Çocuk kanserlerinde ailenin tutumu nasıl olmalı?

Çocukluk çağı kanserlerinde teşhis ve tedavi sürecinde ailenin tutumu, çocuğun yaşayacağı kaygıyı azaltmada etkili oluyor.

Haberler 15.02.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

15 ubat, Dünya çocukluk ça Kanser Günü olarak anlyor. Dünyada her yl 200 bine yakn çocuk, Türkiyede her yl 3 bin çocuk kansere yakalanyor. Dünya çocukluk ça Kanser Gününde çocuk kanserleri hakknda farkndalk oluturulmas ve erken tehisin önemine vurgu yaplyor.

çocuk kendini güvende hissetmelidir

Uzman Psikolog Aynur Saym, kanser tehisi ve sonrasnda aile psikolojisinin önemine iaret etti. Kanser tehisinin ilk örenildii dönemin hem hasta hem aile için çok ykc ve ypratc olduunu söyleyen Uzman Psikolog Aynur Saym, çocuklarn bu süreçte güvende olduklarn hissetmesinin çok önemli olduunu vurgulad.

Hastalk kabullenilmeli ve çocua bilgi verilmelidir

Kayplarda, hastalkta ve dier yaam olaylarnda sorunu tanmlayp aile ve çocuklarn bilgilendirilmesi gerektiine deinen Aynur Saym, Tüm hastalk ve kayplarda birincil aama, kabulün salanmasdr. Hastaln kabulünün salanmas ilk çalma olmaldr. Hastaln ad nedir, seyri nedir, tedavi nasl olacak, süreçte neler yaanabilir açklanmaldr. çocuun ya ve geliim düzeyi yaplacak açklamann içeriini belirler. Bunu doktor ve psikolog/ psikiyatristin yapmas gereklidir. Hem çocuk hem de aile bilgilenmelidir. Aile öncelikle bilinçlenecek, ne ile mücadele edecek, nasl davranacak, onlar nasl bir sürecin beklediini örenmelidir dedi.

Aile, tedavi ekibi ve okul ibirlii salanmal

Tedavi sürecinde en önemli noktann, aile-tedavi ekibi ve okul i birliinin olduunu söyleyen Uzman Psikolog Aynur Saym, Tüm ailenin yaad güçlük karsnda öncelikle çocuun hastalna veya yaanlan duruma odaklanmaktansa, gereksinimlerine odaklanp, bu alanda düzenlemeler yapmak gerekir. Aile bunu destek alarak yapabilir. Ev düzeni, yaam düzeni, yaanlan güçlüe göre ekillenmeli, ayn zamanda nasl bir davran içinde olacaklar da danman tarafndan yönlendirilmelidir. Evde bakm ve danmanlk hizmeti çalmalar da ülkemizde verilmektedir eklinde konutu.

Hastalk, tüm ailenin hayat düzenini deitiriyor

Hastaln getirdii aknlk ile yaam tarz ve kalitesinin farkllamas, yeni bir düzen, yaam stili gereklilii hem çocuklar hem de tüm aile bireylerini etkiliyor diyen Uzman Psikolog Aynur Saym, çocuklarn bu süreçte en çok korunup kollandn, ihtiyaçlarnn karlanacan hissetmek istediini söyledi.

Güvenli balanma oluturulmal

çocuklarn bakm veren kiiyle güvenli bir balanma oluturmas gerektiini vurgulayan Uzman Psikolog Aynur Saym, çocuklarn yakn ilgi, efkat ihtiyac duyuyor, onlar tarafndan dinlenmek ve anlalmak istendiini ifade etti. Bu süreçte ailelerin yaad güçlüklerin tüm bu süreçleri olumsuz etkilediini belirten Saym, çocuklar bu süreçte korkuyor, hem kendisi hem sevdikleri için kayglanyor, güvende hissetmiyor. Bu nedenle çocukta depresyon, anksiyete bozukluu, sosyal fobi gibi psikiyatrik rahatszlklar, okul baarsnn dümesi, uyum ve davran sorunlar, geliimin duraklamas ve gerilemesi gibi etkiler görülebiliyor diye konutu.

Kayg çocua yanstlmamal

Baz aileler çocuun hastal sürecinde tutum deiimine girip çok toleransl ve korumac olabiliyor. Bunlar yaplan tutum hatalar. Bu durumda çocukta kayg yükseliyor, kiilik geliimi negatif yönde etkileniyor. Disiplin sorunlar ortaya çkyor, sosyal ilikileri olumsuz etkileniyor diyen Saym, ailenin yaad kayg ve bunu çocua yanstmasnn çocuu olumsuz etkilediini söyledi.

Sosyallemesine imkan tanyn

çocukta süreen hastalklarda konuya iki yönden bakmak gerektiini vurgulayan Uzman Psikolog Aynur Saym, u tavsiyelerde bulundu:

çocuun yaad zor yaam olay ve çocuun genel geliimi. Yaklam belirleyen bu iki unsur olmal. Her ailenin yaad sorun, hastalk, hastaln derecesi, seyri, tedavi süreci, aile içi ilikiler, sosyoekonomik düzey gibi etmenlerin birbirinden farkllk gösterdiini göz önüne alrsak, o aileye yönelik rehabilitasyon program yaplma zorunluluu olumaktadr. Hastaln seyri ve koullarna uygun biçimde sosyal ilikilerin devam ettirilmesi, sosyal geliim duygusal geliim çocuun ruh sal açsndan son derece deerlidir. Ailenin sosyalliinin sfrlanmamas, çocuun yatlaryla görütürülmesi için program yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git