Çocuklarda güçlü bağışıklık için üç altın kural: Beslenme, uyku ve hijyen

Sabri Ülker Vakfı, çocukların bağışıklığını desteklemek için dengeli beslenme, uyku düzeni ve hijyen konularına özen gösterilmesinin şart olduğunu belirtti. Vakıftan yapılan açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin daha da önem kazandığı vurgulanarak, “Çocuklarımızın bağışıklığını desteklemek elimizde. Çocukluk çağında enerji ve besin ögelerine olan gereksinimin karşılanamaması, beslenme yetersizliği ve dengesizliğine bağlı çeşitli sağlık sorunlarına yol açar” denildi. Sabri Ülker Vakfı, bağışıklığı güçlü sağlıklı çocuklar için şu önerilerde bulundu:

Haberler 28.03.2020 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TABAKLARI RENKLENDRN

Yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli protein, ya, karbonhidrat, vitamin ve mineral gibi besin öeleri, besinlerle salanr. Besinler, içerdikleri besin öelerinin türleri ve miktarlar yönünden farkldr. Baz besinler proteinden, bazlar vitamin ve mineralden zengindir. Bu nedenle çocuklarn tek düze beslenmesinden kaçnlmal ve öünlerde çeitlilik salanmaldr. Besinler, besleyici deerleri yönünden dört ana grup altnda (Süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahllar) toplanr. Her öünde, bu besin gruplarndan besinlerin bulunarak, tabaklarn renklenmesi önemlidir.

ARA ÖÜNLERDE MEYVE, ANA ÖÜNLERDE SEBZEYE YER VERN

Baklk sistemini güçlendirici özellii olan sebze ve meyvelerin tüketimi çok önemlidir. Özellikle C vitamininden zengin, vücut direncini artrc özellikteki meyvelerin ara öünlerde tüketimi tevik edilmelidir. Sebze yemei veya mevsim yeilliklerinden yaplan salatalar ana öünde tüketilmelidir. A vitamininden zengin beslenme, baklk sisteminin güçlenmesine destek olur. Yumurta, süt, havuç, koyu yeil yaprakl ve sar sebzeler A vitamininden zengin besinlerdir. E vitamini de baklk sisteminin güçlendirilmesinde etkili dier bir vitamin olup, souk algnl ve dier enfeksiyonlara kar vücut direncini artrmaktadr. çocuklarn kahvaltlarna veya ara öünlerine ekleyeceiniz fndk, ceviz gibi yal tohumlar, içerdikleri E vitamini sayesinde enfeksiyonlara kar vücut direncini artrr.

SU TÜKETMN UNUTMAYIN

Vücut ssn dengede tutabilmek için bol sv alm önemlidir. Yeterli sv alm vücutta oluan zararl öelerin (toksinlerin) atlmas, vücut fonksiyonlarnn düzenli çalmas, metabolizma dengesinin salanmasnda ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçeklemesinde göreve sahiptir. Bu nedenle, su tüketimi artrlmal, gazoz gibi ekerli ve gazl içeceklerin tüketiminden kaçnlmaldr.

HAFTADA 2 KEZ BALIK TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERN

Omega-3, kalbi koruduu gibi baklk sistemini de güçlendirir. çocuklarnzn beslenmesinde Omega-3ten zengin besinler olan ton bal, somon, uskumru, hamsi ve cevize yer verilmelidir. Baln kzartma yerine frnda veya buulama yöntemi ile piirilmesine özen gösteriniz. Haftada en az 1 kez balk tüketmek, omega-3 almnz destekleyerek, hastalklara kar baklk sisteminizi de güçlendirir.

SOFRANIZDA DEMR VE çNKODAN ZENGN BESNLERE YER AçIN

çocuunuzun mineral almn artrmalsnz. Minerallerden özellikle demir ve çinko baklk sistemini güçlendirici özelliktedir. Demirden zengin besinler; krmz et, koyu yeil yaprakl sebzeler, kuru baklagiller, kereviz yapra, roka ve kuru kaysdr. Et, yumurta ve deniz ürünleri çinkonun en iyi kaynadr. Süt ve ürünleri, kuru baklagiller, yal tohumlar ve tahllar yeterince çinko içerir.

DAHA SIK EL YIKAMAK

Gün içinde temas ettiimiz yüzeyler hastala neden olan mikroorganizmalarn vücuda alnmasn kolaylatrarak, hastalk riskini artrr. Bunun önüne geçmek için öncelikle hijyen kurallarn doru uygulamak gerekiyor. çocuklara ellerini ykama alkanl kazandrlmaldr. Hasta olan bireylerle çok yakn temas kurmamak, tüketilecek besinlerin bol su ile ykanm olmas da yine hastalklarn önüne geçilmesine yardmc olabilir.

YETERL UYKUNUN SALANMASI

Okullarn korona virüs salgn nedeniyle tatil edilmesi uyku düzeninde deiikliklere yol açabilir. Yeterli uyku baklk sistemini, dikkat ve konsantrasyonu olumlu yönde etkileyerek derslerdeki baarnn artmasna da fayda salyor. Yetersiz uyku baklk sistemini zayflatarak, vücudu hastalklara kar daha dayanksz hale getirebilir. Bu nedenle, çocuklarn okul döneminde olduu gibi erken yatmalar, okul dönemindeki düzenlerini bozmalar ve yeterli uyku almalar salanmaldr.

Ana Sayfaya Git