Çocuklarda depresyona yol açan 5 neden

Çocuklukta yaşanan depresyon, genellikle isteksizlik haliyle kendini gösteriyor. Bu isteksizlik uyku ve iştahın bozulmasına yol açıyor, zamanla dikkatini toplamakta zorlanan çocuk, ruhsal bir çöküntü içerisine giriyor. Tüm bunları fark etmeleri için ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Ebeveynlerin çocuklarının davranışsal tutumlarına ve söylemlerine dikkat etmeleri önem taşıyor.

Haberler 11.09.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikoloji Uz. Klinik Psikolog Gözdem Özdem, çocuklarda depresyona yol açan nedenler ve çocuklar depresyondan korumak için uygulanan oyun terapisi hakknda bilgi verdi.

Yetikinlikte de depresyona girme riskleri yüksek

çocukluk ça depresyonu; bebeklik dönemi, oyun dönemi ya da okul dönemi yaanan d etkilerin çocua yanstlmas sonucu yaanan bir uyum sorunudur. Bunun yannda çocukluk çanda depresyon yaayan çocuklarda yetikinlik döneminde de yine depresif bir döneme girme, bipolar bozukluk tans alma ya da yeme bozukluu gibi sorunlarn görülme olasl artmaktadr. Buna karn dikkat dankl da çou zaman depresyon ile kartrlabilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarnn ruhsal salamln gözetmede çok dikkatli olmalar, bir sorun ile kar karya kaldklarnda en ksa zamanda uzman desteine bavurmalar önerilmektedir.

Birçok nedene bal olarak geliebilir

çocukluk ça depresyonu;

1. Kardein dünyaya gelmesi ile görülebilir.

2. çatmal aile ortamnda görülebilir.

3. Ebeveynlerin farknda olmadan çocuun üzerinde kurduu bask depresyona neden olabilir.

4. Davransal uyumsuzluk çocukluk ça depresyonu nedeni olabilir.

5. Anne baba kayb ya da ebeveynlerin boanmas çocuklarda depresyona neden olabilir.

Yetikinler için danmanlk hizmeti, çocuklar için oyun terapisi

Oyun terapisi, kelimeler yerine oyuncaklar koyarak/kullanarak çocuklarn kendilerini ifade edebilmelerine yardmc olur. Yetikinler için danmanlk hizmeti almak ne ise, çocuklar için de oyun terapisi odur. Yetikinler sorunlar olduunda bunu güvendikleri bir psikoterapist ile çözümleme sürecine girerler. çocuklarn ise canlarn skan eyleri fark edip, dile dökmeleri zordur çünkü kendilerini ifade etme yetenekleri henüz yetikinler kadar gelimemitir. Oyun terapisi, çocuklara kendi düüncelerini, duygularn, ihtiyaç ve arzularn onlarn en doal yoluyla yani oyunla ifade etme olanan salamaktadr. Alannda uzman bir oyun terapisti, çocuklarn problemlerini anlar ve çözer, ayn zamanda onlarn ba etme becerilerinin salkl bir ekilde gelimesine hizmet eder.

Depresyonun yannda kiilik geliimi için de faydal

Oyun terapisinin çocuklarn ruh ve kiilik geliimine salad faydalar öyle sralanmaktadr:

çocuun duygularn ifade etmesini kolaylatrr.

çocuun kendine güveni artrr.

çocuun yaamndaki travmatik olaylarn yaratt anksiyeteyi azaltr.

Kiileraras ilikilerde salkl balar yaratr.

Oyun terapisi ile oyun ayn ey deil

Oyun terapisti 3-11 ya aras çocuklarla çalmaktadr. Karmak yaam olaylar ve psikolojik zorluklarndan ikyetçi vakalar üzerinde durulmaktadr. Her çocuun terapi süreci farkl bir hzla seyreder. çünkü bu sürenin uzunluu ya da ksal çocuun yaad travmann ciddilii ile ilgilidir. Özetle çocuun olay nasl algladna göre deiiklik göstermektedir. Oyun terapisi ile oyun ayn ey deildir. Oyun terapisi çocuklarn hayat artlarna doal olarak verdii reaksiyonlar ortaya dökmesine imkn verir. Oyun terapistinin varl çocuun kendini kabul edilmi ve anlalm olarak hissetmesine, zor durumlarn farkna varabilmesine uygun ortam salamaktadr.

Bu travmalara dikkat!

Aile ortam çatmal olan, ebeveynleri boanma aamasnda olan ya da aile içi iddet gören çocuklar,

Duygusal, fiziksel ya da cinsel tacize uram çocuklar,

Evlat edinilmi çocuklar,

Sevilen birinin ölümü ya da hastal ile karlaan çocuklar,

Snr koyamayan ailelerin çocuklar,

Karde kskançl yaayan çocuklar,

Tbbi bir nedene bal olmayan ba arlar ya da mide arlar gibi fiziksel semptomlar yaayan çocuklar,

Özgüven problemleri yaayan çocuklar,

Kronik hastalk ile uraan çocuklar,

Dikkat eksiklii tans alm çocuklar,

Öfke kontrol bozukluu olan çocuklar,

Ayrlk anksiyetesi yaayan çocuklar,

Ar utangaçlk yaayan çocuklar mutlaka uzmanlar tarafndan takip edilmeli ve doru yönlendirmelerle hayata yeniden salkla devam etmeleri salanmaldr.

Ana Sayfaya Git