Çocuklarda hareketsizlik hipertansiyon nedeni

Çocuklarda hipertansiyon yetişkinlere göre daha az görülse de zamanında ve doğru tedavi edilmeyen hipertansiyon, çocukların sağlığını ciddi derecede tehdit edebiliyor.

Haberler 18.11.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda hipertansiyonun sessiz seyreden ciddi bir sorun olduunu ve ebeveynlerin belirtiler konusunda bilinçli olmalarnn önemini belirten çocuk Sal, Hastalklar ve çocuk Nefrolojisi Uzman Doç. Dr. Nee Karaaslan Bykl çocuklarda böbrek ile ilgili hastalklar, obezite, kalp hastalklar, hazr gda tüketimi, TV ve bilgisayarda ar zaman geçirmek hipertansiyonu tetikliyor açklamasnda bulundu.

Ba ars, ba dönmesi, kulak çnlamas, burun kanamas, çarpnt ve görme bozukluu belirtilerinin çocuklarda ciddi bir hipertansiyon sorununa iaret eden belirtilerin banda geliyor. Ayrca büyüme gerilii, havale, halsizlik, huzursuzluk, kilo kayb, terleme, bulant, sk nefes alma, çabuk yorulma ve ödem gibi belirti durumlarnda da hipertansiyonun akla gelmesi gerektiini söyleyen Doç. Dr. Nee Karaaslan Bykl Özellikle hipertansiyon gibi bir sorunda çocukla birlikte ailenin de hastal bilmesi, salkl beslenme ve düzenli egzersizin ailenin yaamna yerlemesi çok önemli. Zamannda ve doru tedavi edilmeyen hipertansiyon, çocuklarn saln ciddi derecede tehdit edebiliyor. Hastaln erken fark edilmesi, bilinçli hareket edilerek doru tedaviyle kontrol altnda tutulmas mümkün dedi.

Hareketsiz yaam obeziteyi, obezite hipertansiyonu tetikliyor

çocuklarda böbrek ile ilgili hastalklarn, obezite, kalp hastalklar, hormon hastalklar, sinir sistemini etkileyen durumlar, ilaçlar ve akcier hastalklarnn hipertansiyona yol açabildiini vurgulayan çocuk Sal, Hastalklar ve çocuk Nefrolojisi Uzman Doç. Dr. Nee Karaaslan Bykl Hazr gda tüketimi, televizyon ve bilgisayar karsnda uzun ve hareketsiz yaam, stres ve kafein de hipertansiyonu tetikleyen faktörler arasnda. Kilo fazlal ve obezitesi olan çocuklarda hipertansiyon görülme skl daha fazla. 7 yan üzerindeki hipertansif çocuklarn yüzde 50sinden obezite 1. dereceden sorumluyken, bu oran ergenlik dönemde yüzde 85-95lere kadar yükseliyor açklamasnda bulundu.

Hipertansiyon zamannda ve doru tedavi edilmeli

Hipertansiyonda organ hasar denen bozukluklarn beyin, göz, kalp, böbrek ve damarlarda ortaya çktn söyleyen Doç. Dr. Nee Karaaslan Bykl çocuklarn önünde daha uzun süreli bir yaam beklentisi olduundan kukusuz tedavinin önemi daha çok artyor. Okullarda öretmenler ve revir doktorlar, ba ars, görme ile ilgili sorunlar, burun kanamas, kulak çnlamas, ders baarsnda düme, halsizlik, kolay yorulma gibi belirtilerde mutlaka kan basnc ölçümü yaplmas gerektiini bilmeli. Kan basnc yüksek bulunan çocuklarn ebeveynleri bilgilendirilerek mutlaka çocuk doktorlarna yönlendirilmeli eklinde konutu.

çOCUKLARI HPERTANSYONDAN KORUMANIN 6 KURALI

Televizyon, bilgisayar, tablet ile geçirilen zaman mutlaka kstlayn (Hafta içi yarm saat, hafta sonu 2 saati geçmemeli). Özel bilgisayar ilerinizi evde çocuklarnzn yannda yapmayn, kendi TV izleme zamanlarnz da snrlandrn.

Ailecek yaplacak fiziksel aktivite içeren sosyal faaliyetlere zaman ayrn. Park yürüyüü, bisiklet, yüzme, tenis ya da fitness egzersizlerine zaman yaratn.

Ev yemekleriyle beslenmeye önem verin. Yemek yannda salata ve yourt bulundurun. Yemek yannda su, ayran içilmesini; ara öün zaman meyve, çi sebze, kuruyemi - kuru meyve, süt tüketimini özendirin.

Televizyon ve bilgisayar karsnda yemek yemesine izin vermeyin.

Tuz tüketimini mutlaka kstlayn.

Risk grubundaysa kan basnc izlemini düzenli yaptrn.

Ana Sayfaya Git