Çocuk neden yalnız uyumak istemez?

Çocuğun uykuya dalamama, yalnız yatmama, kâbus görme sorunlarının gerisinde psikolojik problemlerin bulunabileceğine dikkat çeken uzmanlar, “Yaşadığı sorunlar uyku kalitesini bozar. Ebeveynleri ile aralarında yeterli iletişim olmayan çocuk yalnız yatmak istemeyebilir. Onlarla doyurucu bir ilişki yakalayamayan çocuk da yatağına gitmek istemez, iletişimi devam ettirme peşindedir” uyarısında bulundu.

Haberler 28.09.2017 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Aynur Saym, çocuklarda ortaya çkan uyku sorunlarnn çocuun geliimi üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceini söyledi.

Anne-babalarn en çok dantklar birkaç konudan birinin çocuklarda yaanan uyku sorunlar olduunu ifade eden Aynur Saym, unlar söyledi: çocuumu yatana yatramyorum, yatmak istemiyor, yalnz yatmak istemiyor, yanmza geliyor, korkuyor, sk sk uyanyor, uykuda di gcrdatyor gibi ikyetler alabiliyoruz. çocukta uyku sorununun pek çok nedeni olabiliyor. Bu nedenler, fiziksel ve duygusal kaynakl olabiliyor. Doumdan itibaren ilk yl, bebein bedensel gereksinimleri ve ikyetleri, ortamn ss, gürültü, annenin bebek ile kurduu güven ilikisi, ihtiyaçlarn karlama biçimi, annenin psikolojisi, uykuyu etkiler. Bebek, ackr, gaz vardr, di çkartyordur, reflüsü vardr. Uyku, bebek geliimi açsndan temel gereksinimdir. Her çocuun uyku alkanlklar ve gereksinimi farkllklar gösterir. Yeni doan bebekler günde 16-17 saat uyurlar fakat bu, sk aralklarladr.

kinci yldan sonra ortaya çkyor

Uyku sorunlarnn büyük ksmnn ikinci yldan itibaren ortaya çktn ifade eden Aynur Saym, Uykuya dalma sklkla zor olur. Sonraki dönemlerde de korkular, çocuun anksiyetesinin yüksek olmas, uyurgezerlik, di gcrdatma görülmeye balar. çocuklar davran diliyle konuurlar. Eer bir sorun yayorlarsa bunu, davran sorunlaryla ifade ederler. Uykuya dalmada zorluk ve uyku bölünmeleri, uykuda alt slatma, genellikle çocukta sorun alannn habercisidir diye konutu.

Doyurucu iliki eksikliine dikkat

Uzman klinik psikolog Aynur Saym, çocuun kendi odasnda yalnz uyumak istememesinin ardndan baz nedenler olabileceini belirterek çocuk, anne-babadan ayrlp odasna geçmek istemeyebilir. çeride bir hareket, dinamizm vardr ya da anne ya da baba geç geliyordur veya çocukla aralarnda yeterli iletiim yoktur, onlarla doyurucu bir iliki yakalayamayan çocuk da yatana gitmek istemez, iletiimi devam ettirme peindedir dedi.

Yaad sorunlar uyku kalitesini bozar

Uzman klinik psikolog Aynur Saym, dier sebepleri de öyle sralad:

Anne-baba arasnda sorunlar, kavgalar veya anne-babann psikolojik sorunlar varsa; çocukla iyi, güven veren bir iliki tarzlar olumamsa; çocuk, karde kskançl yayorsa; okul, örenme, uyum sorunlar varsa, çocuun anksiyetesi yükselir. Bu huzursuzluk, uyku kalitesine yansr. Korkuyorum diyebilir, anne-babaya yakn olmak isteyebilir, hele ki küçük karde anne-babann odasnda ve o ayr odada yatyorsa, o odaya gelme giriimi genellikle olacaktr.

Geçi nesnesine balanabilir

çocuk anneden ayrmaya tahammül edemedii dönemde, bu her çocukta deiken olmakla birlikte, 2-3 ya aras olur, bir geçi nesnesine balanabilir. Bu bir battaniye, annenin bir eyas, yumuak bir oyuncak olabilir. Bundan dolay çocuu yarglamamak, o eyay yok etmemek gerekir. çünkü çocuun geliiminde bir anlam vardr bu nesnenin, bir sonraki döneme geçebilmesi için, çocuk kendisine bir yol bulmutur.

