Çocuklarda geniz etine dikkat

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Serveren Yurtsever, çocuklarda geniz etinin yol açtığı problemler ve tedavi hakkında bilgi verdi.

Haberler 25.04.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mikroorganizmalara kar savunma sistemlerinden biri olan geniz etinin genetik ve alerjik gibi nedenlere bal olarak çocuklarn daha sk enfeksiyona maruz kalmasna yol açabildiini belirten Op. Dr. Yurtsever, asl görevi savunma olan geniz etinin, bakteriyel tabakann gelimesiyle birlikte problem haline dönüebildiini ve vücut için bakteri kayna olabildiini söyledi. Op. Dr. Yurtsever, Büyüyen geniz eti, burun havayolunu tkar ve çocuk burun solunumu yapamaz. Buna bal olarak da pek çok salk sorununa da neden olabilir. Geniz etinin sebep olabilecei hastalklar sinsi seyreden iitme kayb, horlama ve gece uykuda solunum durmas, idrar kaçrma, uyku srasnda salnan büyüme hormonunun etkilenmesine bal olarak gelien büyüme sorunlar, yüz görünümünde ekil bozukluklar, itahszlk, iyi nefes alamayan ve kaliteli uyku uyuyamayan çocuklarda sk görülen hiperaktivite ve davran bozukluklar, okul baarszl, kronik sinüzit ve geceleri durmayan öksürükler, az solunum nedeniyle vücutta hissedilemeyen sv kayplar ve az kokusu, az solunumuna bal di çürükleri ve burun içi fizyolojisinin bozulmasna bal gelien burun kanamalar olarak sralanabilir dedi.

Cerrahi tedavi için vakit kaybedilmemeli

Geniz eti problemi tedavisinin hastalarn büyük bir ksmnda cerrahi olarak yapldn vurgulayan Op. Dr. Yurtsever, öyle devam etti:

Baz hastalar da ilaç tedavisiyle takip edilmektedir. Tanda bak muayenesi srasnda yüz bölgesinde ekil bozukluunun belirlenmesi, endoskopik yöntemler, direkt grafi ve gerekirse BT görüntüleme yöntemleri kullanlr. KBB uzman muayenesinden sonra ailenin ikayetleri de dinlenerek çocuu rahatsz eden geniz eti için gerektiinde ameliyat karar verilebilir. Ameliyat öncesi sk bademcik enfeksiyonu mutlaka sorgulanmaldr. Kulaklar da iyice incelenmeli ve basnç testi yaplmaldr. Eer ameliyat önerilmise; bakteri kayna haline gelen, çocuun yüz geliimini, uyku düzenini ve geliimini bozan geniz eti problemi için zaman kaybedilmemesi gerekir.

Ana Sayfaya Git