Çocuklarda horlama tedavisi

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Çerçi, "Öncelikle ilaç tedavisi ile geniz eti ve bademciklerin küçültülmesi denenmeli, ancak çocuk rahatlamamışsa ameliyat ile geniz eti gerekirse bademcikleri de alınmalıdır.

Haberler 20.02.2017 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çerçi, çocuklardaki horlama problemine ilikin yapt açklamada, uyku srasnda burun, boaz ve genizdeki tkanklklarn çocuklarda geceleri az açk uyuma ve horlamaya neden olduunu belirterek, Bademcik ve geniz etinin ar büyüklüü çocuklarda horlamann en önemli nedenidir. Burun kemii erilii ya da burun polibine bal burun tkankl, alerji, reflü, imanlk dier sebeplerdir. ifadelerini kulland.

Öncelikle horlamaya yol açan nedenin bulunmas ve tedavinin ona göre planlanmas gerektiini ifade eden çerçi, çocuklarn önemli bir ksmnda uykuda solunum bozukluundan büyümü bademcikler ve geniz etinin sorumlu olduunu kaydetti.

çerçi, ebeveynlerin yapmas gerekenleri öyle anlatt:

Öncelikle ilaç tedavisi ile geniz eti ve bademciklerin küçültülmesi denenmeli ancak çocuk rahatlamamsa ameliyat ile geniz eti gerekirse bademcikleri de alnmaldr. çocuun di ve çene yaps deerlendirilerek, ortodonti tedavi yönünden irdelenmelidir. imanlk horlamann artmasnda önemli bir faktördür. Bu durumda çocuun beslenme uzman eliinde diyeti düzenlenebilir. çocukta alerji sorununa bal burun içindeki mukoza ve etler ier, horlamaya sebep olabilir, mutlaka alerji tedavisi yaplmaldr. çocuklarda burun kemik erilii özellikle burun travmasna bal geliebilir ama tedavisi için 18 yan beklemekte fayda vardr. leri derecede bir erilik ise operasyon ya öne çekilebilir.

Bebeklerde durumun daha fark olduunu belirten çerçi, çocuklarda horlamann mutlaka tedavi edilmesi gerektiini ifade ederek unlara dikkati çekti:

Eer horlamaya geceleri apne (anlk soluk durmas) de elik ediyorsa salk açsndan daha vahim sonuçlar ortaya çkabilir. Ancak unutulmamas gereken, bebekler genel olarak 6 aylk olana kadar düzensiz, hzl solurlar ve nefes tutma dönemleri olabilir. Bu durum geliimin bir parçasdr ve hastalk belirtisi deildir. Sadece nefes almay unuturlar. Ancak çocukta renk deiiklii meydana geliyorsa o zaman önem tar. çocuunuz çok nadiren horluyorsa bu önemli deil, anormal yat pozisyonu olmu olabilir ama çocukta uykudan çlk atarak uyanma, alama, anne, babay tanmama ya da ar terleme, di gcrdatma, ar hareket etme mevcutsa çocuk uyku bozukluu açsndan deerlendirilmelidir.

Ana Sayfaya Git