Çocuklar açık havada mutlu oluyor

Çocukların sağlıklı büyümesi, bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı olabilmesi için harekete, açık havaya, güneşe ihtiyaçları vardır. Bebeğin açık havaya çıkarılması güneş alması çok önemlidir.

Haberler 24.05.2017 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gün nn kemik ve doku geliimi için gerekli olduunu söyleyen çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Emre çenesiz Yazn güne nlarnn dik olmad saatler (11. 00 -15.00 dndaki saatlerde) tercih edilmelidir diyor.

Açk havada parklara, bahçelere

çocuklar en rahat açk havada oyun oynar. Onlar için açk havada oyun oynamak büyük bir ihtiyaçtr. lkbaharda açk havada oynamaya can atarlar. Parklara, bahçelere koarlar. Tabii ki açk hava oyun yerlerinin trafie kapal alanlar olmasna önemli dikkat edilmelidir.

lk günler çok önemli

0-1 ay, yeni doan bebein özellikle ilk günlerinde, ortam ss normal snrlarnn (22-24 C derece) üzerine çktnda terleme fonksiyonu yeterli olmadnda bebek olumsuz etkilenir. Vücut ss arttnda bebein yaamsal fonksiyonlar olumsuz etkilenir. Bu nedenle bebeklerin yaz aylarnda günein dik olduu saatlerde (11.00-15.00) serin ortamlarda kalmas ve oda scaklnn 23-24 dereceyi geçmemesi gerekir.

D vitamini almas gerekiyor

1-12 ay kemik geliimi için gerekli olan D vitamini güne nlarnn yardmyla vücutta sentez edilir. D vitamini ayn zamanda baklk sistemimiz için de gerekli vitamindir. Bu vitamin özellikle hayatn ilk yllarnda salkl geliim için gereklidir. Her gün yarm saat ba, kol ve bacaklar çplak güne alan bebek yeteri kadar D vitamini edinmi olur. Cam arkasndan günelendirmek faydaszdr.

Zararl güne nlarndan bebek ve çocuklar nasl korunmaldr?

Açk renk kyafet seçimi güne nlarn yanstr ve emilimini önler, özellikle bu tür giysiler seçilmeye özen gösterilmelidir. çocuunuz güneli havada darda olacaksa güne nlarnn zararl etkilerine kar koruyucu kremlerden sürmek gerekir. Bu kremler har yataki çocuk için kullanlabilir, çocuun ya ne kadar küçükse o kadar yüksek faktör koruyuculu krem tercih edilmelidir.

çocuklar açk havaya çkarn

- çocuklarn temiz hava alabilmelerini salar.

- çocuklara istedikleri gibi hareket etme imkan salar. Özgüven geliimini pekitirir.

- Kendi seslerini kullanma konusunda özgür olurlar, kstlanma hissetmezler.

- Baz doa olaylarnn farkna varr, gözlem yapar ve aratrrlar. Karncalarn yuvalarna yiyecek tamalarn, rüzgar, yamuru görerek ve yaayarak örenirler.

- Doada bulunan canl ve cansz varlklar oyunlarna katarlar. Aaçlardaki kular gökyüzündeki güne ve bulutlar gibi. Hayal dünyalarnn geliimi için gerekli ve faydaldr.

Açk hava oyun yerleri nasl olmaldr?

çocuklarn büyük kaslarn gelitirecek imkanlar salanmaldr. Uygun ölçülerde rampa ve basamaklar olmaldr. Küçük çocuklar için alçak kaydraklar, küçük trmanma aletleri ve salncaklar bulunmaldr.

Yedek giysi ve iklime uygun giyinme saland müddetçe bahçede su ve kum ile oynamasna imkan verilmeli, gerekli materyaller; ölçü kaplar bloklar basit deney malzemeleri bulundurulmaldr.

çocuklar için güvenli, serbest bir ortam salanmal ve sürekli gözetim altnda bulundurulmaldr.

Ana Sayfaya Git