Çocuklarda inatla baş etme yolları

Psikolog Merve Kırna, çocuklarda ki inatla baş etme yolları hakkında bilgi verdi.

Haberler 20.08.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Merve Krna, Ebeveynlerin belki de en çok zorland konulardan biri, çocuun ev içi kurallar dinlememesi, sürekli ebeveynleriyle inatlamas ve alayarak isteklerini yaptrmas olabilmektedir. çocuum sürekli benimle inatlayor, Hiçbir dediimi yapmyor, stedii her eyi yaptrmak için alyor, Ne söylesek hayr cevabn veriyor diyorsanz çocuunuz sizinle inatlayor olabilir. Bu inatlamann altnda yatan nedeni bilmek ve salkl yollardan çocuk ile iletiim kurmak çok önemlidir. Bebeklik döneminde ebeveyne baml olan çocuk yeni yeni yürümeye ve konumaya baladkça yava yava bamszlamaya ve çevresini kefetmeye de balamaktadr. Bu dönemde bazen annesinin ya da bakm verenin yapma dedii eyleri özellikle yapmaktadr. Bu durumda anneler Gözümün içine baka baka yapyor, Bilerek yapyor, Beni kzdrmak için yapyor diyebilmektedir ama çocuun burada ebeveyni ile inatlama amac onu kzdrmak ya da öfkelendirmek deil, tam tersine yapt davranna kar nasl bir tepki geleceini görmek, snrlarn ölçmek ve bir yerde ebeveyninden güven ve sevgi araydr. Yapt davran karsnda ebeveyninden ald cevaplar çocuun davranlarnn ekillenmesinde de oldukça önemlidir dedi.

2-4 ya civar özerkliini kazanmaya balayan çocuun, kendisini bir birey olarak hissetmeye balayarak sevdii sevmedii, holand holanmad eyleri fark ederek ebeveynlerinin istek ve taleplerini reddedebildiini, istemedii eyler karsnda inatlaabildiini ve bazen bu durumun alama krizlerine dönüebildiini ifade eden Psikolog Krna, Dil geliiminin de hzlanmaya balamas ile ihtiyaçlarn daha kolay ifade edebilen çocuk, bireysellemeye de balar ve etraf kefetmek isteyerek bamszlnn farkna varr. Kendi bana bir eyleri yapabildiini gördükçe hem kendi yapabildiklerini hem de çevresini kefetmek için ebeveynlerinin isteklerine kar çkabilir, her eyi tek bana yapmak ve karar vermek ister. Burada aslnda çocuun ihtiyac fark edilmek ve Ben de bir bireyim, kendim yapabilirim mesajdr. Duygu ve düünceler arasnda balant kurup, ifade etmeye baladnda her istediinin olmadn da görmeye balar, bu durum bazen inatlamaya ve öfkeye dönüse de çocuk ebeveynlerin kararl, sakin, güvenli tutumu ile bir süre sonra her istediinin hemen olmayacan ya da ertelemeyi örenerek yaad süreci yönetmeyi de örenir. Aslnda bu durum oldukça salkl bir kimlik geliim süreci olmasna ramen bazen ebeveynlerin çok zorland ve çocuk - ebeveyn arasnda krize dönüen bir duruma dönüebilmektedir. Bu sürecin atlatlabilir ve belli bir dönem sonra geçecek olduunu bilip sakin kalabilmek çok önemlidir diye konutu.

Psikolog Krna, ebeveynlerin inatlaan çocua nasl davranmas gerektiini öyle açklad:

Bu durumun çocuun geliiminde bireysellemesinin bir aamas olduunu bilmek ve çocuk ile inatlamadan süreci sakin, efkatli, onu anlayarak, sabrl bir ekilde çözümlemek ilk adm olmaldr. çocuk ile inatlamak, barmak, ceza vermek, küsmek, tehdit etmek, öfkelenmek gibi tepkileriniz çocuunuzun da öfkelenmesine neden olabilmektedir. natlaarak, alayarak istedii eyi yapmasna izin vermek bu durumu pekitirmeye yol açar. Her aladnda kurallarn deitiini gören çocuk isteklerini alayarak ya da inatlaarak seçme yoluna bavurur. Bu yüzden çocuun alayarak ya da inatlaarak verdii mesaj iyi anlalmaldr. Alama ve öfke dönemlerinde çocuu görmezden gelmek, Odana git, ala demek, çocuu yok saymak olacaktr, bu yüzden alayarak bir mesaj veriyorsa yannda olarak Buradaym ve seni önemsiyorum mesajn çocua hissettirmek önemlidir. natlat konu ne ise buna uygun birlikte çözüm yollar aranmal ve bireysellemesine destek olunmaldr. Örnein yemek yemek istemeyen çocua Hayr bunu yiyeceksin demek yerine evde olan 2-3 seçenek sunularak seçmesi istenilebilir. Kendi bana yapmak istedii eyler konusunda desteklenmesi bireysellemesi açsndan oldukça önemlidir. Örnein istedii kyafeti kendi seçmesi vb. Hayr demek yerine neden istedii eyin yaplamayacan yana uygun bir ekilde anlatmak çok önemlidir. Unutulmamal ki hayr demek inatçl pekitirmeye yol açar. Hiç kural olmadan her istediini snrszca yapmas da çocukta huzursuzlua ve inatçla yol açabilir. çocuklar snra kendilerini güvende hissetmek için ihtiyaç duyarlar. Belli kritik dönemlerde ve zamanlarda çocuun inatlaabileceini unutmamak önemlidir. inatlat konu ne ise ona uygun birlikte çözüm yollar bulmak önemlidir. Fakat çocuun inatlama problemi hiç geçmiyor, artarak devam ediyor ise bir uzmandan destek almak bu sürecin salkl bir ekilde atlatlabilmesi için oldukça önemlidir.

Ana Sayfaya Git