Çocuklarda altına kaçırma psikolojik olabilir!

Çocukların 5 yaş öncesine kadar idrar kaçırmaları fizyolojik bir durum olarak değerlendirilip normal kabul ediliyor. Uzmanlar daha büyük yaşlarda gece ve gündüz ortaya çıkan çiş ve kaka kaçırmaların altında psikolojik sorunlar bulunabileceğine dikkat çekiyor.

Haberler 26.03.2017 - 13:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Emel Sar Gökten, çocuklarn 5 yana kadar geceleri idrar kaçrmalarnn normal olarak kabul edildiini belirterek ileri yalarda görülen bu durumun psikolojik nedenleri olabileceine dikkat çekti.

Sonradan ortaya çkan kaçrmalara dikkat

çocuun en az bir yllk tuvalet kontrolü salayabildii bir süreçten sonra tekrar kaçrmaya balamasnn Sekonder EN olarak adlandrldn belirten Gökten, unlar söyledi:

çocuklarda 5 yandan sonra gece ve gündüz idrar kaçrma Enürezis olarak isimlendirilir, sadece geceleri idrar kaçrmaya Enürezis Nocturna (EN), hem gece hem de gündüz görülen idrar kaçrmaya ise Enürezis Diurna denir. çocuklarn 5 ya öncesinde geceleri idrarn kaçrmas fizyolojik bir durum olarak deerlendirilir ve normal kabul edilir. çocuun idrar kontrolünü en bandan itibaren kazanamam olmas Primer EN, en az 1 yllk tuvalet kontrolü salayabildii bir süreçten sonra tekrar kaçrmaya balamas Sekonder EN olarak adlandrlr. Primer EN için tuvalet eitiminden kaynaklanan sorunlar ya da genetik nedenler ön planda düünülürken Sekonder ENda psikolojik sebepler akla gelir.

Yeni karde ya da okuldaki sorunlar sebep olabilir

Tuvalet eitimini kazanm bir çocuun geceleri altna kaçrmaya yeniden balamas durumunda, çocuu etkileyebilecek ruhsal nedenleri deerlendirmek gerektiini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emel Sar Gökten, Bazen eve yeni bir kardein gelmesi çocukta regresyona neden olarak geceleri altn slatma balayabilir. Aile bu durumda çocuun yeni duruma uyum salamaya çaltn fark etmeli, endieye kaplmadan çocukla vakit geçirmeye, onunla birlikte oyun oynamaya, çocuun önceki rutin hayatn sekteye uratmamaya dikkat etmelidir. Bazen çocuu okulda etkileyen bir durum, arkadalaryla yaad problemler, öretmeni ile ya da akademik baarsnda ortaya çkan olumsuzluklar çocukta geceleri idrar kaçrmann balamasna neden olabilir diye konutu.

Erken tehis ve müdahalenin önemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emel Sar Gökten, idrar kaçrma ikyetiyle gelen çocuklarn önce organik incelemelerinin yaplmasn, bir sorun bulunmamas durumunda çocuk ve ergen psikiyatri birimine bavurmalar gerektiini belirterek Tedavide davranç yaklamlar kullanlr, ailenin ve çocuun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi üzerinde çallr dedi.

4 yandan sonra kaka kaçrmada uzmana bavurulmal

Enkoprezis olarak adlandrlan kaka kaçrmann 4 yatan sonra devam etmesi halinde deerlendirilmesi gerektiini ifade eden Gökten, Daha önceki yalarda fizyolojik, geliimsel bir durum olarak karlanr. Daha önceden kaka kontrolünü kazanm çocuun kaçrmaya balamas Sekonder Enkoprezis, hiç kazanamam olmas ise Primer Enkoprezis olarak adlandrlr dedi.

Anne ile yaanan sorun etkili olabilir

Enkopretik çocuklarn da öncelikli olarak çocuk cerrahi tarafndan deerlendirilmesi, organik bir problem varsa saptanp tedavi edilmesinin önerildiini belirten Yrd. Doç. Dr. Emel Sar Gökten, Enkoprezis ikyeti olan ve organik bir hastalk tespit edilmemi bir çocuk ruhsal açdan ayrntl muayene edilir, aile ve çocuk arasndaki iletiim, aile dinamikleri konusunda bilgi salanr. Enkoprezis annenin depresyonu olduunda ya da öfkeli ve tahammülü düük olduunda çocukla arasnda salkl iliki kurulamadnda daha fazla karmza çkar. Tedavide çocuun ve ailenin sürece katlmas salanr. Elik eden baka psikiyatrik rahatszlklar varsa onlarn da tedavi edilmesi veya ele alnmas önem tar diye konutu.

Ana Sayfaya Git