“Çocuklarda şeker hastalığı sinsi başlar”

Vücutta insülin hormonunun bulunmaması ya da azlığı nedeniyle görülen tip 1 diyabet özellikle çocuklarda sinsi bir şekilde kendini gösterebilir. Vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozan ve kandaki glukoz düzeylerinin yükselmesine neden olan diyabet genetik nedenlerle görüldüğü gibi beta hücrelerinde bağışıklık yanıtının bozulmasına neden olan virüsler, toksinler ve bazı gıda maddeleri nedeniyle de meydana gelebiliyor.

Haberler 28.02.2020 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda eker hastalnn sinsi baladn vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Boyraz Diyabet insülin hormonunun vücutta bulunmamas ya da azlndan kaynaklanan bir hastalktr. Bu hastalk vücudun besinlerden yararlanmasn salayan normal süreçleri bozar ve kandaki glukoz düzeylerinin çok yükselmesine neden olur. nsülin pankreasn beta hücrelerinden salglanan bir hormondur. Hastaln nedeni olarak, genetik yatknlkla beraber beta hücrelerinde bak yantn bozulmasna neden olan virüsler, toksinler ve baz gda maddelerinden söz edilmektedir. Tip 1 diyabetin oluumunda inek sütünün önemi büyüktür. 1 ya alt çocuklarda inek sütüne maruz kalmann Tip 1 Diyabet görülme skln arttrd görülmütür. Bu yüzden özellikle birinci derece akrabalarnda diyabet olan çocuklara olabildiince uzun süreli inek sütü verilmemesi önerilmektedir. Gdalarn içindeki koruyucu maddeler ve tütsülenmi gdalar da otoimmün diyabeti balatan faktörlerdendir dedi.

BULANTI, KUSMA VE TAHSIZLIK GÖRÜLEBLR

çocuklarda eker hastalnn belirtilerini açklayan Prof. Dr. Boyraz Yetersiz insülinin glikozu hücre içine sokamamas sonucu kan glikozu gittikçe artar. Bu durumda vücut kan glikozunu böbreklerden atma yoluna gider. Böylece idrarda glikoz görülmeye balar. Glikoz atm ile birlikte böbreklerden sv kayb da oluacandan, sk idrara çkma ile vücudun sv ihtiyac da artar ve çok su içme görülür. nsülin eksiklii sonucu glikozun hücre içine giremeyip enerji üretiminde kullanlamamas nedeni ile vücut yalar kullanmaya balar. Yalarn yaklmas ile kilo kayb ve kanda keton cisimcikleri birikir. Bu ise bulant, kusma ve itahszlk oluturur ve idrarda keton görülür diye konutu.

çok idrara çkma, çok su içme, çok yeme, kilo kayb gibi belirtilerle ya da daha ileri dönemlerde ketoasidoz veya koma ile bavuran hastalarda idrarda glikoz baklmas, kan eker düzeylerinin tayini, eker yükleme testi ve hemoglobin A1c tan yöntemlerinin uygulandn açklayan Prof. Dr. Boyraz bu tan yöntemlerini öyle anlatt: Normal artlarda idrarda glikoz olmaz. drarda glikoz varl bata diyabet olmak üzere çeitli hastalklar düündürür. Diyabet hastalna bal ise idrarda glikoz olmas kan ekerinin 180 mg/dl. veya üstü olduunu gösterir.

KANDA EKERE BAKILMASI ART

drarda glikoz görülmesi üzerine baklan kan ekerlerinin tan için art olduunu belirten Prof. Dr. Boyraz, Açlk kan ekeri salkl bir insanda 100 mg/dl. nin altnda olmaldr. Açlk Kan ekerinin 100-125 mg/dl. arasnda olmas Bozulmu Açlk Glikozu olduunun göstergesidir. eker yükleme testi gerektirir. Herhangi bir zamanda baklan Kan ekeri 200 mg/dl.nin üzerinde ise yine eker hastal tans konur eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git