Çocuklarda 3T bağımlılığı!

Teknolojiyle beraber hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen televizyon, tablet - bilgisayar ve akıllı telefonlar çocukları bağımlı hale getiriyor.

Haberler 18.03.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Ahmet Ylmaz, 3 T olarak tanmlad televizyon, tablet ve telefonlarn çocuklar birer baml hale getirdiini belirterek ebeveynlerin tutum hatalarna dikkat çekti.

Teknoloji bamlln Dier bamllklarda olduu gibi baml olunan ürüne ulalamadnda yoksunluk belirtileri durumuyla yaanan bir hastalk olarak tanmlayan Uzm. Psk. Ahmet Ylmaz, Teknoloji bamllnn içerisinde internet bamll, TV ve tablet bilgisayar bamll saylabilir. Teknoloji bamls kiiler, bu cihazlarla geçirdikleri zamanla ilgili yalan söyleyebilirler. Uzun zaman teknolojik aletin banda durduklar için fiziksel arlar yaayabilirler. Mahrum kaldklarnda dier bamllklarda olduu gibi bir huzursuzluk hissi ve öfke durumu yaayabilirler. Teknolojik alette zaman geçirmekten dolay öün atlayabilirler randevularn ötelerler dedi.

En yaygn tablet bamll

Günümüzde çocuklarn teknoloji bamllnn tehdidi altnda bulunduklarna dikkat çeken Ylmaz, çocuklarda u günlerde en sk tablet bamll görülmektedir. Ailelerin temin etmekte zorlanmad ve ulalabilirlii en kolay cihaz olduu için. Tabletlerde daha çok video ve çizgi film izliyorlar ve en çok da oyun oynuyorlar. u an gördüümüz en yaygn bamllk türü bu. Biz genellikle çocuun iki yana kadar televizyon, telefon ya da internet gibi teknolojik aletleri kullanmasn uygun görmüyoruz. Daha sonraki yalarda belli zaman dilimleri belirlenip o aralklarda oynamasn öneriyoruz diye konutu.

Ailelerin tutumlar belirleyici oluyor

Teknoloji bamllnn aslnda çocukluktan itibaren ailenin gösterdii tutumla paralel olarak ilerlediini ifade eden Ahmet Ylmaz, Burada aileler çocuklarn yemek yediremediklerinde ve susturamadklarnda kontrol altna almak için teknolojik alet veriyorlar ise çocuk zamanla o alete kar bir bamllk gelitirebilir. çocuklara yemek yerken veya herhangi bir ey yaparken teknolojik bir alet verilmemesi gerekiyor dedi.

Snrlama getirilmeli

Teknoloji bamllnn alnacak baz tedbirlerle önlenebileceini belirten Ahmet Ylmaz, Bu cihazlarn kullanm snrlandrlmaldr. Örnein haftalk bir çizelge hazrlanr, hangi saatlerde girecei ona göre hesaplanr. çocuklarn arkadalaryla internet üzerinden görümeleri yerine doal ortamda sosyallemesi çocuklarn bu ekilde sosyallemesi tevik edilmeli. lgi alanlar ve yetenekleri dorultusunda sportif bir faaliyete tevik edilebilir. Arkadalaryla zaman geçirmek için bir program ayarlanabilir. Bu ekilde bir düzenleme yaplrsa cihaz çocuun elinden tamamen alnm olmaz böylece verecei tepki önlenir hem de daha sistematik bir ekilde teknolojiyi kullanmay örenir diye konutu.

Ergenlik döneminde bamllk yaanabiliyor

Ergenlik döneminde teknoloji bamllnn da sk görüldüünü belirten Ahmet Ylmaz, bamlln, kiinin hayatn olumsuz etkilemesi, bata ailesi olmak üzere çevresindekilerle ilikisinin ve iletiiminin bozulmas ve akademik baarsnn dümesiyle sonuçlanan durumlarda tedavi edilmesi gerektiini söyledi. Teknoloji bamll tedavi edilmediinde kiinin sosyallemesi sona erer diyen Ylmaz, çocuk artk dar çkmamaya, sosyal ortam içerisine girmemeye ya da daha çok internet üzerinden bir ortam oluturma eklinde davran gösterebilir eklinde konutu.

Teknoloji bamll tedavi edilebiliyor

Uzman Klinik Psikolog Ahmet Ylmaz, Hastanemizde öncelikli olarak bir psikiyatrik hastala eitlik eden ar internet kullanm var m yok mu önce bunu aratryoruz. Eer bir psikiyatrik hastalk var ve buna elik eden bir ar internet kullanm varsa burada öncelikli olarak psikiyatrik hastaln tedavisine odaklanyor daha sonra belki hastadaki iyilemeyle birlikte internetteki zaman geçirmede azalyor. Eer ar patolojik bir internet kullanm varsa burada daha çok internet kullanmna yönelik bir tedavi hedefleniyor buradaki ilaç tedavisinin yan sra ilaç olsa da olmasa da mutlaka bilimsel davran yöntemleriyle birlikte bir terapi ve tedavi yöntemi uygulanyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git