Çocuklarda 9 kış hastalığı!

Soğuklar ve artan kar yağışlarıyla ateşli hastalıklar yeniden yaygınlaşmaya başlıyor. Gün içinde hastaneye aşı ve rutin kontrol için başvuran bebeklerin yanı sıra hasta çocukların oranı da soğuk havalarla birlikte artıyor.

Haberler 21.01.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Sinem Karaca Atakan, k hastalklar ve enfeksiyonlardan korunma yollarnn banda kiisel hijyen kurallarna önem vermek olduu uyarsnda bulundu.

Genellikle solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüs ve bakteri kaynakl enfeksiyonlar k aylarnda art gösteriyor. Souk ve yal havalar açk hava yerine kapal ortamlarda geçirilen zaman artyor,bu da solunum yoluyla bulaan enfeksiyonlarn yaygnlamasna yol açyor.

Ramazan GÜNOLU

DYARBAKIR-çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Sinem Karaca Atakan, genel olarak solunum yolu enfeksiyonlar olarak tanmlanan bu hastalklar çocuklarn ylda birkaç defa geçirmesinin normal karlandn söyledi. Hastalklardan korunarak vücut direncini artrmak için kiisel hijyenin, iyi beslenmenin ve spor yapmann da önemli faktörler olduunu anlatan Dr. Atakan, çocuklarda en sk rastlanan enfeksiyon hastalklar ve tedavi yöntemleri ile ilgili u bilgileri verdi:

SOUK ALGINLII çOCUKTA ASTIMI TETKLYOR

Souk algnl: Tüm ya gruplarnda en sk görülen virüslerin neden olduu bir hastalktr. En sk etkenler rhinovirüsler veve adenovirüslerdir.. nsandan insana bulamas kolay olduundan kre ve okul çocuklarnda yaygn olarak görülür. Halsizlik, burun aknts, haprk ve öksürük ile balar. Ate genellikle çok yükselmez. Astm, sinüzit gibi kronik hastal olan çocuklarda bu hastalklarn aktiflemesine neden olabilir. Tedavi semptomatik olmaldr, istirahat önemlidir. Ate düürücüler ve burun tkankl için serum fizyolojikli damlalar yeterlidir. Eklenen bakteriyel hastalk yoksa ve doktoru önerisi olmadan antibiyotik kullanlmamaldr.

GRP VRÜSÜ EYALARDA UZUN SÜRE CANLI KALABLYOR

Grip: nfluenza virüsun neden olduu, küçük çocuklarda ve yallarda ar seyreden, sistemik semptomlar yapan bir hastalktr. Toplu alanlarda kolayca yaylr. Eylül-Ekim aylarnda yaplan ayla korunma salanabilir. Halsizlik, itahszlk, ate, eklem ve kas arlar, ba ars gibi belirtilerle balar. Boaz ars, burun aknts, gözlerde yanma ve öksürük ilerleyen günlerde eklenir. Özellikle çocuklarda karn ars ve ishal ile birlikte olabilir. Tedavisi souk algnl gibi semptomatiktir, antibiyotik kullanlmaz, dinlenmek esastr, bulatrcl da azaltacandan salgnlar açsndan da önleyicidir. Virüs eyalarn yüzeylerinde de uzun süre canl kalabildiinden temizlik ve hijyen korunma da önemlidir.

FARANJTE KARI AIRI SICAK- SOUKTAN UZAK DURUN

Farenjit: Farinks denilen az ile soluk borusu arasndaki bölgenin iltihabdr, genellikle virüsler etkendir. Boazda ar-yanma, yutma güçlüü, öksürük ve ate gibi belirtiler ile balar, boyundaki lenf bezlerinde ime olabilir. Genellikle virüsler nedeniyle olutuu için semptomatik tedavi yeterli olur, ar scak ya da souk yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Doktor tarafndan bakteriyel etken düünülüyorsa antibiyotik balanabilir.

YUTMA ZORLUU VARSA TONSLLTE DKKAT!

Tonsillit: Bademcik diye bilinen, boazdaki tonsil denilen lenf bezlerinin iltihabdr. Viral ya da bakteriyel kaynakl olabilir. Boazda ilik-ar ve yutma zorluu iddetlidir. Bakteriyel kaynakl olma ihtimali nedeniyle doktor kontrolü gereklidir. Halka arasnda beta mikrobu diye bilinen A grubu beta hemolitik streptokok bakterisi nedeniyle oluan tonsillit sonrasnda ortaya çkabilen akut romatizmalate tablosu kalp ve eklemleri tutan ciddi bir hastalktr ve antibiyotik tedavisi ile engellenebilir.

KRUP 3 YAA KADAR KORKUTUYOR

Krup: 6 ay ila 3 ya arasndaki çocuklarda bahar ve k aylarnda sk görülen, salgnlar oluturabilen ve iddetli bir tablo ile seyrettiinden korkutucu olabilen bir hastalktr. Etkeni parainfluenza virüstür. Üst solunum yollarnda iltihabi reaksiyon ve ses tellerinde ödem nedeniyle solunum sknts ve havlar tarzda öksürük klinii ile ortaya çkar. Öksürük özellikle geceleri iddetlenir. Ailenin ve çocuun sakin olmas önemlidir, temiz hava ve souk buhar rahatlama salayabilir.

ORTA KULAK LTHABININ BELRTS AKINTI

Otit: Orta kulan iltihabi hastaldr. Üst solunum yolu hastalklar ve alerjik hastalklarla birliktelii sk görülür. Kulak ars ate ve aknt ikayetleriyle ortaya çkar. Yakn takiple antibiyotik kullanmadan geçirilebilir ancak genellikle antibiyotik tedavisi uygulanr. Biriken iltihab boaltmak gerekebilir.

ENFEKSYON TEDAV EDLMEZSE TEK çARE CERRAH

Sinüzit: Yüz kemikleri arasndaki sinüs denilen boluklarn iltihaplanmasdr. Genellikle solunum yolu enfeksiyonlarna elik eder. Ba ars, burun tkankl, geniz aknts ile kendini gösterir, solunum yolu enfeksiyonu 10 günden daha fazla sürüyorsa sinüzit olas ortaya çkar. Yeterli tedavi edilmediinde ya da yapsal anomali varlnda kronikleebilir. Görüntüleme yöntemleri ile tan konulabilir. Enfeksiyonun tam olarak tedavi edilmesi önemlidir, gerekirse cerrahi yöntemlere bavurulabilir.

PNÖMON YAAMI TEHDT EDYOR

Pnömoni: Zatürre olarak bilinen akcierlerdeki hava keselerinin iltihaplanmasdr. Hayat tehdit edici bir enfeksiyondur. çeitli etkenlerle oluabilir. Solunum skntsna sebep olur. Halsizlik, ate, iddetli öksürük, bulant-kusma, karn ars belirtileri ile balar, ilerledikçe çocuk hzl soluk alp verme ekline dönüür. Mutlaka doktora bavurmak gerekir. Etkene göre uygun tedavi ve destek tedavisi uygulanr.

SGARA DUMANI BRONT TEKRARLATIYOR

Bronit: Bron ad verilen hava yollarnn iltihaplanmasdr. Tedavi edilmezse pnömoni geliebilir. Genelde viral etkenlerle oluur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarndan sonra ortaya çkmas olas yüksektir. Burun aknts, öksürük, hafif ate ile seyreder. Doktor tarafndan tan konulup tedavi edilmesi gereklidir. Sigara duman ikayetleri ve tekrarlama riskini arttrr.

Ana Sayfaya Git