Çocuklarda en sık 6-10 yaş aralığında görülüyor

Göbek çevresinde başlayan ve süreç ilerledikçe sağ alt karın bölgesine yerleşen karın ağrısı, iştahsızlık, ateş ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteren apandisit en sık çocukluk döneminde 6-10 yaş aralığında görülüyor.

Haberler 08.07.2018 - 12:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR,çocuklarda en sk 6-10 ya aralnda apandisin rahatszlnn görüldüüne dikkat çeken çocuk Cerrahisi Anabilim Dal Uzman Yrd. Doç. Dr. Emil Mammadov, en kesin tan fizik muayene ile anlalr dedi.

Tehis için fizik muayene art

Apandisitin en kesin tans fizik muayene ile anlalabileceini söyleyen Mammadov unlar söyledi: Yardmc tetkikler olarak tam kan saymnda beyaz küre saysnn art tany destekler. Yaplacak olan idrar tetkiki ile idrar yollar enfeksiyonu veya ta hastalklar ekarte edilir. Ultrasonografi ile apandisit deerlendirilir, karn içinde dier organlarda ek patolojilerin olup olmad görülür. Ultrason ile apandisitin görülmemesi, hastann apandisit olmadna iaret etmez. çocuklarda da erikinler gibi, kesin tan cerrahn fizik muayenesi ile konur. Ameliyat karar da bu muayeneye dayanarak verilir.

Tedavisi apandistin cerrahi olarak çkarlmas

Tedavinin, iltihaplanm apandisit cerrahi olarak çkarlmas olduunu belirten Mammadov, Bu ameliyat açk veya laparoskopik (kapal) yöntemle yaplabilir. Son dönemlerde çocuklarda açk apandisit ameliyatlarnn yerini çounlukla laparoskopi ald. Ameliyat sonrasnda hastaln arlna bal olarak, hastann bir süre antibiyotik tedavisi almas gerekir. Bu tedavi genelde hastanede, damardan verilen antibiyotiklerle gerçekleir. Barsak hareketleri normale dönen, atei düen ve azdan rahatlkla beslenmesi salanan hastalar eve taburcu edilir diye konutu.

Ameliyat sonras komplikasyonlar nelerdir?

Apandisit ve karn içinin iltihap durumuna bal olarak, ameliyattan sonra çeitli komplikasyonlar geliebileceini söyleyen Mammadov, yara yeri enfeksiyonlar, karn içi abseler ve barsak yapklklar olabilir. Apandisit erken tehis edilip tedavi edildiinde, bu komplikasyonlarn ora

Ana Sayfaya Git