Çocuklarda büyüme ağrıları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, çocukların vücudunda herhangi bir yerinin ağrıdığını ifade ettiği zaman bu durumun ebeveynler için çok önemli kaygı kaynağı olduğunu, aslında bu ağrıların nedeninin büyüyen çocuğun gelişimi ile ilgili olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Salih Kavukçu, ağrıların çocuklar için son derece önemli bir hastalığın da işareti olabileceğinin gözardı edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Haberler 16.08.2017 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Salih Kavukçu, çocuklarn vücudunda herhangi bir yerinin ardn ifade ettii zaman bu durumun ebeveynler için çok önemli kayg kayna olduunu, aslnda bu arlarn nedeninin büyüyen çocuun geliimi ile ilgili olabileceini söyledi. Prof. Dr. Salih Kavukçu, arlarn çocuklar için son derece önemli bir hastaln da iareti olabileceinin gözard edilmemesi gerektiini de sözlerine ekledi.

Genellikle çocuklarda görülen tekrarlayc bacak arlar büyüme arlar olarak kabul ediliyor

çocuk ya grubunda daha çok görülen tekrarlayc bacak arlarnn iskelet ve kas kaynakl arlar olarak en sk nedenler arasnda görüldüünü söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, bu arlarn Büyüme Arlar olarak ifade edildiini belirtti. Büyüme arsnn tanm için çocukluk ya grubunda ortaya çkmas ve her iki alt bacaklarda tekrarlayan arlar eklinde ba göstermesi gerektiini söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, arnn süresinin 72i saatin altnda olmas gerektiini belirtti. Prof. Dr. Salih Kavukçu öyle devam etti: Ar çocuun geçirdii bir travma ile ilikili deildir. Bir düme, yaralanma veya kaza sonras ortaya çkan ar eklinde olmamaldr. Belli bir kemik bölgesinde meydana gelmez. çocuk bacaklarnn, bacak kaslarnn ardn ifade eder. Herhangi bir eklemin hareket alannda kstllk yoktur. çocuun ardn ifade ettii yerde kzarklk yoktur. Herhangi bir ilik bulunmaz. Bölgesel bir hassasiyet söz konusu deildir. Yang olarak tanmlanan ar, kzarklk, ilik, hassasiyet ve fonksiyon kayb ile kendini gösteren bir hastalk dönemi söz konusu deildir.

Ergenlik Döneminde Boy Uzamas Büyüme Arlarn Tetikliyor

Büyüme arsnn çocuklarn yüzde 3 - 50sinde görülebileceini söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, özellikle 4 -6 ya arasndaki çocuklarn yüzde 38inde karmza çktn belirtti. Bu arlarn daha çok selim seyirli gecelerde ortaya çktn söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, arlarn Büyüme Ars olarak nitelendirilmesine karn ergenlik dönemindeki boy uzamasnn da bu arlara neden olduunu ifade etti.

Büyüme Arlarna likin Farkl Teoriler

Büyüme arlarnn nedeninin tam olarak anlalamadn da söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, tp dünyasnda bu arlarn nedeniyle ilgili çeitli teorilerin öne sürüldüünü belirtti. Bu teorilerden birinin çocuklarn iskelet yapsnn hzl büyümesi olarak gösterildiini söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, çocuklarn kaslarnn kemie tutunduklar yaplarnda bu hza uygun ekilde büyümemesinden kaynaklandn belirtti. Tp dünyasnda bir dier görüün gün boyu çok hareketli olan bir çocuun kaslarndaki yorgunluun gece ortaya çkmas ile arlarn olduu öngörüsünde bulunulduunu da söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, bir dier farkl bakn çocuun anatomik veya ortopedik olarak farkllna bal olarak ortaya çkan bir durum olabileceini ifade ederek, tüm bu varsaymlardan farkl olarak, bu arlardan söz eden çocuklarda karn ars ve ba arlarnn da sklkla ifade edildi dolays ile büyüme arlarnn bir ar alglama farkll olarak öne sürüldüünü söyledi.

Büyüme Arlarn Masaj ve Ar Kesiciler Yardmyla Hafifletebilirsiniz

Büyüme arlarnn geceleri bacaklarda ve ayni zamanda bacaklarn diz üstündeki uyluk veya diz altndaki baldr bölgelerinde olduunu söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, arnn her iki bacakta da ortaya çktn ve bu durumda eklem tutulumunun olmadn belirtti. Hafif bir masaj ile ya da ar kesici ilaçlar ile arlarn iyileebildiini söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, çocuklarn ardan yaknmadan gün boyunca normal aktivitelerini sürdürebildiini ifade etti.

Prof. Dr. Salih Kavukçu: Büyüme Arlar Baka Bir Hastala aret Etmez

Genelde hekime bavurulduunda fizik muayenede herhangi patolojik bir bulgu saptanmaz ise laboratuvar tetkiklerinde de bir bozukluk çkmadn söyleyen Prof. Dr. Salih Kavukçu, rutin kan ve idrar analizlerinin de normal oranda bulunduunu, ayni zamanda vücutta bir iltihabn olmadn ve görüntü içeren tetkiklerin de normal gözlemlendiini belirtti. Büyüme arlarnn herhangi bir hastalkla birlikte bulunmadn ifade eden Prof. Dr. Salih Kavukçu öyle devam etti: Dier bir ifade ile büyüme arlar baka bir hastala iaret etmez. Ancak aile üzerinde endielere neden olabilir. Uzun süre analjezik kullanmna yol açabilir. Hekim büyüme ars tans koyarken, olas dier tanlardan uzaklamaya çalr. Hastalk selim seyirlidir. Kendi kendine iyileecektir. Hastann ve yaknlarnn bu bilgilere inanmas gerekir. çocuk sal ve hastalklar uzmannn önerecei pasif egzersizler ve dier yaklamlar ile çocuun konforu salanm olur.

Ana Sayfaya Git