Çocuk kanserinde erken tanı

Türkiye’de yılda 3.500 çocuğa yani yaklaşık her 3 saatte, 1 çocuğa kanser teşhisi konulmakta ve bu rakam nükslerle birlikte 5.000’e ulaşmaktadır. Kanser konusunda bilinç ve doktora ulaşım kolaylaştıkça tedavi başarısı da yıllar içinde yükselmektedir.

Haberler 15.02.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KAçUV Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. nci Yldz: çocukluk ça kanserlerin çou ilk 5 yata görülür ve hzl geliir. Kemik tümörleri gibi baz kanser türleri ise 10-15 yata daha sklkla görülmektedir. Sevindirici olan ise kanser tan ve tedavisinde kaydedilen önemli gelimeler ile günümüzde çocukluk ça kanserlerinin erken tan alan olgularda sa kalm oranlarnn anlaml olarak yüksek olduudur dedi.

çocukluk ça kanserlerinin doumdan ergenlie kadar olan her ya grubunda görülen ve tüm dünyada erikin vakalar kadar önemli bir sorun olacan belirten Kanserli çocuklara Umut Vakf Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. nci Yldz hastalk özelinde önemli açklamalarda bulundu.

Meyve ve sebzelerde kullanlan tarm ilaçlar, içecek suyuna karan nükleer atklar,hormon tipi gübreler kanserojen madde içerdikleri için çocuk kanserlerinde önemli

çocuk kanserlerinin oluumunda genellikle geçirilen baz virüs enfeksiyonlarnn (EBV ve HIV gibi virüsler) baklk sistemini çökerterek ve kansere neden olduu düünülmektedir. Bunun yannda baz genetik yatknlklar da tümör oluumuna sebep olabilir (Li -Fraumeni sendromu, Beckwith Wiedemann sendromu gibi). En önemlisi ise tarlalarda kullanlan hormon tipi gübreler, sklan böcek ilaçlar besinlere geçerek kanserojen etkisi yapar.

Günümüzde gelimi ülkelerde her 900 erikinden biri çocukluk ça kanseri geçirmi ve kurtulmutur. Ylda 350 bin çocuk (15 ya alt) dünyada, yaklak 3.500 çocuk ise Türkiyede yeni tan alarak kanser tedavisi görmektedir. Dünyada her yl oluan kanserlerin %2 ve4ü 19 ya alt ya grubunda gelimektedir.

Türkiyede çocuklarda en sk lösemi sonrasnda ise lenf bezi kanserleri görülmektedir

Türkiye ve dünyada çocukluk çanda görülen kanserlerin % 30unu lösemiler oluturur. Kanser sklnda ülkemizde ikinci srada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-d lenfoma) yer almaktadr. Bunlar sinir sistemi tümörleri, böbreküstü bezi tümörleri, böbrek tümörleri ve yumuak doku ve ba dokusu tümörleri izlemektedir. çocuk kanserleri genellikle hzl çoalan, büyüyen kanserlerdir. Birkaç hafta hatta günler içinde hzla büyüyüp belirgin hale gelirler. Hzl büyüdükleri için de ilaç tedavisi (kemoterapi) ve n tedavisine (radyoterapi) duyarldrlar. çocuk kanserleri cerrahi, kemoterapi ve gereinde radyoterapi ile tedavi edilir.

Türkiyede çocuk kanserlerinin üçte ikisi tamamen iyilemektedir

Kanser tan ve tedavisinde kaydedilen önemli gelimeler ile günümüzde çocukluk ça kanserlerinin erken tan alan olgularda sa kalm oranlarnn anlaml olarak yüksek olduu da ayrca bilinmektedir. Bu tür hastalarn erken tan alabilmeleri, bu konuda eitimin yaygnlatrlmas ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle, bu hastalklara ilikin bulgu ve belirtilerin kiiler tarafndan bilinmesi, hzla tanya gidilmesi ve bu hastalarn tam teekküllü Onkoloji merkezlerinde bu konuda eitim alm uzmanlar tarafndan tedavilerinin yaplmas, hastalkla mücadelede baarya ulalabilme açsndan oldukça önem arz etmektedir.

Ana Sayfaya Git