareketliliini arttrd yaplan çalmalarda gösterilmitir.

B12 vitamini: B12 vitamin eksiklii erkekte sperm say ve hareketliliinin azl ile karakterizedir. nfertilite problemi olan erkek hastalara B12 vitamini takviyesi yapldnda sperm say ve konsantrasyonunda art olduu gözlenmitir.

Ana Sayfaya Git