Çocuklarda idrar kaçırma hastalık habercisi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arif Bahar, çocukluk çağında sıklıkla görülen idrar kaçırmanın, nedeni araştırılması gereken önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Haberler 21.11.2016 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Arif Bahar, çocuklarda idrar kaçrma sorununun tedavisi sosyal açdan da önemli bir rahatszlk olduunu dile getirdi. Doç. Dr. Arif Bahar, idrar kaçrma sorunu ihmal edildiinde çocuklarda yaam kalitesinin bozulmasna ve özgüven sorununa yol açabileceine dikkat çekti.

Doç. Dr. Arif Bahar, çocukluk döneminde altn slatmann sk karlalan bir durum olduunu söyleyerek, Bu durum kendini yalnzca gece idrar kaçrma veya hem gece hem gündüz idrar kaçrma eklinde gösterebilir. Normalde çocuklar gece idrar kontrolünü 4 yanda salar. Gündüz kontrolü ise daha erken yata salanmaktadr.

DRAR KAçIRMA

5 yandaki çocuklarn yüzde 15i, 15 yandaki çocuklarn ise yüzde 1i gece idrar kaçrmaktadr. Gece idrar kaçran çocuklarn her yl yüzde 15i kendiliinden, hiçbir tedavi almadan iyilemektedir. Ancak altn slatma problemi bu zaman aralnda çocuk ve ailesinde, sosyal ve psikolojik sorunlarn ortaya çkmasna neden olur dedi.

Doç. Dr. Arif Bahar, çocukluk çanda balayan idrar kaçrma sorunlarn, aileler tarafndan çou zaman ihmal edildiini belirterek, Ancak ciddi hastalklarn belirtisi olabilir. Gündüz veya gece idrar kaçrma, böbrek yetmezlii, hormonal bozukluklar, idrar yolu iltihaplar, sinir sistemi hastalklar, eker hastal, mesane çalmas bozukluu gibi hastalklarla beraberde görülebilir. Bu nedenle hafife alnmamal ve nedeni mutlaka aratrlmaldr diye konutu.

HASTALIK HABERCS

drar kaçrmada ilaç tedavisinin 8 yandan büyük çocuklar için düünülmesi gerektiini söyleyen Doç. Dr. Arif Bahar, drar kaçrma sorunu olan çocuklarda beslenme ve sv alm düzenlenmelidir. Gün içinde 6-7 kez 250 ml sv alm salanmal, akamlar yatmadan 2 saat önce sv alm kstlanmaldr. Akam yemeinden sonra çay, kahve ve gazl içecekler verilmemelidir.

Gündüz 3 saat ara ile tuvalete gitmesine yardm edilmeli, kabzlk sorunu varsa ona yönelik bir tedavi uygulanmal, yatmadan önce ve yattktan 2 saat sonra uyandrlarak tuvalete götürülmeli, gece tuvalete kolay ulam salanmal, bez balamaktan kaçnlmaldr. Geceleri çocuun altnn balanmamas çocuk için daha yararl bir uygulamadr. çünkü bez balama çocuun gece kalkma ihtiyacn ortadan kaldrr ve tedavi sürecini olumsuz etkiler dedi.

Ana Sayfaya Git