Çocuklarda ateşe dikkat

Çocuklardaki ateş müdahale edilmediğinde ciddi tablolara neden olabilirken, bazen de önemli hastalıkların belirtisi olabiliyor.

Haberler 05.03.2018 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Ferit Duranku, ate, müdahale edilmediinde ciddi tablolara neden olabilirken, bazen de önemli hastalklarn belirtisi olabileceine dikkat çekti. çocuklarda atein, genellikle enfeksiyon hastalklardan kaynaklandn ve önemli bir ksmn virüslerin oluturduunu belirten Duranku, bu nedenle beden ssn ölçmenin, çocuun hasta olup olmadn anlamak için en iyi yol olduunu söyledi.

Atein normale döndürülmesinin atee neden olan hastaln tedavi edildii anlamna gelmeyeceini vurgulayan Duranku, Bu nedenle atein nasl düürüleceinin bilinmesi ve vakit kaybetmeden doktora bavurulmas gerekmektedir. uyarsnda bulundu.

Duranku, Koltuk alt 37.5 derece veya kulak 37.8 derece üzerindeki deerler ate olarak tanmlanabilir. Yüksek olmayan atete ilaç kullanmak doru deildir. Bu durumda ilaca balamadan önce ate düürücü dier yaklamlara bavurulmaldr. dedi.

Duranku, u tavsiyelerde bulundu: Yüksek ortam scakl, çocuklarda vücut scaklnn yükselmesine neden olur. çocuun bulunduu ortamn ss 22-25 derece aralnda olmaldr. Eer ortam ss 25 derecenin üzerinde olur ve bebek kaln giydirilirse vücut scakl yükselecektir. Bebekleri giydirirken her zaman bulunduu ortam koullar göz önünde bulundurulmaldr. Ortam ss 22-25 derece aralnda ise bebein ya da çocuun ebeveyninden sadece bir kat fazla giydirilmesi yeterlidir. Atee bal havale geçirme aileleri tedirgin etmekte ve ate düürücüyü süratle vermektedirler. Son zamanlarda ate düürücülerin yüksek dozda ve sk aralklarla verildii vurgulanmaktadr.

Bilinçsiz ilaç kullanm karaciere zarar veriyor

Ate 37,8 derecenin üzerindeyse ve dümüyorsa, 4-6 saat arayla ate düürücü urup verilebilecein söyleyen Duranku, sözlerine, Atei dümeye baladnda da urup kesilmelidir. çocuun atei yokken ya da fazla miktarda verilen ate düürücüler vücudun ssn düürür ve hipotermi oluabilir. Ayrca karaciere ve böbreklere zarar verip kalc hasar da brakabilir. eklinde devam etti.

Ate düürücüler bebek ve çocuklarda arlk (kg) ve ya esas alnarak verilmelidir. diyen Duranku, unlar ekledi: En sk kullanlan ate düürücüler Paracetamol ve Ibuprofendir. Ate düürülmesinde dier bir yaklam ardk ate düürücüleri kullanlmasdr. Her ne kadar ardk ate düürücülerde yan etkinin az olduu vurgulansa da uygulama ancak tek ate düürücüye yant alnmad durumlarda kullanlabilir.

Bir çok semptom giderici preparat bilinçsizce kullanlmaktadr. Bu preparatlar içindeki ate düürücü miktarlar sabit olmayp bazen Paracetamol ve Ibuprofen miktarlar yüksek olup, bunun yan sra dier semptom giderici ilaçlarla kombine edilmektedir ki bu preparatlarn 6 yatan küçük çocuklarda kullanlmas önerilmez.

çocuun ateine üzerini soyarak, oda ssn düürereK bol sv vererek düürmeye çalnz

Duranku, Yüksek olmayan atelerde ate düürücüye hemen balamaynz. çocuun ateine öncelikle üzerini soyarak, oda ssn düürerek, du yaparak ve bol sv vererek düürmeye çalnz. Ate düürücü ilaçlar kullanrken kombine ilaç (semptom giderici ilaç yerine) Parecatamol ve Ibuprofen ihtiva eden tekli preparatlar kullannz. Ate düürücü preparatlar içeren kombine preparatlar gelii güzel kullanmaynz. dedi ve u önemli uyar ve tavsiyelerde bulundu:

24 saatten daha uzun süren 39-40 derece ve ateten baka burun aknts veya öksürük gibi baka belirtiler yoksa atein neden kaynaklandnn bulunmas gerekir.

çocuk yemiyorsa veya yediklerini kusuyorsa, huzursuz ve halsizse çocuk yakndan takip edilmelidir.

çocuunun atei, yüksek ve dümüyorsa, ateli havale geçirme riskine kar doktora bavurulmaldr. Ateli havale, genellikle çocuun atei normalden yüksek ise oluur.

çocuun atei, orta derecede (38-39 derece) 48 saatten daha uzun sürüyorsa ve ilaçlarla bile dümüyorsa doktora bavurulmaldr.

Uygun bakmn salanabilmesi için atee yol açan hastaln nedeni belirlenmelidir. Genellikle ate, hastalk sonucu ortaya çkmtr.

Hastalanan çocuk, normale dönene dek olabildiince rahat tutulmaldr.

Tüm gereksiz giysiler çkartlarak, çocuun üzerinde yalnz bol bir pijama braklmaldr.

Yüksek atein bedende sv kaybna neden olabilecei düünülerek çocua öncekinden daha fazla içecek verilmelidir.

Ateli çocuk, itahszdr. tah yerine gelince, kolay sindirilen ve lezzetli yiyeceklerle azar azar beslenmelidir.

Ana Sayfaya Git