Çocuklarda görülen inek sütü alerjisine dikkat

İnek sütünün kimi çocuklarda kaşıntı, vücutta döküntü, ishal ve kusma gibi alerjik belirtilere sebep olabileceğini vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç “İnek sütü alerjisi; inek sütünde bulunan bazı proteinlerin insanda immünolojik etki ile reaksiyona girmesi ve oluşturduğu klinik tablodur.

Haberler 08.02.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genellikle inek sütü proteinlerinin vücuda alnmas ve vücudun mmünoglobulin E (IGE) aracl ile tepki vermesi ile ilk inek sütü alerji belirtilerinin olutuunu söyleyen çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Mehmet Klç Belirtiler arasnda kant, vücutta döküntü, ishal, kusma gibi bulgular var. nek sütüne alerjisi olan hastalarda baz besin alerjilerinde de risk artm olabilir; mesela domates, çilek ve çikolata gibi ürünlerde IGE arac olmakszn direk histamin salnm ile alerjik reaksiyonlar geliebilir. Bu ise kiinin atopik bünyesi ile ilikilidir. Bu nedenle hastalarn karde olsalar dahi ayn hastalk varlnda ayn klinik oluturaca yorumu yaplmamaldr. Her hasta için hastaln iddeti farkldr dedi.

nek sütü tüketmemeli

Tan alan hastalarda korunmann en önemli tedavi ekli olduuna deinen çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Mehmet Klç nek sütü alerjisi olan hastalarda çounlukla 2 ya civarnda alerji basklanr, bu nedenle inek sütü içermeyen özel mamalar bebekler için üretildi. Eer hasta anne sütü alyorsa annenin inek sütü ve hatta inek eti diyeti yapmas gerekiyor. çünkü ette bulunan proteinler de anne sütüne geçerek benzer etkiler oluturur. Bu hastalarn çoklu besin alerjilerine yatknl fazla olduu için yumurta, fndk, fstk ve deniz ürünleri gibi besinler verilirken dikkat edilmesi gerekli. Ayrca IGE aracl olgularda kandan baklan spesifik IGE ve deriden baklan prick testi de tan için yardmc testlerdir. Testin negatif olmas hastal ekarte ettirmez. Laktoz intolerans ile alerjiden farkl olarak laktaz enzim eksilii olup sütü sindirimde sorun vardr ve hazmszlk, ikinlik kusma ve ishal ile kendini belli eder. Alerjide olduu gibi süt diyeti ile semptomlar geriler, tan laktaz eksikliini göstermekle konulur. Tedavide laktaz enzim takviyesi yaplr açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git