Çocuklarda halsizlik ve iştahsızlığa dikkat

Çocuklarda pek çok soruna bağlı olarak halsizlik görülebilir. Bağırsak parazitleri ya da besinlerden kaynaklanan sorunlardan halsizlik oluşabileceği gibi demir eksikliğine, uyku apne sendromuna ya da geniz eti problemine bağlı olarak da görülebilir. Lösemi ve malintelere bağlı da oluşabilen halsizlik problemini tek başına değerlendirmemek gerekir.

Haberler 18.05.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Emre çenesiz halsizlikle belirti gösteren hastalklar hakknda bilgi verdi.

Barsak parazitleri

Özellikle yaz aylarnda barsak parazitlerine çok sk rastlanr. yi ykanmam sebze ve meyvelerde bular. Genel belirtileri azdan salya akmas, makatta kant ve halsizlik, itahszlk ve az kokusudur. Basit testlerle tans konulabilen barsak parazitlerinin tedavisi kolaylkla yaplr ancak erken tedavi edilmedii takdirde çocuklarn geliimlerini etkileyebilir. Barsak parazitleri tedavi edilebilen ancak bazen de tekrarlayabilen bir hastalk olduundan ebeveynlerin oldukça dikkatli olmas gerekir.

Kanszlk ve kan hastalklar

Birçok ey çocuklarda demir eksiklii anemisine sebep olabilir. çocuklarda en sk görülen kanszlk nedeni demir eksiklii anemisidir. Büyüme gelime çandaki çocuklarda demir eksikliine çok dikkat edilmesi gerekir. Gün içinde halsizlik, yorgunluk, dikkat bozukluu varsa özellikle kanszlk aratrlmaldr. Demir eksikliinde normalde demir içermesi gereken krmz kan hücreleri sayca azalr. Krmz kan hücrelerinin esas görevi dokulara oksijen tamak ve dolaysyla enerji vermektir. Kan hücreleri azaldnda dokulara tanan oksijen de azalacandan çocuk halsizleir. Ancak tedavi edilmedii takdirde zihinsel fonksiyonlar etkileyebilir. Demir eksiklii olanlarda mental ve motor (zihinsel ve hareket) geliim skorlar daha düük olur, dikkat eksiklii daha sk görülür.Salam çocuk takibinde ilk altnc ay sonunda hemogram, demir düzeyi baklp tans konulabilir. Senede bir kere tekrar etmek gerekir. Demir eksikliinin erken tans için düzenli aralklarla kan saym yaplmaldr. Prematüre ve düük doum arlkl bebeklerin 4-6nc ayda, zamannda domu bebeklerin ise 6-9uncu ayda tam kan saym yaplmas gerekir. Doktorunuz gerekli görürse testin zaman içinde tekrarlanmasn önerebilir. Kanszlk saptanrsa demir tedavisi balanmaldr. Demir eksiklii anemisi tans konan çocuklara kilosuna uygun dozda demir içeren ilaçlar balamas gerekir ve diyet düzenlenmelidir. Demir emiliminin daha iyi olmas için ilaç aç karna alnmal ve C vitamini bakmndan zengin gdalar bolca tüketilmelidir. 1 ay krmz kan hücrelerinin artrlmas ve 2 ay da demir depolarnn dolmas için toplam 3 ay tedavi sürdürülmeli, tedavi bitiminde kan saym kontrolü yaplmaldr. Demir tedavisine bal dilerde lekelenme ve dkda renk deiiklii görülebilirse de bu durum geçicidir. Kanszln belirtileri varsa malinteler, lösemi gibi kanszln daha az görülen nedenleri de önemle aratrlmaldr.

Geniz eti, uyku apne sendromu

çocuklarda geniz eti pek çok soruna neden olabiliyor. Geniz etinin büyük olmas burnun arka deliklerinin kapanmasna neden oluyor. Geniz eti sebebiyle, burnun kapal olmas sonucunda çocukta az açk uyuma, horlama ve uykuda ksa süreyle nefes kesilmesi (uyku apnesi) geliebiliyor. Gece uyuyamayan çocuk gündüz halsiz oluyor. Burnu tkanan çocuk gece kaliteli uyuyamad için okul baars olumsuz etkilenebiliyor.

Ana Sayfaya Git