Çocuklarda Kabızlığa Dikkat!

Süt çocukluğu döneminden okul yıllarına kadar sık görülen makat kenarı çatlakları (anal fissürler) pek çok ailenin tek başına başa çıkamadığı bir sorun. Bir yandan neden olduğu ciddi kabızlık, diğer taraftan da zaman zaman artan kanama ve ağrı aileler için kabus olabiliyor.

Haberler 21.07.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

-çocuk Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Burak Tander, anal fissür ve kabzlk arasnda oluan ksr döngüyü krabilmek ve çocuu rahatlatabilmek için kullanlan tedavilerle yüz güldürücü sonuçlara ulalabildiini anlatyor.

çocukluk çanda çok görülen arl ve kanl dklamann en önemli nedeni olarak gösterilen anal fissür rektum çevresinde oluan çatlak nedeniyle ortaya çkyor. çocuklarn makat yapsnn henüz erikine benzer bir olgunlua ulamamas sorunu oluturan etkenlerin banda geliyor. Prof. Dr. Burak Tander, özellikle anne sütünden ayrlma, ek gdalara geçi dönemi ve tuvalet eitimi srasnda artabilen kabzlklarn da fissürün hazrlaycs olabildiini söylüyor. Prof. Dr. Burak Tanderin verdii bilgiye göre, kabzlk durumunda sertleen dk, erikindekinin aksine, küçük çocuklarda makatn belli noktalarna daha fazla basnç yaparak o noktalarda küçük çatlaklara neden olabiliyor. Bu çatlaklar, kabzlk sürerse, tekrar tekrar sert ve basnçl dk ile karlayor ve bu durumda çatlak büyüyor. Daha da iddetlenen fissür, her dklamada arya neden oluyor.

Yaad bu skntl durumu tekrar yaamaktan korkan çocuun dks geldii halde ar nedeniyle tutmaya çaltn söyleyen Prof. Dr. Burak Tander, Dk ne kadar uzun süre tutulup barsak içerisinde kalrsa, içindeki su miktar o kadar azald için daha da sertleiyor. Sonuçta her dklama bir öncekinden daha da sert, arl ve kanamal bir hal alyor diyor.

Skntl ksr döngü nasl krlacak?

çocuklarda anal fissürün kendiliinden geçme ihtimalinin çok düük olduuna iaret eden Prof. Dr. Burak Tander, bu nedenle çocukta dklama srasnda ar duyuyor ya da alyorsa veya dksnn üzerinde ince bir çizgi eklinde kan varsa ya da dk sonras kan damlatyorsa mutlaka fissürden kukulanmak gerektiini söylüyor. Bu durumda vakit kaybetmeden çocuk cerrahisi uzmann bavurmak gerektiine dikkat çeken Prof. Dr. Burak Tander, sözlerine öyle devam ediyor: Öncelikle, çocuun öyküsü alndktan sonra makat muayene edilecek. Fissür saptanrsa, hem mevcut kabzl, hem de fissürün kendisini tedavi etmeye yönelik bir plan hazrlanr. Böylelikle, kabzlk ve fissür arasndaki ksr döngü krlmaya çallr.

çocuun durumuna göre tedavi farkllayor

Kabzlk tedavisi, çocuun yana ve durumuna göre deimekle birlikte temel olarak dk yumuatc ilaçlar, liften zengin beslenme ve baz davran deiiklikleri olarak sralanyor. Fissürün kendisinin tedavisinde ise dklama srasnda ary azaltan kremler, makat kenarndaki dklamadan sorumlu kaslar geveten ve rahatlatan scak oturma banyolar etkili oluyor. Son yllarda, fissürleri iyiletirme potansiyeli çok yüksek olan baz kremler tedavide kullanlyor. Prof. Dr. Burak Tanderin verdii bilgiye göre, özellikle erikinlerdeki anal fissür tedavisinde kullanlan Botilinum toksini yani Botoksun çocuklara uygun olmad için tedavide yer almyor.

Kroniklemeye balayan ve iyilemesi geciken fissürlerin tedavisinde ise, öncelikle birden fazla ilaç ve yöntemle kombine tedavi uygulandn söyleyen Prof. Dr. Burak Tander, cevap alnamayan ve yetersiz kalnan durumlarda ise cerrahi olarak sfinkterotomi ameliyatlaryla dklama kaslarn gevetilmesinin salanabildiini belirtiyor.

Sorunun tekrarlama ihtimalinin olduunu hatrlatan Prof. Dr. Burak Tander, önlem almak adna öncelikle kabzln tekrar yaanmamas için çok iyi tedavi edilmesi gerektiini ve sonrasnda da fissürün tamamen iyiletiinden emin olunmas için hekim tarafndan kontrol edilmesi gerektiini söylüyor.

Ana Sayfaya Git