Çocuklarda görülen akut ishal, şok tabloları oluşturabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Sarı, "Yaz aylarının başlaması ile birlikte başta akut ishaller olmak üzere bulaşıcı hastalıklarda ve enfeksiyonlarda artış görülüyor. Akut ishal çoğunlukla 0-5 yaş grubundaki çocuklarda rastlanan ve en sık ilk 2 yaş içerisinde çocuk ölümlerine sebep olabilen bir hastalıktır." ifadelerini kullandı.

Haberler 21.07.2020 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tatillerde çocuklarn temiz olmayan havuz ve deniz suyundan mikroplu su yutma riskinin arttna iaret eden Sar, unlar kaydetti:

Akut ishal çounlukla 0-5 ya grubundaki çocuklarda rastlanan ve en sk ilk 2 ya içerisinde çocuk ölümlerine sebep olabilen bir hastalktr. Salkl besin ve hijyen koullarna uymayan tüm yiyecek ve içeceklerden alnan virüs, bakteri, parazit veya bunlarn ürettikleri toksinlerin kusma ve ishale yol açabildii unutulmamaldr. shal, ksaca dk miktarnn ve dklama saysnn artmas, dk kvamnn yumuamasyla tarif edeceimiz bir sindirim sistemi enfeksiyonudur. Baz ishallerde sv kayb çok hzl olduundan, sv kayb zamannda giderilmezse, özellikle küçük bebekler ve çocuklar için hayati tehlike oluturabilmektedir. Vücuttaki sv kayb arttkça, susuzluk hissine ek olarak cilt ve az kuruluu, halsizlik, uykuya meyilli olma, dalgnlk, gözyanda azalma, göz kürelerinde çökme, nabz hznda art, el ve ayaklarda soukluk, idrar miktarnda ve idrar yapma saysnda azalma, idrar renginde koyulama, derin veya hzl soluma, kan basncnda düme, vücut ssnda art ve en tehlikeli durum olan ok tablosu görülebilmektedir.

Sar, ishalle birlikte kusma ve ate de varsa, dkda kan ve mukus tespit edildiyse bu tür ishallerde sv kayb hzl ve iddetli olacandan vakit kaybetmeden mutlaka doktora bavurulmal uyarsnda bulundu.

- Anne sütü ishale yol açabilecek enfeksiyonlardan korur

Anne sütünün içinde bulunan baz maddelerin, çocuklarda bakl güçlendirici etkiye sahip olup ishale yol açabilecek enfeksiyonlardan koruyabileceini belirten Sar, Ayn zamanda iyiletirici özellii ile çocuun çabuk iyilemesini salar. Anne sütü alamayan bebeklerde, ishale yakalanma oran artmakta ve daha fazla ölüm görülebilmektedir. shal durumunda, anne sütüne mutlaka devam edilmeli ve bebek her zamankinden daha da sk emzirilmelidir. ifadelerini kulland.

Kusma ve ishalle kaybedilen sv ve minerallerin oral replasman svlar, barsak florasn düzenleyen probiotik içeren tozlar kullanlarak giderilebileceine dikkati çeken Sar, öyle devam etti:

Ancak mutlaka doktorun tavsiyesi ve takibinde yaplmaldr. shal kesici ilaçlar kesinlikle kullanlmamaldr. Bebek mamayla besleniyorsa mama suyu mutlaka kaynatlmal, biberon ve emzikler uygun ekilde sterilize edilmelidir. Yiyecekler buzdolabnda saklanmaldr ve açkta bekleyen yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Musluk sular ve kayna bilinmeyen sular tüketilmeli, çi sebzelerle hazrlanm salata ve meyvelerin tüketiminde daha dikkatli olunmaldr. Sebzeler ve meyveler bol su ile iyice ykanmaldr. Güvenilmeyen yerlerde çi gdalar tüketilmemelidir. Gdalarn uygun koullarda saklandndan emin olunmal, eller sk sk ykanmal, mümkünse ishalli bireylerle temastan ve ayn eyalarn kullanmndan kaçnlmaldr. shal durumunda bol temiz su, ayran, yourt, ayran çorbas ve benzeri sv tüketimi artrlmaldr. shal düzelene kadar az yal ve düük posal gdalar alnmal barsaklarn daha fazla çalmasna sebep olan ya ve lif açsndan zengin gdalardan uzak durulmaldr.

Ana Sayfaya Git