Çocuklarda anemi hastalığına dikkat

ÇOCUKLARDA en sık görülen kan hastalığının anemi olduğunu belirten Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Polat, "Bunun en önemli sebebi yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan demir eksikliği ve vitamin B12 eksikliğidir" dedi.

Haberler 03.07.2018 - 12:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzman Prof. Dr. Aziz Polat, çocuklarda görülen kan hastalklarn belirtileriyle birlikte anlatt. Prof. Dr. Aziz Polat, Yeni doan bebeklerde kan hastaln düündüren bulgular; bir aydan uzun süren sarlk, göbek kanamas, göbein geç dümesi, a veya enjeksiyon yaplan yerlerde kanama, morluk, sertlik olumas. Sünnet sonras durmayan kanama, beyin kanamas veya mide-barsak kanamas geçiren bebekler, ar enfeksiyon geçiren bebekler kontrol altna alnmaldr dedi. Süt çocukluu döneminde (2 ay-2 ya) kan hastal belirtilerine de deinen Prof. Dr. Polat, Karn ilii (karacier, dalak büyümesi), kilo alamama, büyüyememe, itahszlk, solukluk, halsizlik, huzursuzluk, gözlerde sararma, diz, dirsek, ayak bilei eklemlerinde tekrarlayan arl ilikler, ciltte tekrarlayan morluklar, sünnet sonras durmayan kanama, boyunda kitle, lenf bezi büyümesi belirtilerinde mutlaka doktora bavurulmal diye konutu.

EN çOK ANEM GÖRÜLÜYOR

çocuklarda en sk görülen kan hastalnn anemi olduunu belirten Prof. Dr. Aziz Polat, Bunun en önemli sebebi, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluan demir eksiklii ve vitamin B12 eksikliidir. Kaltsal anemi sebepleri; talasemi (Akdeniz anemisi), orak hücre anemisi, G6PD enzim eksikliidir. çocuklarda sk görülen kanama, phtlama bozukluklar, hemofili, VonWillebrand hastal ve TPdir (immun trombositopenik purpura). çocuklarda görülen kötü seyirli kan hastalklar lösemi (kan kanseri) velenfomadr (lenf bezi büyümeleri). Ölümcül olabilen ve hzla yaylan bu hastalklara erken tan konur, tedavisi hemen balanrsa kurtulma ans yüksektir açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git