Çocuklarda disiplini sağlamak

Okulların açılmasıyla birlikte yazın eğlenceli ve çoğunlukla da disiplinden uzak günleri geride kaldı. Ancak çoğu anne baba çocuklarının hala yaz rehavetinde olduğunu, uykudan tabletle oynama isteğine dek birçok açıdan kendilerini zorladığını dile getiriyor.

Haberler 12.09.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk ve Ergen Ruh Sal Uzman Prof. Dr. Ali Evren Tufan, Doru bir iletiim ve günlük rutin etkinliklerin iyi belirlenip çocua yazl olarak da sunulmasyla çocuklarn okula uyumu kolaylaabilir diyor. çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Prof. Dr. Ali Evren Tufan, okul disiplinini salamann 6 yolunu anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

OKUL SOHBET YAPIN

çocuunuzla okul sohbeti yapn. Sohbet havasnda okul dönemi içerisindeki sorumluluklarn yannda, snf arkadalarndan, okulun sosyal ortamndan, geçmiteki okul yllarna ait olumlu anlardan bahsedin. Sevgi ve ilgiyle dolu bu tür konuma hem çocua duygusal açdan olumlu yansyor hem de okul disiplinine uyumunu kolaylatryor.

SADECE DERS VE SORUMLULUA ODAKLANMAYIN

Yana uygun bireysel sorumluluklar verin. Sürekli sorumluluk vurgusu yapmayn. Okullarn açlmasnn, çok sevdii oyuna son verme anlamna gelmediini de belirterek snf arkadalar ile buluturabilir veya okul bahçesinde oyun oynamalarn salayabilirsiniz. Dier tüm etkinliklerde olduu gibi burada da çocuun istek ve tercihlerini göz önüne aln.

TABLET SÜRESN NET OLARAK DÜZENLEYN

Okula balamak tabletten uzak kalaca anlamna gelmiyor. Ancak bunu kesinlikle bir ödül gibi sunmayn. çocuunuzun telefon, tablet ve bilgisayar ekran karsnda geçirdii süreleri düzenlerken bu planlamaya çocuunuzu da dahil edin. Örnein bu zaman ayarlayabilmek için alarm kurdurabilirsiniz.

UYKU DÜZENN PLANLAYIN

Yazn uyku saatlerindeki esneklik, özellikle de akamlar geç yatma ve sabahlar geç kalkma gibi durumlar göz önüne alndnda, çocuklarn bir anda okul saatine uyum salamas kolay olmayabiliyor. Bu nedenle onu anlayla karladnz belirtirken, geceleri ne zaman yatacan yazl olarak planlayp, çocuunuzun yat saatlerini birkaç gün içerisinde yava yava erkene çekin.

ÖÜNLER DÜZENLEYN

çou çocuk, yaz tatillerinde beslenme düzenini de aksatt. Ama okulda baarnn ve salkl bir eitim yl geçirmenin en temel kurallarndan biri salkl ve dengeli beslenmek. Bu nedenle çocuunuzla bu konu üzerinde konumaya zaman ayrn, onu bilgilendirin, planlama yapn. Öünleri planlarken abur cubur yerine salkl beslenmenin önemini vurgulayn.

ÖDEV KONUSUNDA çATIMAYA GRMEYN!

çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Prof. Dr. Ali Evren Tufan, Anne babalarn çou, çocuklaryla okullar açldnda ev ödevleri konusunda çatmaktadr. Ev ödevleri ise derslerde örenilenlerin pekitirilmesi için çok önemlidir. Ödevler konusunda balangçta çok srarc olmamak, gerekirse birkaç kez hatrlatmak ve tamamlayabildii kadarn yapmasnda yardmc olmak çatmalar azaltabilir. Ev ödevleri için yazl planlar hazrlamak, ödevleri 20-30 dakikalk parçalara bölmek ve arada mola vermek de bu görevlerin tamamlanmasn kolaylatracaktr diyor.

Ana Sayfaya Git