Çocukların ruh sağlığı

Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) etkisiyle kaygı bozukluklarının ortaya çıkabileceğini belirterek, çocukların ruh sağlığını korumak için önerilerde bulundu.

Haberler 27.03.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ercan, tüm dünyay sarsan koronavirüsten etkilenmenin normal olduunu kaydetti.

Panikle hareket eden anne ve babalarn çocuklar kayglandrmasnn kaçnlmaz olduunu da belirten Ercan, Anne baba doru bilgilenip kendisinin ve çocuklarnn yapmas gerekenleri kafasnda netletirirse çocuklarna güven duygusu alayabilecektir. Güvende olma duygusu afet ve bu tür zamanlarda çocuklarn en fazla ihtiyac olan eydir. dedi.

Gerektiinde profesyonel yardm alnmasnn önemine dikkati çeken Ercan, Unutulmamaldr ki kayg bozukluklar ya da dier psikiyatrik bozukluklar bir zayflk göstergesi deil, elde olmayan hastalklardr. Takma kafana, iradenle yenersin gibi kuru tavsiyelerle kaygyla ba edilmez. ifadelerini kulland.

- Doru bilgi vermek önemli

Ercan, belirsizlik kavramnn kayglar artrdn, bu nedenle anne ve babalarn çocuklardaki kaygy azaltmak için riskler konusunda bilgi vermesi gerektiini dile getirdi.

çocuklarn bilgi kirliliinden uzak tutulmasn isteyen Ercan, u önerilerde bulundu:

Evde daima açk olan televizyondan sürekli salgn haberleri dinleyerek kendimize olduu gibi çocuklarmzn da ruh salna zarar veririz. Güvenilir kaynaklardan alnacak doru ve net bilgilerle yetinmeli hem kendi beynimizi hem de çocuklarmz bilgi bombardman ve kirliliinden korumalyz. Yaplmas gereken edindiimiz doru bilgileri ksa ve anlalr bir biçimde çocuklarmza anlatmak olmaldr.

- Günlük rutin bozulmamal

Kayg bozukluklarnn ortaya çkmasn engellemek için günlük rutin ileyii mümkün olduunca devam ettirmek gerektiini söyleyen Ercan, çocuklarn uyku, yemek ve ders saatlerini mümkün olduunca sabit tutmalyz. Karlatmz bu durum karsnda aknlmz azaltmann en iyi yollarndan birisi günlük rutinimizi bozmamaktr. Özellikle uyku ritminin bozulmas çocuklarmzn ruh saln olumsuz etkiyebilir. Tpk okul zamannda olduu gibi uyku ve yemek saatlerini düzenli tutmak çocuklarda kafa karkln önlemenin en temel yollarndandr. diye konutu.

Prof. Dr. Ercan, anne babayla ders çalmak, oyun oynamak, resim yapmak ya da birlikte yemek hazrlamak gibi aktivitelerin de çocuklarn kaygdan uzak kalmasna yardmc olabileceini ifade etti.

Elektronik cihazlarla uzun süre ilgilenmenin kaygy arttrdn dile getiren Ercan, bu nedenle çocuklarn ve anne babann telefon, bilgisayar saatlerini kstlamasnn da önemli olduunu söyledi.

Sabah akam telefona, bilgisayara gömülen anne babann çocuklarn bu zor günlerde korumaya çalmas son derece güçtür. diye konuan Ercan, öyle devam etti:

Elektronik araçlarn kaygy artrc etkisi gibi egzersiz yapmann da anksiyeteden korunmaya yarar tartmasz bir gerçektir. Bu nedenle, ailece egzersiz yapmak eve kapandmz günlerde en iyi kayg gidericidir.

- Huy deiikliine dikkat

çocuklarn ruhsal olarak olumsuz etkilenmelerinin en önemli belirtisinin huy deiiklikleri olduunu aktaran Ercan, Eskiye göre daha sinirli veya hrçn olma, kolay alama, tuvaletini kaçrma, yalnz yatamama ve korkularda art en sk gözlenen belirtilerdir. Bu dönemde anne babann çocuklarndaki deiikliklere ani tepkiler vermemesi ve normal zamanlara göre daha anlayl davranmas gerekmektedir. bilgisini paylat.

Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, hassas dönemde çocuklarn fazla eletirilmemesi gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git