Çocukları bekleyen büyük tehlike; dijital körlük

Hollandalı uzmanlara göre, yakın gelecekte çocuk ve gençler ciddi biçimde görme bozukluğu ve kör olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Bunun nedeni ise, uzun süre tablet, telefon ve televizyon ekranına bakılması, yeterince gün ışığında sokakta oynanmaması.

Haberler 25.12.2017 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, görünmeyen bir salgn dedikleri bu soruna kar, 20-20-2 formülünü öneriyor. Rotterdam Erasmus Üniversitesi Tp Fakültesi öretim üyesi Prof. Dr. Caroline Klavere göre, gün boyu telefon, tablet ya da kitaba yakndan bakan çocuklarn doal göz yaps bozuluyor. Normalde yuvarlak olan göz bebekleri, oval ekle dönüüyor. Bunun sonucu da gözün arkasnda yakalayan hücreler hasar görüyor. Hollandal Profesör, bunun geri dönüü olmayan bir süreç olduunu söylüyor. BBC Türkçenin haberine göre Klaver, duyarl hücrelerin kayb konusunda hiçbir ey yapamadklarn vurgulayarak, Bu hücreler kaybolursa kii görme engelli olacak. Okuyamayacak, artk yüzleri tanyamayacak diyor.

20-20-02 formülü kurtarabilir

Hollandal göz sal uzmanlar, göz sorunlarn önlemek için, 20-20-2 klavuzu ad verilen bir formül öneriyor. Bunun anlam 20 dakika boyunca kitap, tablet ya da telefona baktktan sonra 20 saniye ara verip, gözünüzü dinlendirin. Günde en az 2 saat dar çkn. Hollanda Göz Fonu Müdürü Mulder, çocuklardaki göz sal sorunlarn görünmeyen bir salgn olarak adlandryor ve bunun ciddiye alnmas gereken bir tehlike olduuna iaret ediyor.

Oftalmoloji uzman Klaver bunun herkeste ayn olmadn, Objektif gücü - 6 olan insanlar arasnda körlük riskinin daha yüksek olduunun da altn çiziyor. Hollanda Göz Fonu, geçen Maystan itibaren, çocuklarn daha fazla sokakta oynamas için bir kampanya balatt.

Prof. Dr. Caroline Klaver, gün nn göz sal için son oldukça önemli olduuna iaret ediyor. çünkü vücut, gün sayesinde gözün yuvarlak kalmasn ve hücrelerin bozulmamasn salayan dopamin maddesi üretiyor. Klaver, okul saatlerinde çocuklarn en az 1 saat darda oynamasn öneriyor. Hollandal profesör, çözüm için çocuklarn ekran ve kitap bandan uzaklap günde en az 2 saat sokakta oynamasnn art olduunu söylüyor.

Ana Sayfaya Git