Çocuklarda göz kapak düşüklüğüne dikkat

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, çocuklarda göz kapak düşüklüğüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 19.11.2017 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Op.Dr.eyda Atabay, göz kapa düüklüünün nedenlerini öyle sralad Bunlar; göz kapan yukarda tutan sinirdeki problemler, göz kapa kasndaki kusurlar (doutan kapak düüklüü olanlarda bu kas az gelimitir), yalanma ve göz ameliyatlarna bal kasta gevemeler ve mekanik nedenler (örnein kapaktaki tümörler, vb) olarak sralanabilir.

GÖZ KAPAI DÜÜKLÜÜNÜN NEDENLER NELERDR?

Göz Hastalklar Uzman Op.Dr.eyda Atabay,göz kapann düük olmasnn pek çok rahatszl beraberinde getirdiini ifa ederek, Bunlardan en önemlisi çocuklarda olan göz kapak düüklükleridir. Bebek ve çocuklardaki göz kapak düüklüü görmeyi engelleyerek göz tembellii (ambliyopi) yapabilmektedir. Bu nedenle bebek ve çocuklarda göz kapak düüklüü ile karlaldnda öncelikle gözme aksn kapatp kapatmadna özellikle dikkat edilmelidir. Eer görme aksn kapatyorsa yani görmeyi engelliyorsa çocuun yana baklmakszn en ksa sürede cerrahi operasyon yaplmas gereklidir. Bu durumda yaplacak cerrahi kaslar çok zayf olmas nedeniyle dardan göze uygulanan ask materyali ile olmaktadr. Daha ileri yalarda olan hastalarda bu ask materyali hastann bacandan alnan özel bir doku ile de salanabilir. Ancak çocuklarda bacak kaslar çok iyi gelimemi olduundan bu yol tercih edilmez. Göz kapak düüklüü olan çocuklarda bu durum astigmatizma olarak adlandrlan görme sorunua da yol açabilmektedir. Bu açdan da ayrca kontroller gerekmektedir. diye konutu.

PSKOLOJK SORUNLARA NEDEN OLABLYOR?

Göz kapak düüklüünün ar olmad durumlarda görmeye zarar vermediinde ameliyat için biraz daha beklenebileceini anlatan diye konutu. Ancak bu asimetri çocuklarda psikolojik olarak sorunlara yol açabilecei ve okul ortamnda rahatszlk oluturabileceinden dolay bu hastalarnda okul ça öncesi ameliyat olmalarn önermekteyiz.

Doutan bir sorun olmayan ancak ileri yllarda oluan veya belirginleen göz kapa düüklüklerinde ise kapak gücü nispeten iyi olmasndan faydalanlarak mevcut kas güçlendirme ameliyatlar yapmaktayz.

Göz kapa düüklüünün tedavisi ameliyatladr. Dier göz kapa ameliyatlar gibi üst göz kapa kvrm çizgisinden yaplmaktadr. Ameliyat sonrasnda iz kalmamaktadr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git