Çocuklar korunmalı

Psikiyatri Uzmanı Dr. Ebru Öztepe Yavaşçı, çocukları bağımlılıktan korumak için ebeveynlerin kendi bağımlılıklarını kontrol altına alarak iyi örnek olması gerektiğini söyledi.

Haberler 02.08.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çamzn olmazsa olmaz internette bazen hem yetikinler hem de çocuklar geçirdikleri süreyi abartabiliyorlar. Bu da internet bamllnn ortaya çkmasna neden oluyor. Bamlln kiiye zarar vermesine ramen herhangi bir madde veya davrana kar ar istek duyma hali olduunu belirten Psikiyatri Uzman Dr. Ebru Öztepe Yavaç, Bamlln yapsn anlamak kolay deildir. Fakat ar istek duyma, kontrolünü kaybetme ve srarc olmak üç temel özelliidir. Bamllk tam bir ksr döngüdür. Alkanln bir adm sonrasdr. Bamlln fiziksel ve ruhsal olmak üzere 2 türü vardr. Fiziksel bamllk, kiinin maddeyi fizyolojik olarak istemesi, bedenin buna uyum göstermesi ve almadnda belirtilerin ortaya çkmas ile karakterize bir durumdur. lk bamllk yapan madde olarak tanmlanan alkol ilk sradadr. Sigara, ilaç, kafein ve uyuturucu dier fiziksel bamllk yapan maddelerdir dedi.

NTERNET BAIMLILII

Teknolojinin geliimiyle birlikte bilgisayar, internet, tablet ve cep telefonlarnn hayatn vazgeçilmez bir parças olduunu belirten Yavaç, unlar söyledi: nternet iletiim ve haberlemeyi salamasnn yannda birçok kii için de bamlla dönümü durumdadr. En sk kullanmn görüldüü 12-18 ya arasnda bamllk için önemli bir risk araldr. Uzun süre internette vakit geçirmek, bir sonraki giriini sabrszlkla beklemek, çevresindekilere internette geçirdii süre ile ilgili yalanlar söylemek önemli bamllk belirtileridir. Ayrca okul baarsnda düü, yatlar ile iliki kurmakta zorlanma, suçluluk ile zevk alma duygusu arasnda kalma, girmediinde kendini kötü hissetme de bamllk belirtileridir. Günümüzde internet kullanm çocuklarmz için de arttr. Bu yüzden sorunu ortadan kaldrmak, yasaklamak yanl bir yöntemdir.

çOCUKLARIN KONTROLÜ

nternet konusunda bilgili olmak ve onlara doru kullanm eklini göstermek gerektiini ifade eden Yavaç, Yaplmas gereken ey internet kullanmnn kontrol altna alnmasdr. Bu yüzden hangi sitelere girdikleri kontrol edilmeli, internet kullanm çizelgesi yaplmal ve sanal ortam dnda arkadalaryla görümeleri desteklenmelidir. çocuklarmzda bamllk geliimini engellemek bunun gibi birkaç kolay yöntemle mümkün olabilir. Fakat en önemli olan ise ebeveynlerin kendi bamllklarn kontrol altna alarak iyi örnek olmalardr dedi.

Ana Sayfaya Git