Çocuklarda ağız kokusuna dikkat !

Erişkinlerde çok iyi bilinen ‘‘Sinüzit'' hastalığı çocuklarda da sık rastlanan önemli bir hastalıktır.Fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edilebiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal çocuklarda sinüzit hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberler 31.03.2020 - 11:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Bahadr Baykal,Yüz kemikleri arasna yerlemi olan haval boluklarn ( sinüslerin ) iltihaplanmasyla ortaya çkan enfeksiyona sinüzit denir. Sinüzitin akut ve kronik (müzmin) olmak üzere iki tipi vardr. Akut sinüzitte; burun tkankl, sar, yeil veya kanl burun aknts, gözlerin etrafnda ar, öne eilmekle artan yüz veya ba ars, ate belirtileri bulunabilir. Kronik sinüzitte ise bu belirtilerden ziyade koyu burun aknts, geniz aknts, burun tkankl ve yerlemi bir baars daha sk görülür.Üç aydan daha uzun süren bir sinüzit kroniklemi demektir.dedi.

BURUN TIKANLII

Op.Dr.Bahadr Baykal,Burunda tkankl olan kiiler risk altndadr. Burun kemiinin eri ya da krk olmas, burun etlerinin ar büyümesi,polip varl sinüzite kar kiiyi daha hassas hale getirir. Alerjisi olanlarda da sinüzit sk görülür. Eer nezle, grip bir kiide bir haftadan daha fazla sürüyorsa bu durum ark büyük ihtimalle sinüzittir. Özellikle hafif nezle grip hali varken uçak seyahatlerini kesinlikle önermiyoruz,bu ekilde basnç deiiklii yaratan durumlar sinüzit geliimini kolaylatrr.Sigara içiminde kolaylatran bir faktördür.diye ifade etti.

SNÜZT GEçREBLR

Op.Dr.Bahadr Baykal,çocuklarda sinüzit geçirebilir.Belirtileri çocuun yana göre farkllk göstermekle birlikte, 5 yan altndaki çocuklarda ba arsn nadir görürüz. Büyük çocuklarda ise sinüzitte ba ars daha sk olur. Özellikle gece öksürmeleri , geniz aknts ve az kokusu olan çocuklarda,10 günden uzun süren burun aknts da mevcutsa sinüzit ihtimali akla gelmelidir.diyerek sözlerine öyle devam etti:natç ve geçmeyen öksürük sinüzitte geniz akntsna baldr. Öksürükle birlikte sar, yeil burun aknts da vardr.Sinüzitte geniz akntsna bal az kokusu olabilir. Kii genellikle dilinde pas tad olduunu zanneder, bakas söylemedii takdirde az kokusunun farkna varmaz.dedi.

BURUN AKINTILARI

Op.Dr.Bahadr Baykal,Sinüzit tedavisinde ilk seçenek ilaçla tedavidir. Bu amaçla antibiyotikler, burun aknts ve burun içindeki dokularn iliini azaltan ilaçlar (dekonjestanlar) ve üst solunum yollarn temizleyen buradaki koyu salglar azaltan ilaçlar birlikte kullanlr.Son zamanlarda özellikle çocuklarda sinüzite bal gelien komplikasyonlara oldukça sk rastlamaya baladk.Göz çevresinde ve göz kapaklarnda kzarklk ve ilik gelitiinde iltihabn göze yayldn ve göz de ciddi hasar yapabileceini unutmamak lazm.Bu durumda çocuunuzu mutlaka acil olarak KBB doktoruna götürmelisiniz. Erikinler içinde bu durum geçerlidir.7 günü geçen koyu renkli burun aknts, yüksek ate ve iddetli ba ars olan hastalarda antibiyotik tedavisi 10-14 gün süreyle mutlaka uygulanmaldr.diye belirtti.

LAç TEDAV SÜRES

Op.Dr.Bahadr Baykal,Akut sinüzitler de komplikasyon gelimedii sürece ameliyata çok nadir gereksinim duyulur. Eer kii uzun süren ilaç tedavisinden fayda görmemi ve sinüziti kroniklemise ameliyat alternatif bir yöntem olarak düünülmelidir. Tomografi ile kronik sinüzitinin deerlendirilmesi yaplan hastann,burun kemii erilii, burun eti büyümesi yada polipi varsa sinüzitle beraber bunlarda tedavi edilmelidir.dedi.

Ana Sayfaya Git