Çocuklarda Demir Eksikliği

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı’nın sunduğu, çocuk büyüme ve gelişimini takip etmeye yönelik Türkiye’nin ilk mobil uygulaması olan iGrow, 1 yaş sonrası çocukların büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynayan demir eksikliği sorununu masaya yatırıyor.

Haberler 02.04.2019 - 13:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurulduu 2009 ylndan bu yana salkl yaam bilincinin gelimesine katk salamak, toplumu beslenme ve salk alanlarnda bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydnlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfnn ebeveynlerin çocuklarnn salkl geliimini takip edebilmesi için sunduu iGrow, ebeveynlere uzmanlardan ve referans kurumlardan alnan güvenilir ve bilimsel bilgileri aktaryor. iGrow, bu kez özellikle bir ya sonras çocuklarn büyüme ve gelimesinde, beyin geliimi ve baklk sisteminde önemli rol oynayan demir konusunda ebeveynlerle önemli bilgiler paylayor.

1 ya sonras çocuklarn ne kadar demire ihtiyac var?

Bir ya sonras dönemde çocuklarda büyüme ve gelimenin hzl olmas nedeniyle demir gereksinimi artyor. Tüketilen besinlerin yeterli demir içermemesi sonucu bu dönemde, çocuklarda demir eksiklii veya demir eksiklii anemisi görülebiliyor. 1 ya sonras çocuklarn yüzde 8inde demir eksiklii geliebiliyor. Bu nedenle 1 ya sonras çocuklarn demir içeren besinleri tüketmesi büyük önem tayor. Yürümeye balayan 1-3 ya arasndaki çocuklar günlük 7 mg; 4-8 ya aras çocuklar ise günlük 10 mg demire gereksinim duyuyor. Demir hayvansal ve bitkisel kaynakl besinlerde bulunuyor. Ancak hayvansal kaynakl besinlerde bulunan demir vücutta daha iyi kullanlyor. Baklagiller gibi demirden zengin bitkisel kaynakl besinleri C vitamini kayna sebze ve meyveler, meyve sular ve salatalarla birlikte tüketmek demirin vücutta kullanmn arttryor.

1 ya sonras çocuklarn demir almna destek olabilecek besinler

çocuklar yemek konusunda seçici olabilir, hatta baz besinleri reddedebilir. Bu durumda çocua sabrla yaklamak, ona örnek olmak ve besinleri onunla birlikte hazrlamak ve houna gidecek ekilde sunmak size yardmc olabilir. te çocuklarn günlük demir almn desteklemeye yardmc olabilecek seçenekler;

Demir içerii zengin krmz eti, köfte olarak sunabilirsiniz, böylelikle çocuunuz köfteyi daha kolay çineyebilir ve yutabilir.

Bitkisel demir kayna olan baklagilleri, halanm olarak çorbalarda kullanabilirsiniz. Ayrca nohut veya kuru fasulye köfteleri de yapabilirsiniz.

Yumurta sars da demir içerir. çocuunuz yumurtay tek bana tüketmeyi sevmiyorsa, sebzeli veya peynirli omlet olarak sunmay deneyebilir veya sandviçleri süslemede kullanabilirsiniz

Kahvaltlk tahllar, demirin de içinde olduu bir grup vitamin ve mineralle zenginletirilir. Kahvaltda veya ara öünlerde tercih edebileceiniz kahvaltlk tahllar çocuunuzun günlük demir almna katkda bulunabilir.

Ana Sayfaya Git