Çocukları da afetlere hazırlamalıyız

Yaşanan depremler ardından özellikle çocukların psikolojisinin önemine değinen uzmanlar çocukların yaşına göre deprem olmadan onları kriz anlarına hazırlamanın önemine dikkat çekiyor.

Haberler 29.01.2020 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Art arda yaanan depremler sonunda yaanan kayplar ve kurtarma çalmalaryla birlikte korku, panik gibi duygular çocuklarn psikolojilerini de etkiliyor. Psikolog Leyla Arslan, çocuklar fiziksel olduu kadar psikolojik açdan da deprem gibi doal afetlere ve kriz anlarna hazrlamak gerektiine dikkat çekiyor.

Deprem olumsuz duygular ortaya çkaryor

Depremin büyüklerde olduu gibi çocuklarda da olumsuz duygular ortaya çkardn belirten Uzman Klinik Psikolog Leyla Arslan; Deprem çocuklarda da tpk yetikinlerde olduu gibi korku, panik, huzursuzluk, uykusuzluk, gerginlik, suçlama, güvensizlik, yalnzlk, donma, alama gibi güçlü ve olumsuz duygular ortaya çkarr. Depremi yaam çocuklar için, zihinsel bir kargaaya neden olan bu duygusal etkilerle baa çkmak için kriz danmalna ihtiyaç vardr. Artan kayg, öfke endieyi ancak profesyonel bir kriz ekibi iyileme sürecini balatabilir dedi.

Öncesinde de çocuklar zihinsel olarak hazrlanabilir

Depreme maruz kalmadan da çocuklar afetlere hazrlamak gerektiinin önemine deinen Klinik Psikolog Leyla Arslan; çocuklara zihinsel olarak afetlere hazrlamak için onlarn sorularna doru cevaplar vermek önemlidir. Bu hazrlk çocuun yana göre deiir. Ar abartl ve kötü bir bilgi eklinde verilirse çocuun gelecee bak açsn deitirir, fiziksel ve ruhsal iyilik halini tehdit eder dedi.

Kendi eylem plannz hazrlayn!

Hazrlk sürecinde kendi eylem planlarnn oluturulmas gerektiini vurgulayan Klinik Psikolog Leyla Arslan; Öncelikle yerkabuu hareketlerinin doal olduu ancak insanlarn bunu bilerek ve hesaba katarak, yaam için güvenli yerler oluturulmu olduu söylenmelidir. Kendi eylem planlar konuulmaldr. Gerek okulda, gerek evde nasl davranlmas gerektii, panie kaplmadan yaam üçgeni oluturma konusu mutlaka konuulmaldr. Kendi evlerinin, bulunduklar yerlerin güvenli olduu anlatlmaldr. çocuk sadece medyadan maruz kalsa bile korkabilir. Uykusu kaçar, yalnz olmak istemez, sk tuvalete çkar. Bu durumun normal olduu söylenmelidir. Merak ettii kiiler hakknda da konuulmaldr. çocuun korkuyu içinde büyütmesine engel olmal, duygular doru yönetebilmeli, soukkanl davranabilmelidir önerilerinde bulundu.

çocuunuza görev verin, onlar bilgilendirin

Ülkemiz doal afetlerin çok olduu bir ülke olduu için bilgilendirme sürecinin zamana yaylm ekilde yaplmasna dikkat çeken Klinik Psikolog Leyla Arslan; Ülkemizde deprem gibi doal afetler sk yaanyor. Bu nedenle eitimlerin de ksa bir zamanda yaplmas gerekmez. Zamana yayarak yaplabilir. çocua görev vermek, tehlikeli durumda önlem almay öretmek, örnein elektrik, doalgaz, su vanalarnn yerlerini göstermek ve kapanmas gerektiini öretmek okul öncesi çadaki çocuktan beklenemez ama öretilebilir. Okul çandaki çocuklar için depremin önlemleri konusunda, bilgilenme görevi, önlemi, telefon bilgileri, depremin sonuçlar ve ba etmi olan ülkelerin ba etme ekilleri, politikalar konusunda aratrma yaptrmak, çocuun yaam üzerinde kontrol duygusu gelitirip gelecek yaamn olumlu ve doru biçimlendirmesini salar. Bilinçlendirme yeteri kadar salandnda zarar olaslklar ortadan kalkar. Ailenin bilmesi gereken en önemli nokta, çocuun kayg nedeniyle uyku, tuvalet, yemek gibi rutinlerinin bozulmas durumunda eer onu rahatlatmyorsa mutlaka bir uzmana danmas gerekmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git