Çocuklarda cilt döküntüsü!

Cilt üzerindeki döküntüler bazen tek başına sorun oluştururken bazen de farklı bir hastalığın ilk belirtisi olabiliyor. Özellikle çocuklardaki leke ya da döküntüler ailelerin de paniğe kapılmasına neden olabiliyor. Bazıları son derece masum olmakla birlikte bazılarında biraz daha hızlı hareket etmek gerekebiliyor.

Haberler 12.12.2019 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Perihan çobanolu Saf, çocuklarda ciddiye alnmas gereken döküntüleri sralayarak alnmas gereken önlemleri anlatt

VRAL DÖKÜNTÜLER; TEK BR HASTALIA BALI DEL

çocuklarda çok sk rastlanan viral döküntüler, genellikle 2-3 gün atele beraber ya da sonrasnda ortaya çkyor. Gövdede daha belirgin hale gelen bu küçük krmz kabartlar tek bir hastala özgü olmad için belli bir tanm da bulunmuyor. Hastalktan hastala da deikenlik gösteriyor. Örnein, kzamk, kzamkçk, suçiçei, 6. Hastalk gibi hastalklara ait döküntüler çok rahat tannabiliyor. Her geçen gün yenileri eklenen viral döküntülere kar yaklamlar benzerlik gösteriyor. Dr. Perihan çobanolu Saf, bu durumda ailelerin endieye kaplmasna gerek olmadn belirterek uygulanan tedavi hakknda u bilgileri verdi: Viral hastalklarn özel bir ilac yoktur. Öncesinde salkl olduu bilinen birçok çocuk kendiliinden atlatr ve iyileir. Baz durumlarda ailelerin endielerini rahatlatmak adna kant ilaçlar, ate düürücüler gibi ilaçlar balanabilir. Ama bunlarn tedaviye bir etkinlikleri yoktur. Antibiyotiklerin ise hiç yeri yoktur. Yaplmas gereken özellikle ateinin yüksek olduu dönemde ve sonrasnda döküntü gerileyene kadar belirli aralklarla hekim kontrolüdür. Viral döküntülere neden olan hastalklarn çou bulac olduundan dier çocuklardan uzak tutmak gerekir.

CLT ENFEKSYONLARI; BAKA çOCUKLARI BULA RSK VAR

Baz mikroplarn direkt cilt üzerinde enfeksiyona neden olduunu anlatan Dr. Perihan Saf,bunlarn içinde en bilinenin impetigo denilen küçük sulu kabarcklarn birleiminden oluan cilt lezyonu olduunu söyledi. En tipik özellii altn sars kabuu olan bu lezyonlar baka çocuklara bulaabilecei için dikkatli olmak gerekiyor. Mantar enfeksiyonlarn ise genelde en çok youn piikleri takiben görülen ve mantar kremleri kullanmak gerektiren döküntülerdir. Fakat her piie de hemen mantar kremi sürmek daha çok zarar verebilir. Piiiniz iyilemiyor ve minik minik kabartlar eklinde yaylyorsa bir çocuk hekimi kontrolünde krem balamak gerekebilir.

ÜRTKER; 6 HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA DKKAT!

Alerjik bir reaksiyon türü olan ürtiker çocuklarda sk görülen yaygn bir döküntü türü. Bozuk para büyüklüünde birleme eiliminde olan bu çok kantl döküntüler 24 saat içerisinde soluyor ve yerine bakalar çkyor. Bu döküntülerin bazen bir günde gerilemesine karn bazen de günlerce devam edebildiini söyleyen Dr. Perihan çobanolu Saf, Genellikle ilaçlara, yiyeceklere, böcek srklarna ya da baz enfeksiyonlar srasnda görülebilir 6 haftay geçmedii sürece alerjik ya da baka bir aratrma gerektirmez. Yaplmas gereken bir çocuk hekiminin önerisi ile alerji ilaçlar ve kremlerle ile kontrol altna almaktr. çok sk tekrarlar ya da 6 haftadan uzun sürerse ayrntl aratrmay hak eder diye konutu.

HANG DURUMLAR ACLYET GEREKTRR?

Baz cilt lekesi ve döküntü durumlarnda daha hzl hareket ederek hemen hekime bavurulmas gerektiini anlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Perihan çobanolu aciliyet gerektiren durumlar öyle sralad:

çocukta hastalklar srasnda gözlemlenebilen ve tüm vücuda yaylan alacal mermerimsi görüntü varsa. Bu durum çocuun dolam sisteminde bir sorun olduunu gösterdii için acil hareket edilmeli.

Üzerine basldnda solmayan ve genelde tek tek balayp yaylan morumsu birleme eilimindeki döküntüler de ciddi bir sorun olduuna iaret edebildii için önem tar.

Yine anne babalar uyaracak bir döküntü de koturup düen kalkan her çocukta görülen ve önemsenmeyen cilt çürümesi denilen morluklar. çocukta vurmadan dümeden ve kol-bacaklarn yan sra gövde gibi travmaya çok da açk olmayan yerlerde skça görülen morluklara da dikkat etmek gerekiyor.

Ana Sayfaya Git