"Çocuklara yemeği hiçbir zaman ödül olarak vermeyin" uyarısı

Çocuk Gastroentereloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Merve Usta, salgın sürecinde çocuklarda şişmanlığın çok arttığını belirterek, "Yemek hiçbir zaman ödül olmamalı. Beslenme güzel bir iletişimdir, sofrada ailece yenmelidir. Çocuğa ödül olarak 'yemek, şeker, çikolata vereceğim' denmemeli. Hazır gıdalar, şekerler, hızlı yemek obeziteyi tetikliyor." dedi.

Haberler 26.11.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Usta, ilk alt ay çocuklarn mutlaka anne sütüyle beslenmesi gerektiini, anne sütünün mucize bir besin olduunu, protein, karbonhidrat, ya tüm besinlerin anne sütünden karlanabildiini söyledi.

Her çocuun anne sütü almas gerektiini anlatan Usta, Sadece anne sütüyle beslenen çocuklarn, ekstra su almasna gerek yok. Anne sütünün yüzde 97si su zaten. Ek gdalar veriliyorsa bebee su verilebilir. diye konutu

Kovid-19 salgn sürecinin çocuklarn beslenmesi açsndan da dezavantaj oluturduunu belirten Usta, unlar kaydetti:

Hepimiz evlere kapandk, salgnla birlikte gerçekten obezitede belirgin art oldu. Hem ekran banda hzl beslenme, gece beslenmeleri, attrmalklar çocuklarn beslenmesini olumsuz etkiledi. Salgn sürecinde çocuklarda imanlk çok artt, hareket azald. Bu bakmdan polikliniklerde daha çok iman çocuklar görüyoruz. Obez çocuklarda koronavirüs çok daha ar seyrediyor. Salgn sürecinden biraz uzaklayoruz. Daha salkl beslenme açsndan, gece beslenmemek, vr zvr yememek, daha salkl ev yemekleri yemek, dardan hzl besinler tüketmemek gerekiyor.

çOCUKLARIN BESLENME ALIKANLII LERK YAAMINI DA ETKLYOR

Obezitenin koronavirüste özellikle iman çocuklar için risk faktörü olduunu ifade eden Usta, beslenmenin tüm vücut için önemli olduunu, ilk iki yata çocuun beslenmesinin tüm hayat boyunca onu etkileyeceini belirtti.

yi beslenmeyle çeitli hastalklardan korunabilineceini aktaran Usta, yi beslenen, sebzesini, meyvesini, proteinini alan, hareketi güzel olan çocuklarn geliimi uygun standartta gidiyorsa ek takviyeler vermek gerekmiyor. Türkiyede çocuklara sadece D vitamini ve demir destei veriyoruz. Güzel beslenen çocuklarda vitamin desteine ihtiyaç olmuyor. dedi.

Eitim öretim sürecinde de çocuklarn beslenmesinin önemine iaret eden Usta, öyle devam etti:

çocuklarn her zaman kahvaltlarn yapmalar çok önemli. Hzl beslenmemeliler, televizyon karsnda yemek yememeliler. Ev yemekleriyle beslensinler. Geleneksel Türk mutfamz çok güzel, salkl. Her tür besini, vitamini, minerali ondan alabiliyoruz. Öünlerini atlamamalarn öneririm. Yemek hiçbir zaman ödül olmamal. Beslenme güzel bir iletiimdir, sofrada ailece yenmelidir. çocua ödül olarak yemek, eker, çikolata vereceim denmemeli. Hazr gdalar, ekerler, hzl yemek obeziteyi tetikliyor. Bu da kalp, tansiyon, diyabet bata olmak üzere birçok hastal beraberinde getiriyor.

çOCUKLARI ALIVERE DAHL EDN

çocuklara fast-food ürünlerinin sözünü vermenin de doru olmadn vurgulayan Usta, onlara salkl attrmalklar önermek, kuru meyve ve yourdu yemee katmak gerektiini aktard.

çocuklara beslenme alkanl kazandrmann önemine iaret eden Usta, Alverilere çocuklar dahil etmeliyiz, sebzeleri meyveleri onlara seçtirmeliyiz. Evde salata yaptrmalyz, birlikte tatl yapmalyz. dedi.

Ana Sayfaya Git