"Çocuklarda geçmeyen yüksek ateş ile kendini gösteriyor, kalbe vurabiliyor"

İLK kez 1967 yılında Japonya'da Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedilen Kawasaki hastalığı hızla yükselen ateş, deride döküntüler, lenf bezlerinde şişkinlik gibi belirtiler ile kendisini gösteriyor. Hızlıca teşhis edilip tedavi edilebilirse tüm şikayetler ortadan kaybolurken, tedavide geciktiği takdirde hayati risk taşıyabiliyor.

Haberler 05.07.2018 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

EN ÖNEML BELRTS KONTROL ALTINA ALINAMAYAN ATE

Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, her yl yaklak 40 Kawasaki hastasn tedavi ettiklerini söyledi ve sözlerine öyle devam etti: Kawasaki hastal çocukluk çanda görmü olduumuz bir damar iltihab. Orta boylu damarlar tutan bir hastalk ama buradaki en önemli bulgu kontrol altna alnamayan çok yüksek ate. Bunun yan sra çok ciddi döküntüler ortaya çkyor. Özellikle gövdeye yerleen döküntüler gözlüyoruz. çok belirgin olan döküntüler oluyor. Gözlerde çok ciddi bir kzarklkla karmza gelebiliyor. Dudaklarnda çatlaklar meydana geliyor hatta bir anne Sanki birisi çocuun dudan bçakla doram gibi bir benzetmede bulunmutu. Boyunda yaygn lenf bezi büyümeleri oluyor ve bu lenf bezi büyümeleri dnda el ve ayaklarda çok ciddi ilikler gözlüyoruz.

10 GÜN GEç KALINDIINDA KALP HASTALII VE YAAMSAL TEHLKE GÖRÜLÜYOR

Yüksek atein korkutucu olduunu belirten Prof. Dr. Kasapçopur, Kawasaki hastalnn belirtilerinin akla ilk olarak enfeksiyon hastalklarn getirdiini vurgulad ve sözlerine öyle devam etti: Enfeksiyon hastalklarnn belirtileri görüldüü için bu hastalklarn tehisi koyuluyor ve antibiyotik veriliyor. Ancak antibiyotikler bu hastal kontrol altna almakta yeterli olmuyor. Tehis edilemeyip bu akut dönem belirtilerinden yaklak 10 gün sonra subakut döneme geçtiinde o zaman bizi en çok korkutan tablo karmza çkyor. O zaman çocuklarda koroner arter damarlarda tutulumu oluyor. Yani koroner arter damarlarda iltihap tutulumu yaanyor. Kawasaki hastal çocuklarda koroner arter hasar yapabilen tek hastalk olmas nedeniyle tehlikeli bir hastalk. Kontrol altna alnamayan süreç çocuklarn kalpte bulunan koroner arterlerinde ciddi etkilenmelere, ciddi genilemelere ve ciddi boyutta daralmalara ve tkanmalara yol açyor. Bu ekildeki daralmalar ve tkanmalar kalp damarlarnda olutuunda da çocuun ciddi olarak yaam tehlikesi karmza gelebiliyor.

Kalp dnda safra kesesinde de tutulum olabildiini belirten Prof. Dr. Kasapçopur, menenjit de görülebildiini söyledi ve koroner damarlardaki bozukluklar o dönemde tanlandrlp kontrol edilmezse kalc koroner arter hasarlar meydana geldiini açklad.

ERKEN TEHS EDLD çN HçBR SIKINTISI KALMADI

Bodrumda yaayan ve Kawasaki hastal geçiren minik Adann annesi ise tehis koyulana kadar antibiyotik tedavisi gördüklerini ancak bu tedavinin yeterli gelmediini belirtti ve unlar söyledi: stanbul Üniversitesi Cerrahpaa Tp Fakültesine geldikten sonra tedaviye baland ve çok hzl bir ekilde Ada düzeldi. Döküntüler geçti, atei dütü. 56 gündür dümeyen bir ate vard ama ilaçlardan sonra o da gitti. Sonra 4 gece Cerrahpaada tedavi olduk. 4 gün sonra tahliller yapldnda kan deerleri normale gelmiti. u anda hiçbir sknts kalmad hastalk ile ilgili erken tehis edildii için.

Ana Sayfaya Git