Çocukları Güneşe Çıkarırken Dikkat

Araştırmalar 18 yaşından önceki dönemde yaşam boyu alacağımız UV ışınlarının yaklaşık % 80’ini aldığımızı gösteriyor. Bu sebeple çocukluk döneminde güneşin zararlı etkilerinden korunmak çok daha önemli…

Haberler 23.04.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vücudumuzun D vitamini ihtiyacn karlayan güne, bir yandan da UV, A, B ve C gibi nlaryla zararl etkilerde bulunabiliyor. Op. Dr. Özgür Gözpnar, çocukluk döneminde maruz kaldmz güne nlarnn tüm hayatmz etkilediine ve cildimizle birlikte gözlerimizi de güneten korumamz gerektiine deiniyor.

Güne nlar gözlere de zarar verir

Yaz aylarnda çocuklarn açk havada geçirdii süre artyor. Oyun parkurlar, piknik alanlar, parklar, havuz ve deniz kenarlar gibi yerlerde çocuklarn mutlaka güne gözlüü ve apka kullanmas gerekiyor. Güne yallar olduu kadar çocuklar da dorudan etkiliyor ve uzmanlar çocuklarn da güne nlarna fazla maruz kalmamas gerektiini söylüyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sal Danman Op. Dr. Özgür Gözpnar, Günein cildimizde olduu gibi gözlerimize zarar veren ksm da ultraviyole nlar Ultraviyole nlarn gözle göremeyiz; A-B-C olmak üzere 3 ana dalga boyundan oluur. En zarar verici ksm olan ultraviyole C dünya atmosferi tarafndan ozon tabakasnda tamamen filtrelenir. Ultraviyole B çounlukla gözümüzün önünde en d katman olan kornea tarafndan emilir ve retinaya ulaamaz. Ultraviyole Ann ise büyük ksm göz dokular tarafndan emilir, çok az bir ksm retinaya ular. Güne na uzun vadede maruz kalmak; göz içinde katarakt, gözün ön ksmnda pterjium (ku kanad), pinguekula ve hatta baz konjonktiva tümörleri, göz kapanda cilt kanserleri ve retinada sar nokta hastal olarak bilinen maküla dejenerasyonunu geliimine sebep olabilir diyor. Gözpnar, çocuklarn gözleri geliimini devam ettirdii ve göz lensi daha effaf olduu için; UVnin arka dokulara geçiinin daha fazla olabileceini ve akut dönemde korneann bir tür güne yan olan keratit olumasna sebep olabileceini belirtiyor.

Günee çkmadan yaplmas gerekenler;

* Özellikle yaz aylarnda güne nlarnn dik geldii saatlerde çocuklar günee çkarlmamaldr.

* Günein zararl etkilerinden korunmak için geni kenarl apkalar ve gözleri saran güne gözlükleri kullanlmaldr.

* Bebekler de güne gözlüü kullanmaldr. çünkü onlar erikinlere göre daha hassastr.

* Güne gözlüklerinde UV400 olarak etiketlenen ürünler tercih edilmelidir. Bu ürünler 400 nanometre altndaki nlar filtreler, ultraviyole A ve B nlarnn yüzde yüzünü engeller.

* Güne gözlüklerinde camn renginin koyu olmas açk renge göre üstünlük salamaz, önemli olan camn UV n ne kadar absorbe ettiidir.

* Güne nlar ile direkt temastan kaçnmak ve göz kuruluu olutuunda suni gözya damlas kullanmak, göz salnn korunmas için alnmas gereken önlemlerden biridir.

Ana Sayfaya Git