Nörolojik sorunlarn neden olduu uyku sorunlarnn da olabildiini ifade eden Aynur Saym, bu durumlarda bir nörolog yardmna bavurmann gerekli olduunu söyledi.

Gece terörü yaayabilir

Uyurgezerlik ve uykuda konumann çocuk derin uykuda iken olutuunu ve ailesel özellik görülebildiini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Aynur Saym, gece terörü denilen duruma da dikkat çekti: Gece terörü, genellikle uykuya daldktan birkaç saat sonra görülen iddetli panik nöbetine benzer. çocuk korku içinde kendinde deildir. Amaçsz hareketler yapar. Sonra sakinleir ve yeniden uykuya dalar.

Ailenin yaklam biçimi önemli

çocuun uyku düzeninin ailenin tutumuyla ilgili olduunu belirten Uzman Klinik Psikolog Aynur Saym, sorunun çözümü için uzman desteinin önemli olduunu belirterek Aile, disiplinde yetersiz kalyorsa, çocukta dier davranlarnda olduu gibi bu konuda da dirençler olabilecektir. çocuk da iç disiplinini oluturamayacaktr. Ailelerin uyku sorunu olan çocua yaklam biçimi de sorunun çözülmesi veya pekimesi açsndan önemli role sahip. Nedenini anlamadmz bir sorunu çözme çabasna girersek, yanl davranm oluruz. Bu saylan nedenlerden hangisi yaanyorsa, o neden üzerinde çallmaldr diye konutu.

Uzman Klinik Psikolog Aynur Saym, uyku sorunu yaanyorsa, bir çocuk-ergen psikiyatristinin muayenesi, nörolog destei gereken durumlarda psikiyatrist- nörolog ibirliinin salanmas, tan sonras, tedavi programnn yaplmasn önerdi; psikolog çalmalarnda da çocuun psikoterapisi, ailenin ve okulun danmanl birlikte götürülmesi tavsiyesinde bulundu.

Aynur Saym, Ailelerin yaklam yarglayc, cezalandrc ve empatiden uzak olursa, sorun artabilir ve tabloya, davran sorunlar da eklenebilmektedir dedi.

Bebein ihtiyaçlarn zamannda karlayn

Saym, bebein ve çocuun uyku sorununun almasnda ailelere u önerilerde bulundu:

Bebein ihtiyaçlarna duyarl olup, ihtiyaçlarn zamannda karlayn, bebei uykudan sk uyandrmayn, fazla uyaran vermeyin.

Güvenli iliki kurun

çocuunuzla güven veren bir iliki kurun. Ona bireysellemesi için destek olun, ona güvendiinizi hissettirin, fazla korumayn, ama ihmal de etmeyin.

Uyku öncesi ortam sakinletirin. Gürültü, hareketli ve elenceli bir ortam varsa, çocuk uyumak istemez.

Ona zaman ayrn

çocuunuza düzenli zaman ayrn ve onunla kaliteli, keyifli, etkileim içeren paylamlarda bulunun. Oyun oynamak, aktivite yapmak gibi.

çocuunuzu bu sorundan dolay yarglamayn, cezalandrmayn, hele ki korkular ve anksiyetesi nedeniyle uyuyamyorsa, onu anlamaktan uzak bir yaklam, hem ilikinizi bozacak, hem çocuun sorunu daha da büyüyecektir.

Onu anlamaya çaln, dinleyin, rahatlatn.

Ödül sistemi kurun

Disiplin sorunu var ise davran, puanlama çalmalar yaparak, ödül odakl ve kararllk içeren bir sistem kullanabilirsiniz.

çocuun yannda tartmayn, birbirinizi eletirmeyin, sürekli her yerde bu sorundan bahsetmeyin.

çocuun uyumunda, dikkatinde, örenmesinde sorunlar varsa, alt slatyorsa, agresif ya da içe kapanm varsa, mutlaka bir uzman yardm aln.

Ana Sayfaya Git