Çocuklarda dişleri güçlendiren besinler

Prenatal dönemde ve çocukluk döneminde yapıya katılan mineral yapısının dişin çürümeye karşı direncini artırdığını belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, “Fakat bu mineral yapı elbette zayıflayabilir. Bu nedenle hayatımız boyunca beslenmenin kalitesi çok önemlidir” dedi. Dr. Kışlaoğlu, dişleri güçlendiren besinleri şu şekilde sıraladı:

Haberler 20.05.2018 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kereviz: Kereviz dileri iki yolla korur. Kereviz ekstra çinemeyi gerektiren bir yiyecektir. Bu ekstradan tükürük salglamay salar, bu da çürüklere neden olan bakterileri etkisiz klar. Buna ilaveten lifli ya da sert yapdaki doal yiyecekler dietlerine masaj yapar ve di aralarn temizler.

Peynir: Peynir diler için birden çok yarar salar. lk olarak azn PH dengesini ayarlamaya yardmc olur. Ayn zamanda çürüklere kar koruyup, yeni çürükler olumasn engeller. Özellikle ekerli gdalar alndktan sonra yenilecek bir parça peynir, ekerin dileri çürütme etkisini giderme açsndan son derece önemli.

Yeil çay: Yeil çayda bulunan katesin maddesi azdaki bakterilerin yok olmasna yardmc olurken ayn zamanda kansere karda etkili olur. Dolaysyla az kanserlerine karda etkili bir maddedir. Bu madde ayn zamanda kötü az kokusuna neden olan bakterileri de azdan uzaklatrmaya yardmc olur.

Kivi: Vitamin C eksiklii dietlerini hassaslatrabilir, bakterilere kar daha dirençsizletirebilir. Bu durumda da periodontal rahatszla yakalanabilirsiniz. Bu durumla karlamamak için yeterince C vitamini almalsnz ve bunun için kiviyi seçebilirsiniz, çünkü kivi dier meyvelere göre daha fazla vitamin C içerir.

Yourt: Kalsiyum açsndan zengin olan yourdun dilere olan faydalar saymakla bitmez. Kalsiyum periodontal rahatszl olan kiilerdeki di kökleri iltihapl cep saysn azaltr. Kalsiyum, periodontal rahatszlk dolaysyla olumu sallantl ve gevek dileri iyiletirmede yardmc olur. Kalsiyum, di kayplarn önlemeye yardm eder. Eer sizde di salnz düünüyorsanz, kalsiyum deposu olan yiyecekleri tercih edin.

Maydanoz: Az kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra biraz maydanoz çinemek ho bir az kokusuna sahip olmanza yardmc olacaktr. Bu sayede ise kötü az kokusu maydanoz sayesinde ho bir kokuya dönüür.

çilek: çilek dilere ve dietlerine iyi gelir. Ayn zamanda di talarndan doal yöntemle kurtulmann formülünü tamaktadr. çinde bulunan çeitli asitler di diplerinde biriken talar eritir. Di talarnn oluumunu engeller.

Kuru yemiler: Kuru yemiler ve çekirdekler dii kaplayarak bakterilere kar koruyucu bir tabaka oluturan doal yalar içerirler. Bu yalar di minesinin güçlenmesine yardmc olarak çürümelere kar daha dayankl olmasn salar ve çekirdekleri de kalsiyum içerir.

Elma: Elma, kabukla yenilmesi bir yandan dilerin kuvvetlenmesini salarken, dier yandan da içerisindeki maddelerle dileri temizler. Elma, havuç gibi meyveleri srarak yenilmesi tavsiye edilir.

Kuru üzüm: ekerli bir besin yenildikten sonra bakteriler di minesini ypratan asitler salglar ve zamanla dilerin çürümesine yol açar. Kuru üzüm de tatl ve yapkandr. Dier tatl besinlerden farkl olarak az içindeki bakterilerin geliimini engeller. Bu nedenle tatl ihtiyacnda güvenle tercih edilebilir.

Somon bal: Somon bal ve uskumru gibi yal balklarda di ve di etini korumay salayan ve kalsiyum açsndan zengin bir besinlerdir. Somon balnda bulunan D vitamini az sal için çok önemlidir. Özellikle çocuklarda di geliimine yardmc olan besinlerin banda yer alr.

Portakal (C Vitamini): Portakal ve benzeri meyveler ba dokusunu kuvvetlendirerek di ve di etlerinin salkl kalmasnda büyük rol oynamaktadr. Turunçgiller, di ve di eti iltihaplarn da büyük ölçüde önleyecektir. Portakalda yüksek oranda bulundan florun maddesi, diin sert katmanndaki yap geliir ve dileri oldukça besler.

Ana Sayfaya Git