Çocuklarda büyüme ağrıları ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Küçük, "Çocuğun hayat kalitesini kısmen bozan ağrı ve huzursuzluk gibi uyku kalitesini bozabilen şikayetlerin anne babalarca ve çocuk hekimlerince önemsenmesi ve hızla değerlendirilmesi gerekir." ifadesini kullandı.

Haberler 13.09.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Halil brahim Küçük, çocukluk çanda birçok hastala veya büyümeye bal kemiklerde ve bacaklarda ar olabildiini belirtti.

Kas hastalklar, çocukluk ça kan hastalklar, romatizmal hastalklar, kemik tümörleri ve enfeksiyöz hastalklarn çocuklarda kas ve kemik arsna yol açabildiini dile getiren Küçük, unlar kaydetti:

çocukluk çanda 3-12 ya aralnda büyüme ça olarak ifade edilen bu dönemde boy uzamas, vücuttaki deiiklikler kramp eklinde derin, rahatsz edici bir takm ikayetlere neden olabilmektedir. Bu tür fizyolojik kemik, ligament ve kas dokudaki deiimlere bal oluan ar ikayeti hastalk olarak yorumlanmamaldr.

Ancak çocuun hayat kalitesini ksmen bozan ar ve huzursuzluk gibi uyku kalitesini bozabilen ikayetlerin anne babalarca ve çocuk hekimlerince önemsenmesi ve hzla deerlendirilmesi gerekir.

- Romatizma çocukluk çanda balayabilir

Küçük, toplumda çocuklarda erikinlerdekine benzer romatizmal hastalklarn olmayaca yönünde bir inan olduunu ancak romatizmal hastalklar konusunda farkndaln ve hekimlere bavurularn artmas ile daha fazla tan konulduunu aktard.

çocuklarda eklem ars, kas güçsüzlüü ve tutukluk gibi ikayetlerin özellikle belli baz eklemlerde younlaan ikayetler ile romatizmal hastalklarn mutlaka deerlendirilmesini gerektirdiine iaret eden Küçük u ifadeleri kulland:

Masaj ve ar kesicilerle rahatlama salanabildii için genellikle doktora bavurmada aileler gecikebilmektedir. Romatizmal arlar 6 haftadan uzun süren ikayetlere neden olabilmektedir. Fizik muayene ve laboratuvar testleri ile tan konulabilmektedir. Ailesel akdeniz atei, juvenil romatoid artrit ve erikinde de görülen baz romatizmal hastalklar çocukluk çanda da görmek mümkündür. Bu yönüyle çocuu huzursuz eden arlarn mutlaka bir çocuk doktoru ile görüülerek deerlendirilmesi, tanda gecikilmemesi önemlidir.

Ar bazen çocukluk çanda görülebilen kan hastalklar ve kemik tümörlerinde de ortaya çkabilmektedir. Yaygn kemik arlar bazen kemik ilii kaynakl kanserlerde eklem iltihaplar ile birlikte ilk bulgu olabilmektedir. çocukta sk atelenme, vücutta daha önceden rastlanmayan morluklar, noktasal döküntüler, eklem ilikleri kemik ars ile birlikte ise çocukluk ça kemik iliini ilgilendiren hastalklar yönünden hzlca deerlendirilmesini gerektirir.

Küçük, büyüme ars karar vermeden önce ciddi hastalklarn olmadnn ve kemik arsnn baka hastalklar sonucu olumadnn ortaya konulmasnn büyük önem tadn vurgulad.

Büyüme ars demek ciddi hastalklarn tansn geciktirecek ve tedavi ansn azaltabilecektir. uyarsnda bulunan Küçük, u bilgileri paylat:

çocuun bacak arsnn altnda yatan nedenin bulunup ailenin semptomatik yani rahatlatc uygun tedavilere yönlendirilmesi gerekir. Büyüme ars, kol ve bacaklarda hissedilen, yorgunlukla artan, gece geç saatlerde uykudan uyandrabilen, masaj ve dinlenmekle, ar kesicilerle rahatlayan, sabah hiçbir ikayetin kalmad arlardr. Tany netletirdikten sonra çocuklarmz rahatlatmak gerektiinde ilaçlara bavurmak yeterli olacaktr.

Ana Sayfaya Git